Högerregeringen har hela tiden prioriteerat skattesänkningar före välfärd

•Regeringen har sänkt skatten med mer än 130 miljarder kronor.
•Moderaterna antog på sin partistämma förslag om skattesänkningar för sammantaget 35-50 miljarder kronor.
•Lägger man till övriga regeringspartiers förslag summerar skattesänkarförslagen till det dubbla.
•Regeringen kämpade hela hösten för att få låna till att sänka skatten för dem som tjänar bäst.
•Nu har regeringen brutit den skattesänkarpaus som annonserades för knappt två veckor sedan.

Regeringen har sedan man tillträdde sänkt skatten med mer än 130 miljarder kronor. Det har urholkat de offentliga finanserna och tvingat välfärden att stå tillbaka. Stora överskott har förvandlats till ett underskott på över 70 miljarder kronor och skolresultaten faller snabbare än i något annat OECD-land.

Nu har moderaterna förstått att svenska folket inte vill fortsätta att låna till skattesänkningar. Den 17 februari deklarerade därför Anders Borg och Fredrik Reinfeldt att det nu skulle vara slut på skattesänkningarna och utlyste två års skattesänkarpaus.

Pausen höll i drygt 2 veckor.

Den 7 mars beställde regeringen en utredning om hur man bör minska beskattningen av finansiella instrument som optioner och andra aktierelaterade instrument som ges till nyckelpersoner i ett företag. Utredningen ska vara klar till 2015.
Liksom tidigare är regeringens löften litet värda.

Inför valet 2010 lovade Reinfeldt ett tillfälligt stopp för skattesänkningarna under 2011 och förband sig till att bara sänka skatterna under mandatperioden om ”överskott säkrats” i statens finanser. Trots dessa löften har skatten sänkts på lånade pengar såväl 2011, 2012, 2013 och nu senast i januari 2014.

Även om sänkta skatter på personaloptioner bryter mot regeringens löfte från i februari ligger det i linje med regeringspartiernas egna prioriteringar.

På sina partistämmor antog man en mängd nya skattesänkningar: ett sjätte jobbskatteavdrag, sänkt bolagsskatt, höjd brytpunkt, slopad värnskatt, RIT-avdrag, utvidgat RUT-avdrag, sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag, ökad avdragsrätt för gåvor och sänkt tjänstemoms är bara några av de förslag som partierna ställer sig bakom. Sammantaget förväntas detta kosta 70-100 miljarder.

Vi socialdemokrater prioriterar annorlunda. Vårt mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. För att nå det målet krävs ökade utbildningssatsningar och investeringar i infrastruktur, bostäder och innovation.

Nu står fortsatta skattesänkningar mot investeringar i fler jobb och bättre skola. Det är dags för förändring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.