Vi kan inte köpa för mycket svenskt kött

Vi kan inte köpa för mycket svenskt kött. Det har länge varit brist på svenskt kött och fler och fler har handlat men samtidigt har detta drivit upp priserna på marknaden. LRF har också klagat på att bland annat Umeå kommun inte köpt svenskt kött.

Nu har den här bristen svenskt nötkött drivit upp priserna så pass mycket att det nu börjar bli svårsålt i butikerna, skriver ATL ( lantbrukets affärstidning) Vad har då detta fått för effekter? Egentligen blir svaret ganska enkelt nämligen att blir det för dyrt slutar folk att köpa. Då händer det som nu hänt för att under första halvåret i år ökade importen av nötkött jämfört med året
innan. Vi ser att det finns mycket svenskt kött i lager just nu. Det är svårt att få det sålt på den här prisnivån, säger Hans Agné, vd för Svenska köttföretagen, till tidningen.

Det här är som alltid att blir det för dyrt så slutar folk att köpa. Vad som skulle vara intressant att veta är om det är bönderna som fått mycket mer betalt eller är det mellanleden eller är det den enskilde butiken som höjt priserna för mycket. Nu tror inte jag att det kanske enbart är ett led utan kanske flera.

Är jag rätt underrättad är köttföretagen en organisation som ägs av de Svenska slakterierna och måhända är de dessa som höjt priset mest men det har inte jag kunnat få reda på. Däremot vet jag att det blir glädjande nog fler och fler gårdsbutiker där bönderna själva säljer sitt kött och de jag träffat tycker försäljningen går bra. På den populära bondens marknad här i Umeå som jag besökte i lördags träffade jag även de som hade gårdsmejeri och tillverkade god ost. Man kan få fundera över om inte dessa bönder känner att de får gör lite del av kakan och att de får bättre lönsamhet om de tillverkar och säljer själva

En kommentar

  1. Petter

    Bonden får 24,80kr/kg just idag då kan du fundera på vem som tar vinsten
    200 tjurar ger en inkomst på ca 400 000 kr före skatt, och detta medför då en djäkla massa arbetstid och ingen semester .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.