Varför flyttar folk egentligen

Varför flyttar folk egentligen. Det svaret tycker jag är ganska enkelt. Jag tror att man flyttar för att man vill ha ett bättre liv och det tror jag politiken har svårt att göra något åt. I slutet av 1800 talet och början på 1900 talet flyttade man ut till en i stort sett ödebygd för man höll på att svältas till döds. Det blev små jordbruk som lindrade svälten och det började bli jobb i skogen.

Min farfar flyttade till Långvattnet i närheten av 1910 där de bodde där hela sitt liv. Pappa var deras förstfödde som byggde ett hus 1942 men vi flyttade därifrån 1959 både för att han jobbade långt i från Långvattnet redan i början på 1950 talet och ville jag skulle bli en lärd man och ta realen och inte slita som många i släkten på byggena. Nu finns en familj fast boende kvar i Långvattnet.

De flesta av de som bodde i byn hade inga ättlingar som stannade kvar utan flyttade till större orter främst för jobben och de unga flyttade till utbildning och sedan jobb. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att flytta tillbaka även fast jag nu är pensionär. Det finns ju ett helt annat liv i en ort som Umeå. Har finns allt som man behöver för att ha ett gott liv och då får huset som far byggde vara kvar som fritidshus som pappa gav till vår son. Vi får nyttja det och betala för att hålla det i ordning

Åker man på landsbygden ser man fler och fler hus förstöras och det blir så om anhöriga bor långt borta liksom de som köper huset. Vi har sett hur Åsele under en tid i stort sett fått en halverad befolkning. Jag har också jobbat inom byggsvängen och under 70 talet hände en hel del utveckling och byggande i Åsele där jag var där och isolerade men idag är det ganska mörkt. Det är klart att varför ska unga vara kvar där eller flytta tillbaka när det gått färdigt gymnasieskolan.

Utbudet för unga människor är inte speciellt stort varken på fritid och kultur eller på kvalificerade jobb som krävt akademisk utbildning. Trots att bredbandsnätet är väl utbyggt ger det inte många nya jobb, gamla räddas men ingen explosion av nya. Dessutom om någon skulle vilja bosätta sig på orten är det omöjligt att få låna pengar till ett nybygge.

De här ”problemen” med minskad befolkning på landsbygden är vi inte ensamma om i Västerbotten eller Sverige då trenderna är att folk vi bo i både större orter och i större städer. Tänk vilken tur att politiker i Umeå under lång tid jobbat för att Umeå skulle växa och bli större med bredare utbud av allt som människor behöver. En långsiktig tillväxt har det varit. Det måste man fortsätta att jobba för trenderna är att börjar man backa så sker det samma sak för Umeå som i de allra flesta kommunerna att det är svårt att bromsa en nedåtgående trend. Jag är helt säker på att om inte Umeå växt så har det inte varit en enda fler Västerbottning utan de har flyttat till någon ort långt söder om oss där även det är en större täthet mellan städer och tätorter

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.