Bristande kemikaliekontroller

Bristande kemikaliekontroller. Det har jag läst i en artikel i Omni och det låter inte bra. Så här lyder artikeln i Omni. Kemikalieinspektionen anmäler 16 företag för bristande kemikaliekontroller. Bland företagen finns Granngården, Biltema och Rusta, skriver TT. Nästan var fjärde vara som myndigheten kontrollerade hade förbjudna ämnen eller för stora mängder farliga ämnen.

Kemikalieinspektionen har granskat 261 varor, främst hemelektronik, men även sportprylar och leksaker, hos 19 företag. Vanligast har varit att bly använts till lödningar i elektronik.  Det är ingen akut risk för oss människor, men ämnena i sig har olika skadliga egenskaper. Till exempel bly, som kan orsaka skador på nervsystemet, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Företagen kan få betala böter om de fälls.  I början kände vissa inte ens till reglerna eller oss, säger hon.

Mer om granskningen
Kemikalieinspektionen har bland annat hittat brister hos en solcellslampa från Rusta, en minidammsugare från Teknikmagasinet och en batteridriven lanterna från Dollarstore.

Företagen som anmäls:
Ahlberg-Dollarstore
Biltema
Cool Stuff
East Import i Höör
Gilbert Trading
Granngården
Home Shop Scandinavia
Inter Agenturer
Jula
Moon radio
Robetoy
Runsven
Rusta
SBI Sport
Teknikmagasinet
Ur & Penn
Det var så här artikeln i Omni såg ut. Nu är inte alla företag så det finns säkert farliga ämnen i många fler produkter och butiker. Nu är det butikerna som enligt artikeln men varför attackerar man inte grossisterna eller tillverkarna

En kommentar

  1. Olle

    Idag måste vi som inköpare av komponenter säkerställa EU kraven ROHS samt REACH direktivet .
    Detta görs då mot tillverkarna av komponenter som ska garantera att de uppfyller dessa krav mot oss som kund. Eftersom vi som tillverkare i Sverige enbart kan lita på de dokument om att de uppfyller dessa Direktiv ofta blir lurade av dessa Asiatiska företag och sällan har de verktyg vi behöver för att upptäcka denna vanligt förekommande bluff, så blir vi blåsta.
    Att analysera alla ingående delar i en produkt är en fruktansvärt kostsam historia, för det är inte säkert att den första leveransen är levererad med förbjudna ämnen. Det kan vara efter produktgodkännande de använder ok mtrl och sen går över till billigare förbjudna kemikalier vid serieleveranser

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.