Petter Nilsson(SD)

Äldreomsorg: inget integrationsprojekt!

Ekot rapporterar att majoriteten av 200 kommuner svarade på Ekots enkät menar att personalen i äldreomsorgen behöver bättre kunskaper i svenska.
Not. Trots googling har jag inte hittat källa till enkät/rapport, utan kommenterar endast ekots sammanställning av den, om någon har en källa så är den varmt välkommen.

Coronakommissionen har – som bekant – riktat kritik mot äldreomsorgen på grund av den omfattande språkproblematiken. Ekot säger att försök med språkombud och språktest inte avhjälpt den otryggheten som personalens bristande språk har lett till.

Äldreomsorgen ska inte vara ett integrationsprojekt, vi måste ha ett fungerande språktest för personal.

Det är inte omöjligt att säkerställa att personal har en tillräckligt god svenska, det handlar bara om viljan att sätta ribban tillräckligt högt.
Det handlar inte om brytning eller dialekt. Det handlar om att de som arbetar inom vården ska kunna förstå varandra, förstå brukaren, och behövs också för att man ska kunna trivas på arbetet.

Har även sett folk försökt rättfärdiga den ansvarslösa invandringspolitiken övriga partier fört med att fler invandrare kan tänka sig jobba inom äldreomsorg, samt att detta skulle vara en vettig investering på demografisk grund.

Men då måste man rimligen fråga sig ifall den inkluderande invandringspolitiken som övriga partier fört lett till lägre löner och fler anställda inom äldreomsorgen. Ytterst måste man fråga sig ifall det verkligen varit en sund investering.

Fler har nog insett att läget nu är ohållbart, och att det nog hade varit en bättre väg att kommuner i stället satsade på äldreomsorgen och såg till att erbjuda personal konkurrenskraftiga löner.


Hälso- och sjukvårdslagens andra avdelning, 3 kap 1 §:

1 §   Målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.

Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården.

Jag tror säkerligen många med mig oroar sig för anhörigas eller sin egen trygghet på ålderns höst i nuvarande situation i Sverige.

Utöver den oacceptabelt bristande patientsäkerheten måste man bör rimligen också fråga sig huruvida verkligen omsorgen för äldre – idag – ges med respekt för den enskilda människans värdighet.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

16 kommentarer

 1. Mique

  När kommer det att införas språktest för lågutbildade, äldre, vita, genuint svenska ”män”, som skriver kommentarer, på en enbarmligt dålig svenska, på den här bloggen? Jag, som invandrare, ska inte behöva rätta dessa ”män” i deras användande av sitt modersmål. Det senaste hårresande exemplet är en av kommentarerna till : ”Oacceptabelt grönklassa naturgas”.

  • Arbetare

   Det är fantastiskt hur den allvetande Miique bara genom att ögna genom en insändare kan utröna såväl ålder och utbildningsnivå som kön och hudfärg på den person som skrivit.

   I sanning en superkraft.

 2. Marko

  Tänk att få avsluta sitt liv varje dag i ångest för att den lilla tid du får så blir du inte förstådd.
  och pga det så får rätt man one hjälp och i värsta fall dessutom vård pga det.
  Tack Sverige, västvärldens snart sämsta land på alla sätt

 3. Jonsson

  Det är inte tillåtet att använda rasistiska personbeskrivningar som ”vit” eller ”invandrare”, så vänligen undvik att beskriva dig som ”vit invandrare”. Andra kan bli kränkta, enligt Regeringens riktlinjer från 2006. Att kalla andra feta, är mobbning.

  Äldreomsorgen måste få förbättrade resurser. Kommunikation är viktigt i vården.

 4. Leif

  Du vägrar svara men jag tänker inte sluta fråga. Vart skall ni trolla fram personalen ifall ni slänger ut en stor del av den?

  • Lars

   Det fungerade ju förut… Och med bättre arbetsvillkor än nu…Men det är klart, invandringen kostar ju en massa pengar, och en av de saker som kostar är ju olika typer av bidrag för att få invandrare i arbete. Och kommunen får tack vare detta billigare arbetskraft per arbetstimme. Men det är ju skattebetalare som betalar bidragen, så det är ju bara kommunens kostnader som blir lite billigare – det kostar ju att ha annan personal som kan avhjälpa de fel som begås på grund av språkförbistringen, så för skattebetalarna=de blivande pensionärerna blir det nog både dyrare och sämre än om man skulle ha rekryterat språkkunnigt folk till äldrevården via högre löner och bättre arbetsvillkor. Vi skulle kanske kunna låta en del kulturpersoner, och folk som jobbar med HBTQ-certifiering och genusforskning och annat, till att jobba i hemtjänsten i stället med högre lön…Sen är det ju samma med skolorna, som också ska fungera som integrationsprojekt. Men varför ska man bussa skolungdomar till samma skolor där det går barn som är på väg att bli yrkeskriminella, blir det verkligen bra? Det kan ju också bli så att de som är på väg att bli yrkeskriminella dels tränar på andra barn och lärare, och dels rekryterar barn utan kontakt med kriminella att bli yrkeskriminella! Borde man inte hellre se till att få kontroll på de barn som riskerar att bli yrkeskriminella innan man blandar ihop dem med andra barn….Det har ju ännu inte bevisats, att man löser fler problem än man skapar genom att blanda elever från ”bra” skolor med elever från ”dåliga” skolor…Kanske vill man inte veta….

  • Arbetare

   Rent krasst så minskar vårdbehovet med en minskning av invandringen eftersom invandrare som grupp har mycket högre sjuktal och vårdbehov än infödda svenskar .

   Om man inom vården inte längre har tillgång till ”gratis” arbetskraft som får lönen betald via obskyra integrationsåtgärder så kanske man börjar anställa ”svenska” uskor igen …….

  • Henrik Agerhäll

   Hur ser anställningsproceduren ut i Umeå eller vilken kommun du nu hänvisar till? Är det så att alla tjänster lyses ut och den som har bäst relevant utbildning, erfarenhet, kommunikativ förmåga och arbetsmoral får jobbet, eller är det snabbspår för invandrare som gäller?

  • Jan Sjöström

   Hej Leif!

   Du ger vetskap till sak och situation, eller hur!

   Nu är verklig verklighet en aning mer komplicerad än
   ett naivt tyckande. Ett samhälle är i alla dess delar en
   grupp av individer, oftast samlade genom språk samt
   dess givna gränser.

   Inom den gruppen existerar diverse biologiska varelser
   varav homo sapiens är en. I den gruppen förekommer
   naturligt individer i olika skeenden av sina begränsade
   liv.

   Att inte välja bort omhändertagande av de i gruppen som
   av olika skäl inte kan delta, ger gruppen dess styrka. Du
   förutsätter att Svensk gruppering inte innehar förmåga
   till basal överlevnad i egen regi. Utan ser skäl att likt ett
   barn avkräva annan på omöjliga svar.

   Vad exakt är det som får dig att tro att vi Svenskar, just
   nu inte längre är kapabla att tillse vård och omsorg för vår
   befolkning! M a o så saknas samtlig nödvändig evidens i
   ditt resonemang.

   Det saknas intresse i ”vem av oss” som tillför nytta i grupp
   av behov. Visst fattar du det! Eller?
   / Jan

 5. Brorson

  Vill du, Petter, inte ha en seriös debatt på din blogg? Varför publicerar du rasism och oförskämdheter från en provokatör, som låtsas vara invandrare? De flesta människor drabbas av sämre syn på äldre , så även jag som är helt blind på ena ögat efter en misslyckad ögonoperation och inte längre kan läsa vanlig tryckt skrift i böcker och tidningar och har svårt att läsa vad jag själv har skrivit på datorn. Ska man bli hånad för detta på en SD-blogg, kommer SD garanterat inte att få min röst. Det är väl i.o.f.s. vad provokatören vill, att ingen ska rösta på SD, men det är faktiskt du som publicerar oförskämdheterna. och därigenom skämmer ut ditt parti.

  • Marko

   Micke är en komplett idiot.
   Men censur är fel väg anser iaf jag.
   Vi behöver inte en till censurblogg här likt hycklarkungen Lennarts tex.
   Ignorera Micke, han är uppenbarligen efterbliven och inte lönt att ge någon uppmärksamhet.

   • Brorson

    Jag har inte krävt censur av kritik mot SD eller andra partier. Jag har inte ens krävt censur av i sak felaktig kritik mot SD eller andra partier, inte ens beträffande rena lögner, typ ”Alla sverigedemokrater är kriminella” eller ”Alla vänsterpartister är kommunister”. Varför inte? Därför att påståenden av detta slag är felaktig eller rentav lögnaktiga sakpåståenden, som kan bemöts med andra sakpåståenden. Det jag vänder mig mot är nonsenspåståenden, som dessutom är rena oförskämdheter eller rasism. SD:s ”nolltolerans mot rasism” måste även gäl a vilka kommentarer, som släpps fram på SD-bloggar.

    Att släppa fram en massa spam är också en form av censur, eftersom såväl sanna som lögnaktiga sakpåståenden drunknar i spammet och kanske inte blir lästa.

 6. Kenth

  Om mique är så högutbildad och bra på allt som han skryter med…
  Vad fanken har han då här göra här med att beblanda sig med oss lågutbildade
  feta svenskar dålig i svenska språket? bara funderar !

 7. Henrik Agerhäll

  Hur ser anställningsprocessen till den kommunala äldreomsorgen ut i Umeå och i andra delar av länet? Lyser man ut alla tjänster så att vem som helst kan söka men bara invandrare med ytterst begränsade språkkunskaper är intresserade av jobben? Vad är de utbildningsmässiga grundkraven för att man ska få jobba inom äldreomsorgen? Ger man invandrare med begränsade språkkunskaper först praktik och sedan jobb utan att lysa ut tjänsterna så att ingen svensk har möjlighet att söka? Låter man invandrare få förtur till jobbet så har man en rasistisk ansällningsprocess, detta oavsett om den anställde invandraren pratar tillräckligt bra svenska eller inte.

 8. Jan Sjöström

  Hej.

  Människor ser (oftast) skäl till ett kommunikativt lärande.

  Det är dessa egenskaper som definierar vår existens,
  att utesluta eller att värdera åsikt är således inte en
  produktiv åtgärd för någon.

  Att utesluta kommunikation som uppenbart har i syfte
  att polarisera eller att reducera utifrån personlig egen-
  skap saknar givetvis ett allmänt berättigande och blir
  således en fråga för den ytterst ansvarige utgivaren.

  I de fall person inte ser skäl till produktiv kommunikation
  låt denne i ”egen regi” tillföra sitt personliga ansvar.
  D v s skaffa egna kanaler för sitt i enfald producerade
  budskap.

  De av oss som ser nytta i relevant kommunikation bör
  rimligtvis förstå att hela syftet med diverse påstående
  i annans egenskap inte är syftat till annat än att ge en
  simpel agitation en röst. Att provocera, polarisera slå
  sönder funktion, är alltid den svages enda verktyg..

  / Jan

 9. Undersköterska

  Så otroligt tråkigt att det inte går att hålla sig till ämnet. Dagens äldrevård är katastrofal, pga alla olika nationaliteter som anställs. Utan att kunna kommunicera eller förstå vår kulturs seder och bruk.
  Tänk att vårda dementa människor och inte varken förstå dem verbalt eller kulturellt. Inte heller kunna dokumentera eller överrapportera till en kollega.
  Ja, otroligt att inte fler anhöriga reagerar. Enhetscheferna, som anställer, bryr sig inte!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.