Petter Nilsson(SD)

Rasism och administration inom vården.

Morgonens livesändning:

För det första: Vård ska ges efter behov. Rasism ska inte förekomma inom vården.
För det andra: Naturligtvis ska man inte göra skillnad på varken patienter eller studenter utifrån hudfärg.

Det sagt.

I en rättsprocess möts två parter som berättar en version av ”saken”. Acceptansen för #metoo har öppnat upp för en perverterad process där samhället förväntas ska lita på en parts redogörelse av saken – utan att höra den andra och utan ett faktiskt domslut.

Läste tidigare debattartikeln i Läkartidningen skriven av ”läkare mot rasism”. En artikel som lägger mycket tid och energi på att formulera argument genom att fördela människor utifrån hudfärg och lyfta de fall där vården inte räckt till dem – för de vilka skribenterna – kallar rasifierade respektive afrosvenskar.

Skribenterna försöker också göra gällande att rasism är påtaglig inom utbildningarna av vårdpersonal. Argumenten räckte inte till, vilket de rimligen också inser. Därför lyfter man igen in argumentet att de kontinuerligt fått in ”berättelser” om förekommande rasism.

Jag tror i ärlighetens namn inte att detta är det stora brinnande bekymret vården står inför idag. Jag tror heller inte att ytterligare administration är rätt väg att gå för att kartlägga detta.

Övriga partier i Region Västerbotten har tillsammans infört genderbudgeting/Jämställdhetsintegrering.
Om man köper att det finns ett patriarkalt strukturellt förtryck inom den kvinnodominerade vården, bör man väl rimligen kunna skapa en bred karta av upplevt strukturellt förtryck.

Naturligtvis leder det till omfattande administration att utöka indikatorer och datainsamling – vart man nu ens ska sätta gränser mellan olika könsidentiteter, eller för den delen för hudfärg(artikelförfattarna gör, som sagt, exempelvis skillnad mellan afrosvenskar och rasifierade)…?

Personligen tycker jag det är betydligt enklare att bara följa grundregeln att patienter ska få vård efter behov, säkra att resurserna som övriga vill ge till mer administration istället går till vård.

Utkräv ansvar när denna lagstadgade princip inte följs.

Rätt enkelt, eller hur? Allt utan att behöva dela in människor i olika grupper, eller utöka administration.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 kommentarer

 1. Mique

  Hej Petter! SD är väl inte direkt känt för att vara, ett anti-rasistiskt eller feministiskt parti, snarare tvärtom. I torsdags, vid kassan på stormarknaden, fick jag tillmälet, ”förrädare, kan du inte skaffa dig en riktig kvinna”, av en äldre man. Min fru, sedan fyrtio år, är afroamerikanska. Min yngsta dotter, som studerar religionshistoria vid Uppsala universitet, bar på några böcker, bland annat Bibeln och Koranen, som hon lade åt sidan, för att lägga våra varor i en kasse, Koranen hamnade överst i bokhögen. Den äldre mannen bakom oss, gav min dotter kommentaren, ”j…. muslimska”, då han passerade min dotter. Så kom inte och snacka om, att det inte existerar någon dold rasism eller patriarkaliskt förtryck i det svenska samhället. Min fru, mina barn och barnbarn, råkar ut för rasism och kvinnoförtryck, i stort sett, dagligen.

 2. Marko

  Sverige var och är ett av dom minst rasistiska och mest jämlika länderna i världen
  Det är dock på nedgång men inte pga ”medelålders vita män” som målas ut som orsak.
  Man kan inte åtgärda problem när man är totalt blind för orsakerna.
  Dom flesta av dessa rena aktivistgrupper har dock ingen önskan att åtgärda, detta är deras levebröd,drivkraft är makt och pengar.
  Mängder av skattemedel förs över till diverse projekt, privata donationer, företag som köper anti-rasism tjänster och föreläsningar.
  Makt genom att få förtur till maktpositioner inte på kunskap utan identitet och kön.

  Många av dessa berättelser om rasism är rena påhitt.
  Kommer att tänka på Jessie Smollet, en svart homosexuell man som blev överfallen av två maskerade män.
  Dessa utmålade som Trump supporters.
  Fick stor okritisk spridning i media, alla vanliga kändisar hoppade på tåget.
  Visade sig vara en komplett lögn.

  Detta identitetetspolitiska samhälle måste återställas till ett meritokratiskt, aktivisterna måste bli av med sin makt.
  Enda medel dom har att stoppa är misskreditering och censur.
  Blev det riktiga debater hade deras luftslott punkterats.

 3. Jonsson

  Äldre man som blir tillrättavisad av en annan äldre man vid kassan, om partnerval. En vuxen dotter som tar med religionen in i affärn. Ingen av de 3 ”utsatta” hade mål i mun. Tro’t den som vill. Insändare till UNT, är skickad!?

  • Mique

   Mannen ifråga blev illröd i ansiktet och försvann illa kvickt, då jag, min fru och min dotter, frågade mannen varför han kränkte oss. Vi polisanmälde mannen. Den unga kvinnan i kassan och två yngre kunder ställde upp som vittne. Är det olagligt att ta med sig kurslitteratur in i en svensk matvaruaffär?

 4. arbetare

  Det är fantastiskt hur många människor med svag verklighetsuppfattning som det finns bland identitetsvänstern och extremfeministerna . .

  Att inga som helst fakta eller bevis stödjer deras vilda konspirationsteorier tas bara som en intäkt för hur duktiga ”patriarkatet” eller ”rasisterna” är på att dölja sina spår och föranleder givetvis krav på ännu större bidrag , mer särbehandling och fler förmåner för dem själva .
  Givetvis på skattebetalarnas bekostnad .

 5. Bättre förr

  Vi har hamnat i en konstig och allt mer odemokratisk värld. Folket ska tydligen styras med hjälp av propaganda inlindad i känslor och så lite sann fakta som möjligt. Sann fakta är ofta baserad på massor av siffror, särskilt när det gäller ekonomi och klimat, men när fakta i dessa ämnen ska serveras till den breda allmänheten, ramlar siffrorna bort och ersätts av intervjuer av utvalda aktivister och bilder av bilars avgasrör och, när det gäller regionpolitik, av folk som inte fått rätt vård osv. Bägge behövs, men även siffrorna är viktiga att visa allmänheten, det går inte att anställa läkare och sköterskor mm om pengar saknas för de har gått till annat. I dag slösas pengar på allt fler projekt, som önskas av olika aktivistgrupper som vill ha satsningar på just sina favoritorättvisor, men ofta utan de presenterar rigida vetenskapliga studier som visar att just de har mera rätt än andra grupper eller de som inte tillhör nån aktivistgrupp. T.ex. den s.k. forskning som ”genusvetenskap” gör, saknar ofta en antites (t.ex. alternativa förklaringar till det som upplevs som orättvisor men som kanske bottnar i annat). Det finns som regel en långt bättre pålitlighet i forskning som kan kollas mot praktiska experiment, men det är ju jobbigare och då kan ju teorin visa sig fel. Ett bra exempel är den studie som sades bevisa att kvinnor ringaktades, då många gissade att sjuksköterskor var kvinnor och således mindre kvalificerade, medan man gissade att läkare var män. De som gjorde studien verkar inte alls ha brytt sig om den alternativa förklaringen, att de flesta sjuksköterskorna är kvinnor då få män söker sig till det jobbet, så det är faktiskt, rent statistiskt, en god gissning, rent statistiskt, att en kvinna är sjuksköterska, då de tillsammans med vårdbiträden utgör en stor andel av personalen. inom vården. Ser man en man i vit eller grön rock, är det sannolikt en läkare då det rent statistiskt knappast kan röra sig om en sjuksköterska. Ett annat problem är att dessa aktivistgruppers agerande ofta leder till att grupper som saknar aktivister som försvarar deras intresse, tar vårdresurser från de patientgrupper som inte försvaras av av någon aktivistgrupp med politisk agenda, t.ex. äldre män, som får köa för att få hjälp med prostatacancer. Kvinnor har ju t.ex politiska kvinnoförbund, feministgrupper och lättare att komma till tals i media. Det finns inga mansförbund utan kvinnligt inflytande i politiken, och manliga motsvarigheter till feministgrupper har aldrig vuxit sig starka. Att alla ska beredas vård på lika villkor är ju mera rättvist än att aktivistgrupper ska lyckas ge företräde till just sin favoritgrupp.

 6. Mique

  Min fru, mina barn och barnbarn, har hundratals ”lögner” på lager. I nittionio av hundra ”lögner”, förekommer det äldre svenska män. Vid två tillfällen har det blivit fällande domar i tingsrätten. Jag vill minnas att Jussie Smollett blev dömd, för att ha arrangerat ett överfall på sig själv. Strax före, att det fejkade överfallet avslöjades, spred Trump-anhängare falska inlägg på Twitter och Instagram, för att ta åt sig äran av det fejkade överfallet. Meritokrati: Ett samhällssystem där begåvning, utbildning och utbildningsresultat i kombination med prestationer under karriären spelar den dominerande rollen vid befordran. Socialt ursprung och samhällsklass ska sakna betydelse. Inte heller väntjänter, grupptryck eller anpassning till en rådande konsensusuppfattning som är uppenbart felaktig ska kunna påverka. Meritokrati är populär inom liberala kretsar. Meritokrati tillämpas i Sverige, framförallt inom statliga departement, myndigheter, institutioner och medelstora/stora privata företag. Kvotering måste ske, eftersom kvinnor har bättre skolresultat och är mer välutbildade än män. Även strukturell rasism måste motverkas genom kvotering. Patriarkatet har fortfarande en allt för stor makt, i förhållande till skolresultat, utbildning och begåvning
  Mycket av mäns kraft och tid, går åt till meningslösa tuppfäktningar, typexempel: Trump och Putin. Skulle SD komma till makten i Sverige, så skulle kunskapsnivån och kunnigheten inom statsförvaltning, domstolar, med mera sänkas drastiskt. Få inom SD:s topp har en akademisk examen, för att inte tala om SD:s väljarkår, där lågutbildade äldre män, är i kraftig majoritet.

  • Bättre förr

   Nja, inte verkar landet fungera bättre nu. Men en del kan nog bero på att det har blivit lättare att skaffa meriterna nu, då ”forskningen” tenderar att bli mindre seriös när så många fler personer ska ges möjlighet att doktorera och forska. Grundforskningen har också minskat och ersatts med ett system där anslag från företag och myndigheter finansierar projekt, som sedan ofta styr forskarna i en för företaget eller myndigheten gynnsam riktning. Ett annat problem är, att när fler ska tryckas genom utbildningssystemet tenderar lösningen bli att man sänker kraven för att minska kostnaderna och underlätta för företag och institutioner att bemanna med folk som har rätt titel…Ett annat sätt att snabbare få fram folk med rätt examina är ökad specialisering, dvs genom att lära sig mer om en väldigt liten del av en vetenskap kan man snabbare trycka igenom mera folk, som då i stället får mindre kunskaper om helheterna…Problemen med elförsörjningen visar tydliga tecken på bristande helhetssyn…

  • Marko

   Myndigheter tillsätts enligt meriter?
   Till skillnad från rätt partibok då.
   Gissar detta skrevs 1a april då det nog är årets bästa aprilskämt.

   Och att vi har totalt förstört värt utbildningssystem är väl känt.
   Ett av sätten är att det helt är anpassat efter kvinnliga behov där manliga ej tas hänsyn till och därmed numera producera mer tjejer med högre betyg är ett.
   Detta är inte jämlikhet, men det är ju inget man står för annat än när man hycklar om man i sken av det inte vill hjälpa alla med sin utbildning istället vill fortsatt kvotera en redan dopad grupp.

   Och att någon vit man äger eller styr ett stort företag gör alla vita män privilegrade är svårbegripligt.

 7. Jonsson

  Historien blir dessvärre inte mer trovärdig av att den saltas med polis och det ena med det andra… av någon som faktiskt stoltserat, i kommentarsfältet, med att vara en copycat som svänger ihop sina inlägg baserat på andras kommentarer. Samt ständigt anklagar andra för att vara lättkränkta, överviktiga, obegåvade och hatiska rasistnazister. Det vill säga hen bemödar sig i överkant för att provocera och driva med folk.

 8. Mique

  Jag fick inget svar på min fråga: Är det olagligt, att ta med sig kurslitteratur i en svensk mataffär? En följdfråga: Är det olagligt, att polisanmäla en svensk äldre man, som vräker ur sig kränkande kommentarer, i kön till kassan i en svensk mataffär? Att lägga skulden på de kränkta, är i sig en kränkning. Jag är ledsen, men jag är varken rasist eller nazist, så jag har lite svårt att förstå skruvad högerextrem retorik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.