Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det finns en naturlig förklaring till det påstådda slöseriet inom Umeå kommun vilket VK helt missat.

Efter att ha följt VK:s rapportering i reportageserien ”Slöseriet inom Umeå kommun” och efter att ha efterlyst åtgärder som innebär att det som sker i form av resor och andra fenomen som kan anses skapa olikheter mellan olika personalgrupper inom kommun ska utredas och tydliggöras känns det extra viktigt att skriva detta inlägg – Detta för att sätta VK:s artikelserie i sitt rätta sammanhang.

VK har helt rätt i sin analys om att olika personalgrupper inom Umeå kommun behandlas på olika sätt – Det VK helt åsidosatt är att objektivt belysa varför det är på dettas sätt?

Som Socialdemokrat är jag i grund och botten för en ordning där alla människor (läs alla anställda) behandlas och värderas på samma sätt. Som människa med erfarenhet från det privata näringslivet och då i ledande ställning som ytterst ansvarige chef vet jag dock att detta inte alltid är möjligt därför att samhället ser ut som det gör.

I vårt svenska samhälle går det inte att värdera alla yrken lika trots att det är min ideologiska övertygelse att så alltid borde ske. Ska kommunen kunna konkurrera och attrahera kompetent arbetskraft måste kommunen matcha de villkor som gäller hos privata arbetsgivare – Svårare än så är det inte.

Tittar vi på IT-branschen som bransch – En bransch som jag var tvungen att ha som en del i den verksamhet jag ledde så finns det bara en väg att gå om man vill attrahera de bästa i branschen och det är att matcha eller övertrumfa de villkor som erbjuds i andra företag i branschen.

Samma sak gäller för Umeå kommun – Om Umeå kommun och Umeås skattebetalare vill ha medarbetare av högsta kompetens inom kommunens IT-avdelning måste kommunen matcha eller övertrumfa de villkor som gäller hos de privata företag som slåss om samma medarbetare.

Inom IT-världen är det kutym att medarbetare bjuds på semesterresor som kamoufleras som arbetsresor och att medarbetarna får gåvor som kamoufleras som något helt annat.

Ska vi som kommun matcha dessa villkor måste vi göra samma sak. Gör vi inte det är inte den mest kompetenta delen av yrkeskåren beredda att arbeta åt kommunen – Så ser verkligheten ut.

1 till 3 resor per år för rekreation och avkoppling är kutym i IT-branschen och fram tills dess samhället och Skattemyndigheten löst problemet med hur detta ska angripas har kommunen inget annat val än att följa branschstandard om vi vill attrahera kompetent personal.

Att ansvariga inom kommunen inte rakt ut kan tillstå och erkänna att så är fallet förvånar därför att min policy alltid har varit att berätta precis hur det förhåller sig. Vi ska inte låtsas som om vi är ovetande om det som sker när vi faktiskt vet vad som sker och varför det sker. Det vi Istället bör göra är att förklara att vi är medvetna om det som sker och berätta varför.

Det som är viktigt i sammanhanget är att politiken är införstådd med det som sker och att politiken har kontrollen över det som sker och att politiken givit sitt godkännande innan det sker för att säkerställa att det sker på rätt sätt.

Som Socialdemokrat tycker jag att det är helt åt H——e att det är som det är – Dock måste detta angripas på ett helt anat sätt än det sätt som VK använder sig av om trovärdigheten för VK som samhällsgranskare ska förbli intakt.

Precis som jag skrivit i ett tidigare inlägg ligger skulden till det uppkomna i att samhällsutvecklingen gått åt fel håll. I den ideala av världar borde alla arbeten belönas lika därför att alla människor är lika mycket värda – I nyliberalismens tidevarv är dock detta inte verklighet och det är därför vi för tillfället får leva med den struktur som gäller för stunden.

Min förhoppning är att vi ska kunna komma till ett läge där alla yrkesgrupper inom kommunen ska kunna behandlas på samma sätt.

Ska detta ske måste samhällsutvecklingen förändras från grunden och återgå till en samhällssyn som bygger på devisen ” Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov” –  Fram tills detta på nytt vunnit fotfäste bland svenskarna får vi leva med den verklighet som VK speglar i sin artikelserie.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger i de beslut vi fattar idag”

 

130 kommentarer

  1. Alexander

    Anders

    Flera personer som är verksamma inom it-branschen säger att dina påståenden är fel. Kan du bevisa att det ärpå det viset som du hävdar? Eller är det som vanligt så att du helt enkelt har rätt och andra fel?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag skulle mycket väl kunna bevisa det om jag vill men jag ser ingen anledning att hänga ut vare sig företag och/eller privatpersoner verksamma inom branschen.

      Sedan är det rät naturligt att du inte hittar någon som öppet erkänner att de fått ta del av något som inte skulle passera en ingående granskning om så skulle göras.

  2. Alexander

    Anders

    Varför får ”papperslösa” billigare vård än svenskar om alla ska behandlas lika? Varför är det okej med könsdiskriminering i moskén när inte krogar får agera likadant?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi börjar med kyrkor och moskéer så är detta platser dit man frivilligt går för att utöva sin tro. Går man frivilligt har man även accepterat villkoren så därför ska inte vi som inte bekänner oss åt den tron bestämma hur de ska agera i sin egen religiösa byggnad.

      När det gäller papperslösa så tror jag du har svaret själv Alexander – Ger vi inte billigare vård så måste vi ge högre ersättningar och oavsett vilket så förblir samhällets kostnad densamma.

      • Alexander

        ”Ger vi inte billigare vård måste vi höja ersättningen”

        Fast de har ju inte rätt att vara i landet. Med ditt resonemang har alla som någon gång tar sig över gränsen rätt till vård. Hur f-n tänker du?

        ”Vi ska inte bestämma hur de agerar i sin egen religiösa byggnad”

        Är det då okej att krogägaren resonerar likadant och har separata ingångar för svarta och vita? Ja eller nej?

        ”Jag skulle mycket väl kunna bevisa det”

        Fast det gör du aldrig. Oavsett ämne så säger du bara att du har rätt, men du kan aldrig styrka det. Själv kan jag bevisa att statsministern är en förhärdad kriminell, men jag tänker inte göra det. Det bara är så att jag har rätt och andra fel. Allvarligt talat,tycker du att det är trovärdigt att hålla på som du gör?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Läs mitt svar på din föregående fråga som var lika dan som den du ställer här.

          Jag kan som jag sa med lätthet bevisa att jag har rätt om det som försegår inom IT-branschen och många andra branscher men jag är ingen domstol och att jag skriver i ämnet är sannolikt nog för att skattemyndigheterna i sinom tid tar sig en ordentlig titt på det som försegår.

          • Alexander

            Du är verkligen fantastisk som kan och vet det mesta. Synd att du inte vill visa de belägg du har. Jag har sprungit 100 meter på 9,55 och borde kallas världens snabbaste man. IAAF ville dock ha bevis……

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Dina jämförelser får ses som rent av barnsliga Alexander – Du kan ju läsa vad Olle skrivit i sin kommentar så ser du att han som har erfarenhet av branschen tillstår det jag anför i debatten.

            Jag vill inte hänga ut enskilda individer eller företag vilket blir ett måste om jag ska lägga fram bevis på det sätt du vill.

  3. Olle

    Har jobbat på både privata och statliga teknikföretag ,och värst har de statliga tjänstemännen varit åtminstone på dessa företag jag var på. Ska inte dra alla över en kam men…. Dyra fester med sprit och resor,tyvärr var jag ung då och tyckte detta var kul ,idag skulle jag tacka nej.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ska inte säga emot dig Olle och det är bra att du tillstår att det är en branschkutym.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Olle har jag debatterat med många gånger på min blogg och Olle har för vana vid att debattera på ett sanningsenligt sätt.

      • Jonny Disenfeldt

        Verkligen ? Jag har läst din blogg under låååång tid nu och ”Olle” har jag inte sett många kommentarer från …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Olle brukar kommentera mina blogginlägg på VK rätt flitigt och han använder sig av en seriös framtoning i sina kommentarer – Detta till skillnad från alla som gillar att lyfta saker ur sitt sammanhang för att få det att framstå som något det inte är.

  4. Dage Äberg

    Det är helt fantastiskt vilka ord som sprutar ur dig. Beskriv tydligt vilka jobb du har haft i den internationella bankvärden. Företag och befattning!!! Själv har jag varit finanschef i det franska börsnoterade IT-företaget Sterias ( tidigaren Comagnie des machines Bull) skandinaviska gren. Det du skriver om om betalda semesterresor är rent nys. Det kanske var vanligt på 80-talet. Men inte senare. Det jag minns mest är internationella resor. Uppstigning 05.00 för första planet till huvudkontoret i Paris. Hemkomst några dagar senare kl 23,00 på kvällen. Inte ett smack glamouröst. Berätta om, konkret, vad det är för värld du levt i.
    Innan du snackar så mycket!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är en mycket aktiv bloggare och jag har i tidigare inlägg skrivit om vart jag jobbat och vilken befattning jag haft så är du intresserad av det kan du leta där.

      För mig som jobbat med företag och organisationer, offentliga likväl som privata under i stort sett hela mitt arbetsliv så vet jag att det är så. Att kamouflera saker var betydligt svårare på 1980-talet än det är nu och bara den som blundar för sanningen förnekar att det är så.

      Även för mig bestod resandet av arbete med resor runt hela jordklotet för att träffa kunder och medarbetare. Vi hade mycket representation, för det mesta med alkohol och utan att behöva redovisa detta därför att företaget hade sitt säte där skatten är 0% på den sortens aktiviteter. Under dessa år bodde jag dessutom utanför Sverige så min skatt betalades där jag bodde för tillfället vilket innebär att jag inte behövde ta hänsyn till svenska skatteregler.

      Vi arrangerade många resor för europeiska företag där vi stod för notan och där det förekom mycket lite arbete och oerhört mycket rekreation så jag vet mycket väl vad jag talar om Dage.

      För övrigt är det stor skillnad på Private banking vilken är den bankgren jag jobbat inom och det mesta annat. Private banking handlar om en enda sak – Skatteplanering och skatteupplägg och då lagliga sådana uppnådda genom att kombinera olika länders skatteavtal med varandra i lösningar som minimerar skatteuttaget till ett minimum.

      • Jonny Disenfeldt

        Vad har din yrkesverksamhet som gick ut på att hjälpa till med skatteflykt att göra med IT-branschen ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig bidragit eller varit behjälplig till skatteflykt. Däremot har jag skatteplanerat vilket gör att det är lättare att begå brottet skatteflykt utan upptäkt.

          Upplägget är använt av många IT-bolag genom min försorg så där har du 1 koppling. Resten av påståendet bygger jag på kunskap från de människor jag känner i branschen av vilka många är relativt nära vänner till mig.

  5. Linda

    ”1 till 3 resor per år för rekreation och avkoppling är kutym i IT-branschen ”
    Vilken IT-branch då?
    Inte den jag jobbat i under 25 års tid i alla fall.
    Där har arbetsresor alltid varit arbetsresor, det kanske har varit en gemensam middag på slutet som varit lite glassigare, men det har aldrig rört sej om ’maskerade semesterrestor’ – det har företagen inte råd med + att det inte ser snyggt ut.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kan säkert variera beroende på vem man jobbar hos – Men jag känner oerhört många anställda i den branschen och dessutom företagsägare och företagsledningar och baserat på det står jag för det jag framfört.

  6. Alexander

    ”Olle har för vana att debattera på ett sanningsenligt sätt”

    Och jag vet att de andra också gör det. Du brukar ju påstå att majoriteten styr över minoriteten så jag antar att vi då har rätt, vi är ju fler….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ni är på inget sätt fler – hade så varit hade ni innehaft regeringsmakten. Rensar man SD:s tyckare och bryter ner hur många som i verkligheten döljer sig bakom ett stort antal pseudonymer trots att det är en och samma person så är ni färre än du tycks tro.

      • Alexander

        Som sagt, du har ALLTID rätt. Varför är du inte statsminister? Du har lösningar på ALLA problem. Vet partiet om vilken stjärna de har i dig?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Varför jag inte är statsminister beror nog på att jag aldrig kandiderat till posten och vem vet en dag kanske jag blir det – Kommer frågan lovar jag att överväga saken noga.

          Mina idéer och tankar bygger på ett aktivt liv och en bred erfarenhet från många områden och det är den jag använder inom politiken.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den diskussionen kan vi ta ansikte mot ansikte – Framför allt därför att jag inte känner dig och därför att jag inte vet dina motiv. Dessutom lämpar sig inte sådana diskussioner speciellt bra på en blogg.

      Det är bara söka på mitt namn så hittar du vart jag jobbat – I vart fall delar av det. Swiss Private banking är förövrigt en värld där diskretion är en hederssak och uppgifter om det är inte något man kan sprida hur man vill utan att bryta mot lagar och förordningar. Största delen av tiden jobbade jag med Swiss Private banking på positioner allt från Client relationship i början av min karriär upp till Head of marketing & sales och därefter på ett antal andra off-shore banker som Director of sales, marketing & business development och avslutningsvis som vVD på pappret men VD och koncernchef i verkligheten därför att VD:n var tvungen att vara en medborgare i bankens hemland.

      Leta så finner du – Det är det många som gjort och de har funnit att jag har jobbat med det jag påstår att jag jobbat med.

      Private banking är grovt förenklat avanserad skatteplanering och inget annat om än på ett lagligt sätt – Minimum deposit i dessa banker är i regel USD 5 miljoner eller mer och allt det handlar om i slutändan är att värdesäkra pengarna och slippa undan med så lite skatt som möjligt.

      De sista 6.5 åren jobbade jag i en koncern som skapade världens ledande system för internationella betalningar med tillhörande kortlösningar – Mestadels till stora multinationella företag med behov av snabba och kostnadseffektiva löne- och transaktionssystem.

      Betvivlar du kan du ju alltid ställa en specifik fråga om det jag arbetat med . T.ex. skatteplanering så kan du sedan själv bedöma utifrånsvaret om jag vet vad jag pratar om eller inte.

      • Jonny Disenfeldt

        ”De sista 6.5 åren jobbade jag i en koncern som skapade världens ledande system för internationella betalningar med tillhörande kortlösningar ”

        Det var ju banken som åkte dit för att ha hjälpt tusentals engelsmän att tvätta pengar och köra med sina inkognito kort …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den som åkte dit – och då efter det att jag slutat på grund av kunder som tillkommit efter det jag slutat är en av 2 banker som använde samma system. Den andra fungerar fortfarande alldeles utsökt därför att den tillhandahåller systemet till seriösa kunder.

  7. Alexander

    Anders

    Varför har du hjälpt till med skatteplanering? Du klagar på att skattemoral saknas men du har själv bidragit till det….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har öppet sagt redan från början att jag jobbat med detta i mitt föregående liv och att jag inte gjort något olagligt om än högst omoraliskt. Det är min specialistkunskap inom området jag nu har nytta av när jag vill angripa och bekämpa skatteplanering. Den kunskap jag besitter innebär även att jag vet hur enkelt det är att kullkasta möjligheten att skatteplanera.

      För övrigt kanske du har hört uttrycket att ”djävulen blir religiös når han blir gammal” vilket är vad som hänt mig. Trots att det inte är olagligt så kan jag inte längre ta det rent moraliskt därför att jag blivit äldre och klokare och insett hur skadligt det är för samhället.

      • Alexander

        Då kanske du kan låta bli att dra upp gamla synder inom SD och deras historia? Om inte är det olika måttstockar…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är en oerhört stor skillnad mellan det jag gjort i mitt arbetsliv och de synder SD har i sin historia. Dessutom skrev jag från dag 1 exakt vem jag är och vad jag jobbat med och utifrån det får väljarna avgöra om det är en belastning eller ej.

  8. Dage Åberg

    Något återstår. Svara på frågan! Vilka jobb har du haft och vilka befattningar? Sluta snirkla runt så förbannat!
    Jag har inget behov av att möta dig öga mot öga. För min del gäller att under mina sista 8 år (jag var rätt ung då) i Umeå (1977-1985) var jag ekonomichef i AB Bostaden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har klart och tydligt angett varför den frågan inte lämpar sig att svara på här och jag upprepar att den största anledningen till det är att jag varken känner dig eller motiven till din fråga. Tycker du att det är störande så får det stå för dig.

      Det du istället bör lägga din möda på är att bemöta mina argument på ett hållbart och konstruktivt sätt. Jag backar aldrig från att debattera med debattörer som för saklig debatt.

      Vi har säkert olika uppfattning i sakfrågan jag skrivit om och det är den vi ska debattera inte vart jag jobbat och vilken befattning jag haft under mitt yrkesliv.

      • Alexander

        Jag har kollat upp dina uppgifter och de är ju inte sanna. Med dagens information är det enkelt att ta reda på. Oerhört tråkigt att du ljuger, varför du gör det kan bara du svara på.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att kolla uppgifterna från alla de länder jag bott och arbetat i och vem jag har arbetat för är inte görligt i något enskilt system – Möjligen undantaget det som finns hos vissa finansinspektioner och då inte som offentlig handling.

          Därför är ditt påstående om att jag ljuger ren lögn Alexander.

  9. Alexander

    ”Jag har aldrig bidragit eller varit behjälplig till skatteflykt”

    Fast du har sagt att skatteplanering borde vara olagligt och jämfört det med stöld….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Din uppfattning visar att du inte förstått det jag skrivit om skatteplanering. Vad jag skrivit är att möjligheten att skatteplanera i grund och botten är skadligt för samhället och att detta därför borde vara omöjligt att genomföra.

      I dagsläget är det fullt lagligt att bygga företagsstrukturer som innebär att man kan undvika at betala 22 % bolagsskatt i Sverige på vinster gjorda i Sverige förutsatt att man skruvar ihop skatteupplägget på rätt sätt. Dessa 22% kan ersättas med 0,5 promille i skatt i Nederländerna för att sedan flytta resten till Nederländska Antillerna där skatten sedan fortsättningsvis är 0.

      Upplägget ovan är fullt lagligt och i egentlig mening en stöld från svenska folket då det aldrig någonsin varit tänkt från lagstiftarens håll att detta skulle vara möjligt. Att det är möjligt beror på en mängd olika saker – T.ex. dåligt skrivna skatteavtal, Skattemyndigheter i Nederländerna och Luxembourg som är öppna för förhandling om skattesatser och mest av allt EU-medlemskapet och därmed fri rörlighet för pengar.

      Det är detta jag vill ändra på och att göra så är i grunden enkel Alexander – Allt som behövs är att skriva om de skatteavtal vi har med andra länder – med rätt skrivning kan man inte skatteplanera med hjälp av EU:s fria rörlighet.

  10. Alexander

    Att ställa olika krav kan aldrig bli annat än dubbelmoral”

    Fast det gör ju du när det handlar om religioner och övriga samhället….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du inte kan inse att politiken inte har rätt att tycka om religionsutövning så länge denna inte bryter mot någon lag därför att vi har grundlagsskydd för religionsfrihet tycker jag att du ska släppa frågan Alexander.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag gjorde så redan dag 1 när jag bestämde mig för att engagera mig politiskt så att be om ursäkt om och om igen för något jag redan bett om ursäkt för fyller inget syfte.

  11. Alexander

    Anders

    Du kan ju tro vad du vill om att det inte går att kolla upp dina uppgifter. Med rätt kontakter kan man ordna mycket…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kan man säkert och oavsett vad du får fram så har jag inget att skämmas för då det jag påstår om mig själv är sant. Dessutom är banksekretessen grundlagsskyddad i Schweiz så lycka till med att få ut information från deras finansinspektion.

      • Alexander

        Du som ständigt mässar om kristendomens KÄRLEK osv, hur f-n kan du sitta och ljuga om det du gjort? Det tog mig inte så lång stund att ta reda på dina lögner. Du borde skämmas!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är du som påstår att jag ljuger – Själv påstår jag att jag talar sanning så där står ord mot ord. Hade du haft något som helst fog för det du säger hade du skrivit om det för länge sedan.

          Ska jag ge dig ett gott råd Alexander så är det följande. Ägna dig åt att bemöta argumenten och sakfrågorna i det du ska kommentera på ett sakligt sätt – Gör du det kommer du bra mycket längre än du gör idag och samtidigt kanske du utvecklas som person.

          • Alexander

            ”Det är du som påstår att jag ljuger”

            Ja. Och du påstår att jag röstar på SD. Ord mot ord.

            Dina ord om att kommentera på ett sakligt sätt är ju löjliga. Du har flera gånger förnekat att du skriver det som flera citerat ordsgrant. Då har du kommit med någon löjlig ursäkt. En ärlig fråga, anser du dig stå över andra människor? Du framstår som en narcissist.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har flera gånger sagt att man inte kan lyfta enskilda ord och/eller meningar ur sitt sammanhang då detta innebär att de kan framstå som något helt annat beroende på i vilket sammanhang de sätts.

            Den sortens debatteknik fungerar inte på mig Alexander. Ska man kommentera eller ifrågasätta något är det allt som har skrivits som ska ifråasättas inte enskilda ord eller meningar.

            Jag anser mig inte stå över någon annan människa – Snarare står jag upp för alla människors lika värde. Om någon kan bemöta mina ståndpunkter och argument med lösningar och argument som är bättre har jag inga problem med att säga så. men ska så ske måste det i sådana fall vara ideer och tankar som följer den sorts ideologi och samhällsbygge jag står upp för i min politiska gärning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SD är ett politiskt parti och deras historia ska aldrig glömmas. Det jag främst kritiserar är deras ideologi och vad de står för politiskt. SD har ingen hållbar politik. Dessutom har de bara politik för halva migrationsfrågan – Den del som handlar om att stoppa invandringen och om att skicka tillbaka många av de som redan kommit. För den andra halvan av migrationsfrågan – Den som handlar om hur vi ska integrera invandrare i vårt samhälle saknar SD politik för – Så även för resten av politikens frågor.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Alla gamla partier som fannu under nazismens tid har haft med naxityskland att göra på ett eller annat sätt. Vad som gjorts och vad som skett måste dock sättas i sitt historiska perspektiv för att förstå vad som hände och varför det hände. Gör vi det har vi Socialdemokrater inget att dölja.

          • Alexander

            Påminner lite om de lägerarbetare som bara ”lydde order”, det finns ALLTID något som ursäktar Socialdemokraterna. Säg mig, hur ställer du dig till Vänsterpartiets vurmande för DDR och kommunisterna under 80-talet? Är deras ursäkt legitim?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag ska kommentera vidare i morgon då det är dags att gå och lägga mig så att jag är utvilad inför morgondagens arbete. Under krigsåren hände många hemska saker och flera misstag begicks under de åren därför att man fruktade att bli anfallna av Tyskland. Det är stor skillnad på att agera i krigstider och på att stödja nazismen eller det den stod för långt efter det att den är död och begraven.

            Vad gäller Vänsterpartiet så gjorde de upp med sin historia när de slutade kalla sig VPK och bytte till V. I övrigt har jag inget att anföra om den politik de står för i dag annat än att jag står för en annan sorts politik än dem därför at jag anser att vår politik bygger et bättre samhälle än deras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.