Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

SSU:s ordförande fattade ett huvudlöst beslut som borde leda till omedelbar avgång.

Jag har för vana att kritisera det som kritiseras bör även om det jag kritiserar sker inom vårt eget parti Socialdemokraterna och idag ska jag göra precis det.

Till att börja med så vill jag hävda att det huvudlösa beslutet att använda sig av taxi för att resa mellan Sälen och Stockholm är ett beslut som i min värld borde leda till Botströms omedelbara avgång som SSU ordförande. Har man så dåligt omdöme ska man inte vara ordförande i vårt ungdomsförbund.

Att Botström sedan försöker sig på en pudel genom att påstå att han fattade beslutet på grund av sin egen personliga säkerhet reser en mängd frågor och slutsatser som jag kommer att behandla längre ner i inlägget.

Att sagde Botström sedan inte gick på det möte som föranledde taxiresan med hänvisning till att han lider av stress och utmattningssymptom som gör att han inte orkar gå upp varje morgon är ingen förmildrande omständighet för valet att åka taxi istället för kollektivt.

Jag beklagar givetvis att Botström inte mår bra men mår man inte bra ska man sjukskriva sig och överlåta uppdraget till någon som kan utföra det medan man jobbar på att bli frisk.

Låt oss därefter gå till det jag lovade att anföra som skäl till min inställning enligt löftet ovan.

Jag har i en rad inlägg framfört åsikten att våra unga partimedlemmar inte ska ha några ledande roller och några viktiga uppdrag av just den anledningen att de är unga och oerfarna.

Botströms handlande i detta sammanhang stryker under det jag tidigare sagt – Unga människor har inte den livserfarenhet som behövs för att fatta kloka och väl övervägda beslut.

Den uppfattningen står jag för även om jag redan nu vet att jag kommer att få massiv kritik för den inställningen.

Under mina resor och min bosättning runt om i världen har jag många gånger fått frågan varför Sverige har en ordning som innebär att ”barn” sitter i riksdagen?

Mitt svar har alltid varit att även unga måste få vara med för att lära sig inför den dag de själva ska ta över ansvaret för att regera landet men att även jag såsom varande svensk tycker att det är fel att unga ska utses till ledande positioner.

Min inställning är att unga ska sättas i arbete i juniora sammanhang som innebär att de får möjlighet att skaffa sig den erfarenhet som behövs för att fatta kloka och väl övervägda beslut.

I merparten av världen tillhör man ungdomsförbundet i vart fall fram till 40-års ålder och hade Botström varit 36 istället för 26 hade beslutet av ressätt sannolikt varit ett helt annat.

Det vi svenskar måste ta oss till livs är att merparten av världen både tycker och lever i en verklighet där man måste vara minst 50 år helst äldre för att ha ett högre politiskt ämbete – Den ordningen måste vi förhålla oss till om vi ska tas på allvar i resten av världen.

Ungdomar har förvisso drömmar och ambitioner men den bästa gåva vi kan ge dessa ungdomar är att hålla dem tillbaka så att de får chansen att skaffa den livserfarenhet som är ett måste att besitta för att kunna fatta kloka och välgrundade beslut.

Jag har full förståelse för att dagens unga tycker att jag är helt ute och cyklar och den kritiken kan jag ta därför att jag minns min ungdom som vore den igår.

När jag var ung trodde jag att jag visste allt. Nu med högre ålder och en masa livserfarenhet under bältet inser jag både hur lite jag faktiskt visste när jag var yngre samt hur oerhört viktigt det är att ha livserfarenhet.

Allt detta sagt vill jag se två saker hända utifrån Botströms dåliga omdöme även om detta dåliga omdöme beror på bristande livserfarenhet.

  • Det första jag vill se är att Botström tar ansvar för sitt handlande genom att avgå och ställa sin plats till förfogande.
  • Det andra jag vill se är ett förändrat tankesätt som innebär att vi Socialdemokrater värderar ålder och erfarenhet som den tillgång det faktiskt är – Detta genom att fatta beslut på central nivå om att alla som väljs in i Riksdagen och på andra ledande positioner i kommun och är landsting är 30 år eller äldre.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

64 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt – Nästa vaö är vi tillbaka där vi hör hemma vilket är runt 40% av de totala väljarsympatierna.

      • Mr Sound

        Jomenvisst, i fablernas värld kanske men du glömmer en viktig sak och det är verkligheten och dess utveckling. Något 40%-igt parti kan du se dig om i stjärnorna efter.

  1. Alexander

    ”När jag var ung trodde jag att jag visste allt”

    Det gör du fortfarande. Inte en gång under hundrtalas inlägg/konversationer har du erkänt att du haft fel eller missuppfattat.

    Nu kanske det kan bli slut på ditt tjat om hur hemska Alliansen och SD är? Återigen har en ledande socialdemokrat visat likgiltighet inför svenska folket som står för fiolerna. Exemplen är många och ditt prat om kärlek och solidaritet är inte värt någonting.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alexander – Om du kan komma med en idé eller tanke som är bättre än den jag har och som stödjer min ideologiska övertygelse så har jag inga problem med att ändra uppfattning – Om det är min ideologiska övertygelse du kritiserar så kommer jag aldrig att ändra mig och den verkligheten är den du får förhålla dig till vad gäller mig och min person.

  2. Lars Flemström

    Frågan är ju snarare om vi inte måste ta i med hårdhandskarna mot hemvändande utlandssvenskar och kräva att de återanpassas till svenska värderingar och avprogrammeras alla auktoritära och halvfascistiska tankemönster, som de har tillägnat sig genom att inneha chefspositioner i främmande länder som är diktaturer eller halvdemokratier, innan de anförtros politiska uppdrag i Sverige.

    Vi såg nyss hur Anders Forss ville lösa de problem, som en anarkistisk invandringspolitik har ställt till med, genom kraftiga försämringar av invandrares mänskliga rättigheter. Varför inte kräva att bara etniska svenskar ska få ha ledande uppdrag i invandrarföreningarna? Det är ungefär samma sak som att påstå att bara personer som närmar sig övre medelåldern (36 +) har tillräcklig mognad för att ha ledande uppdrag i ett ungdomsförbund.

    Som ålderspensionär sedan flera år, blir jag arg när jag möter åldersdiskriminering. Det är nämligen en sak som vi pensionärer (65 +) och unga vuxna (20 +) har gemensamt. Att vi utsätts för åldersdiskriminering. Det är en orsak till att jag skriver här. Jag har erfarenheter att förmedla, att lära ut till de unga vuxna, som nu bör stå i startgroparna för att ta över efter min generation. Ja, det förekommer att unga vuxna blir stötta, när jag talar om vikten av respekt för oss äldre.

    Men vad jag också har att lära ut, är att när jag var i samma ålder, behandlades vi unga vuxna som vuxna och inte som småbarn ända upp i 25 – 30 årsåldern. (Detta har också bäring på diskussionerna om de s.k. ensamkommande flyktingbarnen, som i själva verket är unga vuxna män, som borde vara vuxna nog att ta ansvar för sina egna handlingar, om de begår brott.) Samhället har blivit alldeles förryckt, när ungdomar (c:a 13 – 19 -åringar) kallas ”barn”, och både de och unga vuxna (20 +) behandlas som om de vore barn. Vuxna män ska inte gå i samma skolklasser som 13-åringar. Vilket Forss försvarar med att de inte har högre kunskapsnivå än 13-åringar.

    Jag har haft många arbetskamrater, som börjat arbeta när de fyllt 13, och de var ingen sämre arbetskraft för det. Och de blev inga dåliga politiker. Med egna inkomster vågade de ställa krav. De accepterade ingen ungdomsarbetslöshet. Det är detta jag vill förmedla till nutidens ungdomar och unga vuxna: Respektera äldre, men glöm inte att kräva rättigheter för egen del också.

    Detta ska vara en huvuduppgift för ett ungdomsförbund. Och därför anser jag att 25 år ska vara den absoluta översta gränsen för rätten att tillhöra ett ungdomsförbund. Ska äldre personer än så tillåtas vara medlemmar, kan ni helt slopa åldersgränserna och låta alla, som är intresserade av ungdomsfrågor, vara medlemmar. Personer i medelåldern är alltför upptagna med ”vuxenfrågor” för att riktigt förstå yngres situation. Det klarar vi, som är ännu äldre, bättre.

    Vi har också varit unga. Och människohjärnan är sådan att på äldre dar sviktar närminnet och man minns bättre barn- och ungdomsåren. Och det som oroar mest, är att de traditionella ungdomsförbunden är dåliga på att mobilisera ungdomar och unga vuxna, som saknar uttalade politiska intressen, till kamp för sådana frågor, som ligger nära dem. Främst rätten till jobb och egen försörjning, anställningstrygghet och möjlighet att bilda familj redan som ung vuxen.

    Med detta följer också den erfarenhet som behövs för att ta sig an de större frågorna. Men Forss förslag att ”fatta beslut på central nivå om att alla som väljs in i Riksdagen och på andra ledande positioner i kommun och är landsting är 30 år eller äldre”, ser jag som ett oblygt försök till fördumning av hela den del av vår befolkning som är under 30. Behandla unga vuxna som vuxna, så börjar de uppföra sig som vuxna, så kan de också klara av att ha ett högre politiskt ämbete även när de har en god bit kvar tills de fyller 50.

    Det är möjligt att Botström visat dåligt omdöme, när han

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag hoppar över att kommentera de två inledande styckena då jag antar att du skrivit det i affekt.

      I ungdomsförbundet ska det givetvis sitta ungdomar och vilken ålder de som sitter i styrelsen där uppnått har jag inga synpunkter på. Däremot har jag i demokratisk ordning redovisat min syn på hur jag tycker det ska se ut i valda församlingar och även i dessa kan de som är yngre ingå men då på mer juniora positioner för att lära av de som är äldre och för att skaffa sig den livserfarenhet man bör ha för att senare kunna fatta kloka och välgrundade beslut byggda på bred erfarenhet.

      Att vi har åldersdiskriminering i Sverige i många stycken sant och då främst åldersdiskriminering mot äldre och mot erfarenhet. Det är precis detta jag vill ändra på genom att återge de som är äldre den respekt de borde få från de som är yngre. Oavsett vad vi tycker om saken så finns det bara ett sätt att skaffa livserfarenhet och det är genom att bli äldre och därmed gå igenom de skeenden i livet som ger denna livserfarenhet.

      Tittar vi på hur det ser ut i största delen av vår omvärld så kan vi se att valda politiska församlingar mest består av de som är äldre och har stor livserfarenhet och detta tycker jag att vi ska bejaka även i Sverige då just livserfarenhet är den viktigaste komponenten när man kloka och väl övervägda beslut ska fattas.

      Att man fattar klokare beslut när man blir äldre beror på att man gjort en massa misstag som man lärt sig av och att man vet hur dessa misstag ska kunna undvikas. När man är ung så har man dessa misstag framför sig – När man är äldre ligger de bakom en.

      En annan viktig lärdom är att teori som man lär sig via skola och böcker väldigt sällan överensstämmer med hur något görs och fungerar i verkliga livet och för att fullt ut lära sig detta så behövs återigen ålder och erfarenhet av gjorda misstag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du rycker saker ur sitt sammanhang Alexander. Läser du resten av inlägget och ser till den totala kontexten är det inte diskriminering.

      • Alexander

        Fast ditt förslag innebär att en 27-åring inte kan bli invald i riksdagen. Detta oavsett hur kompetent han eller hon är, och anledningen är åldern. Om det lite är diskriminering så får du gärna förklara vad det är….

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det beror helt på hur man ser saken Alexander och jag pratade inte främst om 27 åringar utan om de i spannet 18 -25 år.

          • Alexander

            Det beror absolut inte på hur man ser saken. Det är diskriminering du vill ha. Hur kan du inte se det?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är inte diskriminering Alexander – Även de som är yngre blir äldre och mer erfarna och deras tid kommer att komma med stigande ålder så att påstå att de diskrimineras är inte rätt.

  3. Alexander

    ”Alla som väljs in är födda i Sverige”

    Ponera att SD haft en politiker som sagt så, hur skulle du då reagera?

  4. Alexander

    Med ditt resonemang borde det inte vara några problem att bara släppa in svenskar på nattklubbar. Om ägarna har erfarenhet av att det blir lugnast så är det ju bara att hänvisa till dig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Nattklubbar är en offentlig verksamhet som enligt lagen ska vara öppen för alla och den enda urskiljning man kan göra för vem som ska släppas in eller inte är den som styrs av berusningsgraden hos den som vill komma in.

  5. Ville-Valle

    …för det första ska du ha all heder av att du vågar ifrågasätta även en ledande SSU-politiker. Se bara vad socialdemokraternas självutnämnde romske bajsexpert i Umeå vräker ur sig på sin blogg.
    Jag tror att vid det här laget är vi några stycken som gärna hade tagit del av din syn på socialdemokratin före och efter Olof Palmes era. Är det samma grundvärderingar som kommer till handling inom båda epokerna, eller är det bara tomma ord i dag…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min åsikt är att vi som parti kört på krokiga omvägar som inte alltid lett oss närmare målet allt sedan Palmes allt för tidiga död. Därför är min drivkraft att hitta ut på vägen igen så at vi som parti kan fortsätta resan mot det mål för samhällsbygget som Palme och hans företrädare målade upp på bästa sätt.

  6. Alexander

    Anders

    Två exempel:

    1. En 23-åring med jättebra kvalifikationer ställs mot en 47-åring med lite sämre kvalifikationer. 47-åringen får tjänsten/ämbetet tack vare åldern. Diskriminering?

    2. Samma sak fast omvänt, 47-åringen är bättre lämpad men 23-åringen får jobbet tack vare åldern. Diskriminering?

    3. En svensk får jobbet i stället för en invandrare och anledningen är just att han är svensk. Diskriminering?

    Det är intressant att du som jämt pratar om allas lika värde åsidosätter det utan att blinka. Sedan skäller du på SD. Ser du verkligen inte ditt hyckleri?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På din första fråga beror det på vilka kvalifikationer du avser. Om arbetet kräver viss kunskap för att kunna utföras är det kunskapen och erfarenheten från arbetet i fråga som ska värderas och inget annat vilket jag framfört i många inlägg.

      Har 23-åringen och 47-åringen samma kunskaper är sannolikt 47-åringen att anse som mer kvalificerad eftersom denne sannolikt har mer yrkeserfarenhet än den som är 23.

      Svaret på din första fråga besvarar även din andra fråga.

      Vad gäller den tredje frågan så är det kunskap och erfarenhet som ska styra vem som får arbetet – Saker som etnicitet, kön , sexuell läggning mm. får aldrig styra i samband med anställningar vilket bland annat Storbritannien har bra lagstiftning för.

      Det jag framfört åsidosätter på inget sätt inställningen om alla människors lika värde.

  7. Lars Flemström

    Naturligtvis har jag inte skrivit i affekt. Men det är förstås så du ser på äldre personer, att deras åsikter inte ska uppfattas som väl genomtänkta och därför inte ska tas på allvar. Och yngres åsikter ska inte tas på allvar eftersom de beror på ungdomlig omognad och bristande livserfarenhet, enligt dig. Redovisa då vilken relevant livserfarenhet du själv har! Hur stora erfarenheter har du av arbete och vuxenliv i Sverige? Ungefär lika mycket som en ungdomsförbundare??

    Dina inlägg fullkomligt exploderar av herrefolksmentalitet och halvt rasistiska koloniala attityder. Det förekommer tyvärr att dryga svenskar, som fått chefspositioner i utvecklingsländer, behandlar den infödda befolkningen på det viset.

    Jag tyckte helt enkelt att måttet var rågat, när du med något slags ändamålet helgar medlen-motivering ville inskränka invandrares mänskliga rättigheter. Du har fortsatt i samma högerpopulistiska genre i diskussionen om utvisning av kriminella invandrare / utlänningar efter avtjänat straff. Även kriminella personer har mänskliga rättigheter. Men den svenska lagstiftningen om behandling av kriminella utlänningar har inte hängt med problembildens förändringar. Naturligtvis har antal kriminella invandrare och asylsökande ökat när antalet invandrare asylsökande har ökat totalt,

    Jag har härmed inte påstått att alla utlänningar, som begår brott i Sverige. Personer, som inte ens har ansökt om uppehållstillstånd ska inte kallas invandrare. Hur många av dem, som kom under hösten 2015, har egentligen sökt uppehållstillstånd. Och hur många av dem, som faktiskt har gjort det, har uppgivit rätt identitet och ålder och talat sanning om förhållandena i hemlandet och varför de lämnat detta?

    Du har nu visat att ditt prat om en mer effektiv integration med dig som något slags självhärskare bara är prat. Eftersom du ska ta till ”hårdhandskarna” mot invandrare, som inte gör som du säger. Och sedan ska dessa övergrepp fortsätta under flera år, medan anmälningarna ligger i Europadomstolen. Och nu har du också börjat rensa upp i socialdemokratiska partiet genom att kräva SSU-ordförandens omedelbara avgång… Med hans påstådda ungdomliga omognad som svepskäl.

    Detta är en sak, som SSU:s förbundsstyrelse och ytterst partistyrelsen får hantera, utan att påverkas av drev utifrån. Att borgerliga media och bloggkommentatorer deltar i sådana drev, ska de inte klandras för, eftersom det tillhör det politiska spelets regler (vilka reaktioner hade kommit från S, om det varit en borgerlig ungdomsförbundsordförande?), men du är ju socialdemokrat, eller…?

    Det har varit lite för mycket auktoritära ”macho”-fasoner från dig, inte bara under den senaste tiden, men särskilt under den senaste tiden. Inte undra på att du vill ”avskaffa” jantelagen, som inte är någon lag och därför inte kan avskaffas, utan en av de svenska värderingar, som vi bör slå vakt om och lära ut till våra invandrare.

    Man ska inte tro att man är förmer än den infödda befolkningen, bara för att man kommer från ett annat land, som invandrare eller efter en lång utlandsvistelse. Men det är just vad Anders Forss och våra extrema islamister gör.

    Det är inte god debatton att betygsätta meningsmotståndares intelligens, mentala hälsa eller grad av personlig mognad.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag respekterar i allra högsta grad äldre personer och deras åsikter – Alldeles speciellt så därför att de i regel bygger på egna livserfarenheter och på kunskaper man skaffat sig under livets resa. Jag räknar mig själv som äldre även om jag är yngre än dig och brydde jag mig inte om dina åsikter och tankar skulle jag inte bemöda mig med att besvara dina kommentarer.

      I allt arbete jag gjort i andra länder har jag behandlat alla med full respekt utifrån min övertygelse om alla människors lika värde så att påstå att jag skulle behandla dem ovärdigt är helt fel. Jag hade dessutom oerhört liten personalomsättning av just anledningen att människor kände sig bekväma med just detta så att som du påstå motsatsen utan att veta hur de jag arbetade upplevde saken tycker jag är fel.

      Jag har aldrig sagt att jag vill inskränka invandrares mänskliga rättigheter – Att så skulle vara fallet är din åsikt och det jag sagt som svar på den åsikten är att jag inte delar din tolkning och att detta därför bör fastslås av högsta instans för att få svar på vad man kan göra och inte göra för att skapa effektiv integration och för att bryta segregation.

      Att jantelagen inte är någon lag utan en värdegrund som används för ett visst beteendemönster vet jag att du vet att jag vet. Vi är inte överens om dess förträfflighet och det är det vår debatt om jantelagen bör handla om.

      Min inställning är att vi bör sluta använda oss av den då den i många stycken förstör självkänsla och självförtroende hos de som känner sig styrda av den. Är man duktig på något är det inget fel att öppet tillstå att så är fallet.

      Jag tror på inget sätt att jag är förmer än andra Lars. Däremot viker jag mig inte för argument som bygger på jantelagen och de beteendemönster förespråkar. Vill man argumentera med mig så ska man använda riktiga argument och inte komma dragandes med jantelagen.

  8. Alexander

    Anders

    ”det är kunskap och erfarenhet som ska avgöra”

    Fast inte när det handlar om att sitta på ledande politiska poster för där måste man vara minst 30 år. Det är exakt det du har skrivit.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är kunskap och erfarenhet som avgör vem som ska anställas för ett visst jobb den ordningen är viktig.

      Inom politiken har vi en annan ordning som bygger på demokratiska spelregler. Jag har aldrig sagt att unga inte ska kunna röstas in men väl att de bör sitta på mer juniora positioner fram tills dess de skaffat sig den livserfarenhet man behöver för att fatta kloka och välgrundade beslut.

      • Alexander

        Du har sagt att ingen under 30 ska kunna sitta i riksdagen. Tycker vi gör likadant med etnicitet, ingen född utanför Skandinavien i riksdagen.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du är fri att tycka det du vill tycka då vi lever i en demokrat så vill du tycka så är det fritt fram för dig att driva den tesen även om du med garanti kommer att stöta på motstånd och kritik.

  9. Alexander

    Anders

    Kan vi inte vända på ditt resonemang? Ingen över 55 ska ha några ledande politiska uppdrag. Detta beroende på trötthet,begynnande demens och den envishet äldre har.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt – Runt om i världen har vi en hel rad äldre politiker som fattar både bra och välgrundade beslut just därför att de har den livserfarenhet som behövs för detta.

      Titta dig omkring och se vilken ålder världens ledare har så ser du att detta stämmer.

  10. Anders

    Anders

    Läs gärna länken som oberoende observatör bidrar med. Antalet socialdemokrater som myglat och ställt till med det ena och det andra är väldigt stort. Ändå fortsätter du om att tjata om hur osolidariska och hemska SD och Alliansen är. Ser du något problem med trovärdigheten?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har läst artikeln det länkas till och det finns många som begått misstag historiskt vilket aldrig ska stickas under stol med. Men som vanligt är min inställning att historiska misstag hos någon aldrig kan rättfärdiga misstag idag.

      Detta gäller alldeles speciellt så om man i ett parti vill rättfärdiga sitt misstag med at andra partier minsann begått misstag de med historiskt.

      Jag ser inga problem alls med trovärdigheten av att ha den inställning jag har i frågan.

      • Alexander

        Så Alliansen och SD är oärligare än Socialdemokraterna?

        ” jag ser inga problem med trovärdigheten”

        Oväntat????.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du försöker på olika sätt lägga ord i min mun som jag aldrig uttryckt. Jag skriver och kommenterar sådant som jag tycker är både rät och fel oavsett av om det sker i mitt eget parti eller hos något annat parti.

          Sedan är jag Socialdemokrat därför att jag anser att socialdemokratisk ideologi och det den står för är den enda ideologi som kan bygga ett jämlikt och solidariskt samhälle där principen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov” bejakas i alla avseenden.

          Att då likt mig kritisera de partier som står för en annan ideologin som bygger samhället i motsatt riktning och kritisera de beslut och den ideologi som dessa beslut bygger på skapar inga problem med trovärdigheten.

          Vi kan ha olika åsikt och lika mycket som du får kritisera min får jag kritisera din och andras med hjälp av argument.

          Vem av oss som i slutändan vinner mest sympatier för vår åsikt och de värden den åsikten står för är inte upp till dig och mig att avgöra. Ska denna värderas politiskt är det väljarna som ska bestämma detta vilket de med all säkerhet kommer att göra när det är dags för nästa val.

          Omvänt kan man ju därför fråga sig varför det är så viktigt att bekämpa mig och min person när du tycker att jag saknar betydelse i det stora hela?

  11. Alexander

    Anders

    Hur gammal är Trump?Putin? Du visar vilken hycklare du är genom att plötsligt generalisera om grupper och deras förträfflighet. Nåde den som gör det när det handlar om etniska grupper.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Trump är 70 år gammal och Putin 64 år gammal. När vi ändå håller på kan vi ju även tillägga att Angela Merkel är 62 år gammal medan Theresa May är 60 år och Francoise Hollande är 62 år så att det kan anses bevisat att vår omvärld ser ut som jag påstår.

      Att prata om ålder är en helt annan sak än att prata om etnicitet därför att diskriminering pga. etniskt ursprung är ett brott mot mänskliga fri & rättigheter och mot principen om alla människors lika värde.

      • Alexander

        Vad är det som är bevisat? Sedan borde du veta att ålder också är en av grunderna för diskriminering, på samma sätt som etnicitet. Eller gör du inte det? Du står defintivt inte upp för allas lika värde eftersom att de under 30 inte ska kunna sitta i vår styrande församling. Hur går det ihop med mänskliga rättigheter? Vad säger t ex FN?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag hat aldrig skrivit at vi ska åldersdiskriminera utan bara att vissa uppdrag på seniornivå kräver mycket livserfarenhet. Mycke livserfarenhet kan man bara få på ett sätt – Genom att leva och bli äldre.

          Det är väljarna som ska välja de som ska sitta i folkvalda församlingar och det jag gör är att driva tesen och linjen om att väljarna bör välja bort de som är yngre till förmån för de som är äldre för att skapa en opinion för det.

          Att driva frågor och skapa stöd för detta är inte åldersdiskriminering – Allt det är är opinionsbildning.

          Hade jag däremot sagt att vi ska lagstifta om at yngre inte ska sitta i parlamentet så hade saken varit en helt annan med det har jag aldrig framfört att jag vill göra.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har aldrig pratat om att lagstifta utan bara om att skapa en ordning som innebär att majoriteten precis som jag tycker att man bör vara minst 30 år eller äldre för att inneha vissa uppdrag. Delar mina partikamrater och allmänheten den uppfattningen så kommer det att bli så per automatik utan lagstiftning och som jag sa ovan är lagstiftning ingen väg jag tänker föreslå eller utnyttja.

            Vill partikamraterna och/eller allmänheten tycka annorlunda och utgör en majoritet så kommer jag givetvis att förhålla mig till majoritetens vilja även om jag självfallet kommer att fortsätta arbetet för att skaffa stöd för min uppfattning i frågan.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Så kan det vara men Olof hade redan vid den åldern erfarenheter långt utöver genomsnittet därför att han startade mycket tidigt.

  12. Alexander

    ” bör vara 30 år eller äldre för att ha vissa uppdrag”

    Och det innebär att ingen under 30 år kan sitta i riksdagen för Socialdemokraterna. Är det lagligt att göra på det viset? Myndiga människor med rösträtt ska berövas rätten att sitta i vår högsta församling. Hur går det ihop med allehanda konventioner osv? SD kan alltså fatta ett majoritetsbeslut om att bara vita människor ska få representera dem i riksdagen?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Väljarnas beslut uttryckta i demokratiska och öppna val är alltid lagliga och skulle en majoritet av väljarna i varje valkrets bestämma sig för att bara rösta på de som är 30+ så ligger det inget olagligt i det beslutet hos väljarna.

      Du kan inte jämföra etnicitet och ålder då dessa är två helt olika saker och där den första är reglerad i lagar och förordningar.

      Om SD:s väljare fattar ett sådant beslut inom sitt eget parti och majoriteten av partimedlemmarna står bakom detta så kan SD bestämma som majoriteten röstat för att de ska göra.

      Gör de det så återstår nästa hinder och det är att skaffa majoritet för att få igenom detta i riksdagen vilket blir en helt annan och mycket större uppgift.

      • Alexander

        Återiegn ändrar du dig. Nu försöker du få det till att ni bara ska uppmana väljarna att rösta 30+. från början skulle det beslutas på central nivå…

        ”den första är reglerad i lagar och förordningar”

        Och det menar du att ålder inte är? Det är en av diskrimineringsgrunderna och dessutom TROR jag att det finns EN och ANNAN LAG och FÖRORDNING gällande ÅLDER…..

        ”detta genom att fatta beslut på central nivå”

        Förklara vilka dessa beslut skulle vara….

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är precis samma sak Alexander – Vi ska inte märka ord. Om vi som parti centralt utifrån i demokratisk ordning bestämmer oss för att vi vill ha det på det sättet därför att våra partimedlemmar och väljare vill ha det så så blir beslutet att fatta detta beslut ett beslut på central nivå.

          Det är därför jag hela tiden säger at du måste läsa hela inlägget se till helheten och slutsatsen av inlägget och de åtgärder de leder till innan du kommenterar.

          Ditt tillvägagångssätt hittills har varit att lyfta ut ett ord eller en mening ur inlägget och debattera det ordet eller den meningen och dess betydelse utanför den kontext i vilken den är skriven och det är då saker blir fel.

          • Alexander

            ”Det är précis samma sak”

            Nej, det är det så f-n heller. Återigen påstår du saker som du sedan påstår missuppfattas.

            ”Vi ska inte märka ord”

            Precis. Skriver du äpple bör man fatta att du menar apelsin.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är precis samma sak Alexander om du läser inlägget i sin helhet så förstår du det.

  13. Leif Andersson

    Istället för ålder bör man ha krav på viss mängd arbetslivserfarenhet från verkligheten. Detta för och slippa politiska broilers som t.ex. nämnde Botström.

  14. Lars Flemström

    Vidar Andersson, socialdemokrat och chefredaktör för Folkbladet, har skrivit bra om jantelagen. Nämligen att de som klagar på jantelagen vanligen är motståndare till jämlikhet och inte bara vill försvara sina egna (överklass-) privilegier, utan även vill hindra andra från att få samma privilegier. De vill alltså hålla sig kvar på toppen, fastän de inte skulle göra det i en konkurrens på lika villkor om toppositionerna. Ett parallellfall är det ständiga gnölet från de besuttnas sida om ”den kungliga svenska avundsjukan” (vad nu kungen har med den att göra), som de påstår ligga bakom kraven på ökad jämlikhet.

    Jag är ingalunda omedveten om att andra uppfattar jantelagen på ett annat sätt en jag gör. Men jag diskuterar utifrån min uppfattning om allas lika värde, vilket innebär att alla ska ha samma chanser att komma fram. Att du inte förstår det, tyder inte på något större mått av bildning eller förmåga att tolka ett litterära bilder. (”Jantelagen” är ett begrepp som myntades av den dansk-norska författare Aksel Sandemose i hans beskrivning av en dansk småstad, vilken i själva verket är en skarp vidräkning med klassamhället. I själva verket handlar jantelagen, som den uppfattas av Vidar Andersson och mig samt krönikören Alex Schulman i Aftonbladet, om att upprätta självkänsla och självförtroende hos nedtryckta genom att uppmana självöverskattande storskrävlare som du att lägga band på sig.

    Din påstådda respekt för äldre och deras åsikter gäller tydligen inte mig, eftersom du skriver ”Vill man argumentera med mig så ska man använda riktiga argument och inte komma dragandes med jantelagen”. Och vad som är ”riktiga argument” bestämmer – du?!

    Vi är tydligen inte heller överens om vilken attityd vi ska ha till yngre. Självklart samlar man på sig fler erfarenheter med tiden. Så varför inte ge yngre en chans att bli vuxna på riktigt, innan de hunnit bli lastgamla? Jag är ganska övertygad om att den, som själv ganska nyligen har varit ett barn, har väl så värdefulla erfarenheter för politiskt beslutsfattande som rör barn. Det kan ju vara en bra början i en politisk karriär.

    Det, som jag har reagerat mot, är tendenserna att behandla vanliga unga vuxna (20 +), utan utpräglat politisk intresse, som om de fortfarande vore barn. Det är inte alls bra för deras självkänsla och självförtroende. Detta borde vara en huvuduppgift att ändra på för de politiska ungdomsförbunden. Men det är ingen okvalificerad uppgift. Där kan vi äldre bidra med vår erfarenhet från tider långt innan dagens unga vuxna ens var födda. Att såsom det är idag, har det inte alltid varit.

    En gammal LO-ombudsman sa till mig: ”I det här samhället har man inga rättigheter. I det här samhället tar man sig rättigheter”. Jag skickar budskapet vidare till dagens unga vuxna.

    Svara

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vidars uppfattning om jantelagen ger jag inte mycket för då jantelagen inte handlar om att värna sina egna intressen. Allt jantelagen gör är att skapa dåligt självförtroende och dålig självkänsla och sådana företeelser i samhället ska vi slänga på soptippen fortast möjligt.

      Att tillåta människor att ror på sig själva och känna tillit till sina egna prestationer i alla olika sammanhang är viktigt för människor att känna att de kan göra i alla faser av livet därför att det är dessa känslor som leder till personlig utveckling.

      Att inte följa jantelagen står på inget sätt i motsats till alla människors lika värde då alla människor har precis samma chans och möjlighet att utveckla sig själva utifrån sina egna förutsättningar. Detta sagt om man inte värderar människor utifrån framgång eller förmögenhet såsom varande mer eller bättre än andra vilket jag inte gör.

      För mig är alla människor precis lika mycket värda av den enkla anledningen att de är människor. När jag umgås med människor gör jag inte det utifrån hur de lyckats utan därför att de är just människor av kött och blod.

      Vilka argument som biter på mig bestämmer jag själv och som jag sa så kan jag debattera vilka argument som helst men kommer man dragande med jantelagen som argument i en debatt med mig så kommer jag inte att ta hänsyn till jantelagen därför att min uppfattning är att jantelagen är skadlig och något som ska förpassas till soptippen.

      jag kan mycket väl debattera jantelagen i sig vilket vi gör i detta skede men att försvara andra kommentarer med hänvisning till jantelagen är utsiktslöst för den som vill debattera med mig.

      Vi är helt överens om att ungdomsförbunden borde vara en slags skola där de som är yngre kan lära av erfarenheter som de som är äldre har genom att jobba tillsammans med dem på juniora positioner.

      Min inställning är att vår Socialdemokratiska ideologi och därmed vår politik inte behöver förändras ett enda dugg då de ideologiska värden vi står för förblir densamma idag och imorgon som de varit historiskt Dvs. kampen för ett jämlikare samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader än idag och en verklighet där devisen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov” resulterar i att vi fortsatt slåss för att inkomsterna av allas arbete ska fördelas mer rättvist.

      Det är inte ideologin eller politiken som ska förändras – Det enda som behöver förändras är sättet på vilket vi förmedlar ideologin och politiken så att de som är unga i dag kan lära sig vikten av ideologin på ett sätt de kan förstå och relatera till – Något som bara kan göras av en som är älddre och har upplevt både dåtid och nutid.

  15. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver ”När jag var ung trodde jag att jag visste allt. Nu med högre ålder och en masa livserfarenhet under bältet inser jag både hur lite jag faktiskt visste när jag var yngre samt hur oerhört viktigt det är att ha livserfarenhet.”

    Problemet är väl mera att du fortfarande har samma uppfattning att du vet allt och aldrig kan ha fel oavsett hur överbevisad du blir …

  16. Pingback: Socialdemokrat vill diskriminera yngre! | PEDER WESTERBERG LIBERALERNA

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är ingen diskriminering jag skriver om Peder bara egna upplevelser och tankar baserade på livserfarenhet och arbete runt om i världen där man ser på ålder på ett helt annat sätt än i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.