Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Umeåmoderaten Anders Ågren gör klart att han vill sammarbeta med SD.

Anders Ågren (M) kommunalråd i Umeå tycker att det är rätt av Moderaterna att föreslå att de ska försöka lägga en gemensam Alliansbudget för att sedan med hjälp av SD fälla regeringen.

Det uttalandet kan bara tolkas på ett sätt så vitt jag ser saken.

Med det uttalandet har Anders Ågren klart och tydligt tagit ställning för att samarbete med SD och det ställningstagandet tycker jag att det är bra att han meddelar redan nu och i god tid så att Umeåborna redan nu vet att en röst på honom och Moderaterna indirekt är en röst på SD.

Det Umeås moderata väljare nu har att ta ställning till är vilket parti de tänker rösta på om den inte indirekt vill stödja SD  – Detta om man inte redan innan dess sett till att Anders Ågren i samband med nästa val hamnar på icke valbar plats och ersätts med en person som tar avstånd från den linje Anders Ågren öppet deklarerat att han stödjer.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

98 kommentarer

  1. Alexander

    ”Hur kan det vara oväsentligt om de förlorar 8% av sitt väljarstöd?”

    Men allvarligt talat, är du inte läskunnig? Jag pratar om att majoriteten av de moderata väljarna är positiva till ett samarbete med SD. Men det är ta mig f-n som att prata med en vägg…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Även om en majoritet skulle visa sig vara positiva till ett samarbete så blir priset högt för Moderaterna som parti – Att gå så hårt fram att man backar 8 procentenheter i väljarstöd är ingen framkomlig väg om man aspirerar på att bli statsminister.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          När de långsiktiga trenderna börjar visa sig vilket tar 3 till 6 månader så ska vi debattera saken ordentligt – Fram tills dess så är riktig debatt i frågan inte möjlig om vi ska prata långsiktighet och inte populism.

  2. Lars Flemström

    Inlägget handlade om Moderaternas agerande på riksplanet och i Riksdagen, och därför var det fel av dig att försöka lägga dina egna spekulationer i munnen på det moderata oppositionsrådet i Umeå Anders Ågren. Och rätt av mig att citera den moderata riksdagsledamoten Edward Riedl från Umeå. Huruvida det finns någon spricka inom Umeå-moderaterna vill jag inte spekulera i. Och det är oväsentligt för frågeställningen.

    Om andra partiers lokalpolitiker har en mer positiv syn på SD än partiets anseende generellt kan ju bero på vilken bild lokala sverigedemokrater har givit av sig själva. Ungefär 2 procent av den svenska väljarkåren är rasister /nazister, och SD:s väljarstöd enligt seriösa undersökningar (Sifo / SCB) är nästan tio gånger så stort, varför det finns goda skäl att antaga att det finns SD-politiker som är minst lika goda demokrater som du själv.

    Sagt med tanke på dina upprepade utspel om att införa majoritetsdiktatur, avskaffa renbetesrätten för samerna, inskränka rättssäkerheten för personer som påverkas negativt av kommunala beslut och senast att avskaffa rätten för invandrare, som har fått uppehållstillstånd, att bosätta sig var de vill. Något som inte ens SD skulle våga föreslå. De grova kränkningar av invandrares mänskliga rättigheter, som du föreslår, skulle ju dessutom fortsätta tills Sverige har fällts i en internationell domstol. Under tiden skulle du själv – och inte ens de nationella domstolarna i Sverige – ha tolkningsföreträde.

    Helt klart är behandlingen av SD ett problem för de andra partierna, inte minst p.g.a. benägenheten att hålla på David i kampen mot Goliat. Därmed inte sagt att AKB har hamnat rätt i den frågan. Stefan Löfvén är konsekvent i sin hållning gentemot SD. Men det är inte du. Din högsta prioritering är nämligen att splittra alliansen ,med förhoppning om att det bildas ett starkt SD-lett högerblock som eventuellt kan bilda regering, Inte att isolera SD.

    Efter att ha lyssnat på debatten mellan Stefan Löfvén och Anna Kinberg-Batra kan jag konstatera att AKB gjorde klart att hon inte vill ha vare sig något regeringssamarbete eller budgetsamarbete med SD, och att hon hellre samarbetar med S om invandringspolitiken. Stefan Löfvén å sin sida gjorde klart att om inget block får egen majoritet efter valet, så vill han ha ett blocköverskridande samarbet, så att SD inte får något slags vågmästarställning. Han uteslöt inte något alliansparti och talade inte om att försöka splittra alliansen. Vilket var mycket klokt. Ju mer vi försöker splittra alliansen utifrån, desto starkare blir sammanhållningen mellan allianspartierna.

    Det är emellertid självklart att de båda statsministerkandidaterna i nästa val uttryckte sig försiktigt. När jag har skrivit att det bästa för Sverige vore en tvåpartiregering mellan S och M, har jag avsett tiden för näst val, ifall nuvarande regering skulle avgå. Om något annat alliansparti blir större än M efter valet, anser jag att S – om inget block för egen majoritet – ska försöka bilda regering tillsammans med det partiet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För mig som Socialdemokrat är det viktigt att belysa de sprickor som finns inom både Moderaterna och inom Alliansen. Att belysa och lyfta upp detta är viktigt då väljarna har rätt att veta vad som väntar om man röstar på det ena eller andra sättet.

      Av den anledningen kommer jag att fortsätta att bevaka utvecklingen och kommentera och skapa debatt när jag finner att det är lämpligt att göra så.

  3. Lars Flemström

    Om alliansen lägger fram en egen budget och med stöd av SD fäller regeringens budget, och regeringen svarar med att avgå, är det alliansens ansvar att göra upp med Socialdemokraterna så att vi får en ny regering. Och socialdemokraternas ansvar att göra upp med alliansen om samma sak. Det kan bli en ny regering med Stefan Löfvén som statsminister, men utan Mp. Konstigare än så är det inte. Om alliansen i det läget accepterar en ren S-regering eller kräver att det ska finns borgerliga ministrar i den regeringen, är helt upp till alliansen.

    Liksom det är upp till S att bestämma om man accepterar de borgerliga ministrar, som eventuellt föreslås av alliansen. Jag förutsätter givetvis att bägge parter tar sitt ansvar för att Sverige får en regering i det läget. Det är självfallet inte möjligt att isolera ett så stort parti som SD, om man samtidigt gör listor på andra partier som också ska isoleras för att man tycker illa om deras politik också. Den som gör så, isolerar sig själv.

    Din strategi går ut på att ”bunta hop dem och slå ihäl dem alla på en gång”. Inte nog med att du buntar ihop SD:s alla medlemmar, väljare och övriga sympatisörer med partiets hårda kärna. Du buntar dessutom ihop både borgerliga väljare och socialdemokrater ”till höger om mitten i partiet” enligt din definition med SD. Du och dina otaktiska meningsfränder slår mot alla. Vilket är förklaringen till att SD ökar i stället för att minska.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Av de svar som kommit från bland annat C och L så är det inte aktuellt att lägga en gemensam Alliansbudget och därigenom som Annie Lööf sa kasta in Sverige i en regeringskris så nära inpå ett ordinarie val.

      Skulle det gå så långt så är mitt tips att Löfven utlyser nyval.

  4. Alexander

    Anders

    Berätta hur det senaste halvårets trend det ut för SD och Socialdemokraterna. Gärna med hänvisning till varifrån sifforna kommer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min bedömning är att S går framåt medan SD går bakåt och den uppfattningen bygger jag på det sammanvägda resultatet av alla opinionsundersökningar som presenteras med jämna mellanrum.

  5. Alexander

    Angående sexuella trakasserier hålls det nu kurser och rollspel för ensamkommande så att de ska förmås att sluta tafsa på kvinnor.

    ”Det är ingen hemlighet att det varit stora problem med de ensamkommande”

    Så uttrycker sig kursledaren Mohammed. Nu sprider sig fascismen åt alla möjliga håll. Menar han att det är någon skillnad på ensamkommande och svenskar? Oanständigt, vad hände med allas lika värde? Att peka ut en grupp är oförlåtligt!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Integrationen av människor in i det svenska samhället innehåller säkert flera olika sorters åtgärder av vilka rollspel i olika situationer kan var en komponent för att skapa förståelse för hur människor i Sverige lever och agerar.

  6. Alexander

    Anders

    Och hur ser då siffrorna ut?

    Jag trodde att du skulle bli arg över att ensamkommande pekas ut som en problemgrupp. Du ser alltså inga problem med det? I så fall kan vi ju lika gärna registrera vilka grupper som begår vissa brott.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag blir aldrig arg Alexander – Möjligen upprörd men ilska skapar inga konstruktiva förslag då det är så att den som förlorar fattningen och blir arg förlorat diskussionen.

  7. Alexander

    ”Jag ser inga direkta samband”

    Ingen koppling till det som händer på badhusen och festivaler? Är det Kalle Karlsson och hans kompisar som håller på?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Problemen är precis som jag beskrivit betydligt djupare än bara etnicitet och invandring.

      • Alexander

        Ser du något samband mellan det stora antalet ensamkommande och de sexuella trakasserierna? Eller finns det ingen koppling?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det enda samband som finns är dålig integration och dålig utlärning av vad som gäller om man ska bo och leva i Sverige.

          • Jonny Disenfeldt

            Det är alltså samhällets fel och inte den enskilde individens. Låt oss då lagföra Stefan Lövfen (som samhällsrepresentant) för varje grovt sexualbrott ! Han är ju den som är högst ansvarig för vårtsamhälle.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Ett brott begås av enskilda individer och därför är det också den enskilde individen som ska straffas för brottet. Däremot är det förhållandena i samhällsbygget som skapar riskfaktorerna som riskerar att skapa ett brottsligt beteende och at förändra samhällsbygget så att dessa riskfaktorer elimineras är allas vårt ansvar – Dvs. samhällets ansvar.

  8. Alexander

    Återigen undrar jag vad som fattas de ensamkommande? Vad är det de behöver för att inte sextrakassera kvinnor?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.