Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

En kravställande integrationspolitik är vägen framåt.

Allt sedan jag började blogga och aktivt debattera politik offentligt i slutet av 2014 har jag lyft upp vikten av en väl fungerande integrationspolitik som den viktigaste byggstenen för en migrationspolitik som har stöd hos väljarna.

Det arbetet har gått rätt trögt och bitvis har jag i mitt eget parti stått rätt ensam vad gäller synen att vi måste ställa större krav på de som kommer och redan kommit att acceptera och delta i det integrationsprogram de anvisas till om de vill stanna i Sverige.

Den synen börjar nu få ordentligt fotfäste i regeringen och i partiet och från och med 1 januari 2018 skärps kraven på nyanlända att delta i anvisade aktiviteter om man inte vill förlora sin ersättning – En ordning som inte kommer en enda dag för tidigt.

I tisdags tog Ylva Johansson och regeringen nästa steg när man i en debattartikel i DN-debatt sa att man ska se över innehållet i samhällsorienteringen för nyanlända med tillägget att den måste vara klart och tydlig vad gäller vilka normer, värderingar och regler som gäller i vårt samhälle och att dessa måste accepteras fullt ut om man önskar leva och bo i Sverige.

För egen del säger jag äntligen – Äntligen därför att migrations- och integrationspolitiken är de politikområden som tillsammans med arbetsmarknadspolitiken utgör nycklarna till hur starkt och framgångsrikt samhällsbygget blir.

Hur väl de löses styr hur välmående Sverige ska bli i framtiden – Därtill huruvida regeringen har väljarnas stöd eller inte.

Med det sagt så hoppas jag nu att regeringens målsättning på området blir lika klar och tydlig som min egen – Sverige ska om jag får vara med och bestämma bli bäst i världen på integration av både invandrare och av alla de som lever i utanförskap och arbetslöshet.

Inom politiken pratas det ofta om att ”Alla ska med – Ingen ska lämnas bakom”. 

Att i handling sätta kraft bakom den orden är viktigt och något som måste täcka in alla i samhället – Alla som på ett eller annat sätt lever i utanförskap och inte har arbete och egen försörjning ska och måste integreras så att de får det.

För mig är detta inte en fråga om populism utan blott och allena om att bygga ett Sverige som blir lika harmoniskt och välmående som det Sverige som fanns när jag växte upp på 1960- och 1970-talet – Det Sverige där Sverige och svenskarna mådde som allra bäst.

Vad innebär en fungerande och effektiv integrationspolitik för mig?

Till att börja med så omfattar den alla som redan finns i landet och alla som är arbetslösa därför att arbetslöshet är ett samhälleligt misslyckande och något som skapar utanförskap och en känsla av att inte räknas och betyda något i samhället.

Alla ska ha ett arbete och egen försörjning – Att nöja sig med mindre betyder för mig att vi med hull och hår köpt nyliberalismens politiska idéer om att det är skadligt för samhället och för företagens vinstutveckling om arbetslösheten är låg eller obefintlig.

Det Alliansen och SD vill göra är att använda arbetslöshet och utanförskap till att sänka löner vilket vi kan se i alla förslag från deras sida som pratar om lägre ingångslöner, sänkta trösklar och sänkta skatter och avgifter för att företagen ska anställa nyanlända och arbetslösa.

I min värld är ett läge där företagen tvingas kriga om landets arbetstagare genom att erbjuda högre lön och bättre villkor det jag strävar efter – Detta därför att ett sådant läge på arbetsmarknaden leder till att vinsterna av allas arbete fördelas mer rättvist och därmed till ett jämlikare samhälle.

Således ska alla i arbete!

Nästa steg i integrationsarbetet handlar om att skapa en effektiv samhällsintegration av både nyanlända och av de som redan invandrat till Sverige och som lever eller riskerar att få leva i segregation och utanförskap.

Segregationen och utanförskapet för dessa grupper ska lösas i praktisk handling och inte bara i ord.

Ska det ske krävs en effektiv integrationspolitik på området – En integrationspolitik som vågar ställa krav på de som ska integreras och en integrationspolitik som på ett effektivt och strukturerat sätt sätter människor i arbete och därmed inkludering i samhällsbygget.

Därtill med ett grundläggande krav på att den som önskar stanna i Sverige fullt ut accepterar och följer de normer, värderingar och regler som gäller i det svenska samhället

Mitt förslag till integrationsåtgärder för denna grupp ser därför ut som följer:

  • Att vi har en snabb och effektiv handläggning av asylärenden med svar inom maximalt 60 dagar.
  • Att en omedelbar evaluering av de kommandes utbildning och arbetslivserfarenhet sker så att de kan sättas i för dem rätt utbildningsinsats vilken ALLTID ska sträva mot jobb och egen försörjning.
  • Att en omedelbar psykologisk evaluering sker av den som kommer för att identifiera eventuella trauman och behandla dessa.
  • Att offentlig sektor i egen regi bör driva alla flykting och asylmottagningar/boenden utan inblandning av privata entreprenörer i största möjliga utsträckning.
  • Att EBO-lagen skrotas.
  • Att de som söker asyl utplaceras i ALLA Sveriges kommuner i samma procentuella andel som de utgör av Sveriges totala befolkning. Detta ska ske utan möjlighet att lägga in kommunalt veto och utan att den som erhållit kommunplacering ges rätten att flytta före den dag egen försörjning kan påvisas.
  • Att information om de villkor som gäller för att få ansöka om asyl i Sverige ges direkt vid ankomsten och att den som kommer måste acceptera dessa villkor för att få sina asylskäl prövade i Sverige.
  • Att krav ställas på den som kommer som flykting att acceptera den utbildningsplan och de övriga integrationsåtgärder som anvisas samt kravet på att de senast inom 36 månader ska ha lärt sig svenska språket upp till en nivå som medför att de blir anställningsbara och kan klara sig själva i det svenska samhället.
  • Att uppfyllelsen av ovanstående krav verifieras genom en examination – muntlig och skriftlig, och att man vid ett misslyckande har ytterligare 6 månader på sig att klara examen och uppfylla kravet – Detta om inte specifika skäl för undantag från denna regel kan uppvisas.
  • Att information ges redan vid ankomsten om att ett misslyckas med att uppfylla kravet på att lära sig svenska språket innebär att asylärendet omprövas och att en bedömning görs för att se om de kan skickas tillbaka till sitt hemland utan risk för liv och lem.
  • Att ett avslag på asylansökningen som vunnit laga kraft innebär att man skickas tillbaka till sitt hemland.
  • Att alla flyktingar/asylsökande under 20-års ålder sätts i skola från dag 1 i Sverige.
  • Att flyktingar/asylsökande över 20-års ålder tillställs möjlighet till arbete och arbetsträning ute i det reguljära arbetslivet parallellt med studier i svenska språket redan från dag 1 i Sverige och att de kostnader som uppstår för detta täcks av staten.
  • Att arbetsgivarna hos vilka de asylsökande praktiserar efter fullgjord utbildning ska erbjudas att anställa den asylsökande med ett lönebidrag som stegvis trappas ner på samma sätt som de lönebidrag som redan finns på dagens arbetsmarknad.
  • Slutligen att möjligheten till anhöriginvandring är blockerad fram tills dess egen försörjning kan påvisas.

Om vi tar de beslut som behövs för att säkerställa att ovanstående åtgärder vidtas är jag helt säker på att vi lyckas integrera både nyanlända och tidigare invandrade på ett bra och effektivt sätt.

De invandrare som levt och funnits i vårt land under en längre tid och som trots det lever i starkt segregerade områden utan arbete och/eller fullständig utbildning ska integreras på samma sätt som de som är nyanlända.

Följer man inte sitt anvisade utbildnings- och integrationsprogram ska samhällsstödet frysa inne.

Morgondagens integrationspolitik måste således omfatta alla som inte har ett jobb – Svenskfödda likväl som invandrade och ha det gemensamt att alla åtgärder som sätts in ska leda till arbete och egen försörjning.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

40 kommentarer

  1. Krister

    ”Att de som söker asyl utplaceras i ALLA Sveriges kommun…”

    Men om det inte finns bostäder?
    Skall de få bo i nedlagda butiker, bensinstationer eller var?

    Övrigt:

    Hur ser du på fortsatt stöd från S till ANC i Sydafrika?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det går att skaka fram bostäder i alla kommuner bara viljan finns Krister.

      Vad gäller Sydafrika ska jag återkomma till det vid ett senare tillfälle.

      • Bertil

        Visst! Det går skaka fram bostäder.
        Man låter Svenska medborgare som stått i kö få stå längre så inkommande får bo i nybyggda bostäder.
        detta med öppna hjärtan är det redan svenskar i utsatt ställning som drabbas av. För att välmående ska kunna fortsätta få tillväxt på sina löner rikedomar så måste utsatta få sänkta trösklar och öppnare hjärtan medan välmående stänger sina hjärtan och nyttjar läget.

        Kapitalet ska växa till vilket pris som helst för att de ska kunna nyttjas till att privatisera segregera och slå ut välfärd för att välmående alltid ska ha mer.

        Sverige är i en starkt lutande utförsbacke se bara pensionsuppgörelsen.
        Utförsäkringshysterin av sjuka, målet att från högerpartier försämra A-kassa och sociala skydd ännu mer tills allt är utplånat.

        Trenden är tydlig men det täcks över av fina ordklyschor som inte alls stämmer med vilka effekter hånfulla reformer ger för effekt i verkligheten.
        Hur mycket skrivs eller omtalas det om de 100 000 som utförsäkrats.
        Dessa har gått under jorden är antingen döda lever i misär.
        Sånt där talas det inte om.
        Den som inte skriker nyttjar media finns inte heller.

        Sverige har mycket större problem än vad som visas men de svåra problemen döljs.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min övertygelse är att det finns både hus och lägenheter om vi skakar tillräckligt.

          • Krister

            Combon bostäder + arbete är en svår ekvation om det skall finnas på samma plats.

            Men berätta KONKRET hur det skall gå till.
            Man kan som du ha en förhoppning.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Bostadsbristen byggs sakta men säkert bort och i många kommuner finns det lokaler som enkelt kan konverteras till bostäder – I andra speciellt på landsbygden finns det gott om bostäder men sämre om arbetstillfällen.

  2. Krister Andersson

    Wow jag måste medge att jag är imponerad, nu håller jag inte med om allt, jag anser att det skall
    hållas ett moratorium på minst 5 år för invandring så landet kan hämta andan. Du har också rätt när
    du säger att du är ganska ensam om detta i ditt parti, man kan hoppas på att dina partikamrater lyssnar på dig men jag tvivlar tyvärr.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med tillägget att jag är långtifrån ensam i mitt parti som tycker på detta sätt – Anhängarna till min linje blir fler och fler.

  3. Per Fjellberg

    Anders Forss, du glömmer det jobbigaste: Hur ska vi avvisa alla de som söker asyl men inte uppfyller kraven?

    Jag har som vanligt ett förslag: Asyl ska inte kunna sökas i Sverige. Sverige har inga grannländer där det råder inbördeskrig eller folkmord. Sverige ska samarbeta med sina grannar, men Sverige kan avvisa alla som söker asyl i Sverige redan vid gränsen eftersom de för att ta sig till Sverige måste passera andra länder där de borde sökt asyl om de vore annat än ekonomiska flyktingar.

    När Sverige väl stängt gränserna så kan Sverige vara med och finansiera flyktingläger utanför EU.

    Där kan en utvärdering ske.

    Säg att vårt mål är att hjälpa så många som möjligt. Då är det viktigt att inse att det finns många sätt att hjälpa. Sverige bör sträva efter en balans där nettoeffekten av de vi tar emot i Sverige blir att vi över tiden kan hjälpa fler.

    Helst ska nettoeffekten bli att färre behöver fly,

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har jag skrivit om många gånger Per – Har man inte genuina asylskäl ska man avvisas.

  4. Olles brorsa

    Återigen visar Anders Forss sina fascistiska tendenser. Låt oss därför göra klart att Sverige är ett mångkulturellt land och ska så förbli. Även bland oss infödingar finns ju olika språk, dialekter och kulturer. Sådana skillnader hanteras bäst på så sätt att man har överseende med främlingar, och att dessa i sin tur undviker att bryta mot lokala sedvänjor. Detta gäller naturligtvis också främlingar, som kommer från andra länder och världsdelar

    De enda krav, som ska ställas på asylsökande är att de har asylskäl (inte bluffar och ljuger) och inte bryter mot svenska lagar. Detta gäller naturligtvis i första hand strafflagen, men också lagstadgade skylidgiheter, som alla har. De bör naturligtvis – i likhet med andra främlingar – efter bästa förmåga anpassa sig efter nationella och lokala sedvänjor (s.k. oskrivna lagar). Men de begår inget brott om de fallerar med det.

    Forss vill tvinga flyktingar, som inte har för avsikt att stanna i Sverige – och inte ens har rätt att göra det, eftersom de har fått tillfälliga uppehållstillstånd – sedan skyddsbehovet har upphört, att både lära sig svenska och byta personlighet och etnicitet till svenskar.

    Vi kräver ju att Rumänien och Bulgarien ska ta ansvar för sina egna medborgare,så att inte deras romska medborgare tvingas komma hit och tigga, eller hur? Detta. omsorgen om ALLA egna medborgare måste gå före flyktingkvoter. Naturligtvis har även Sverige ett större ansvar för sina egna invånare (svenska medborgare, oavsett födelseland + utländska medborgare med permanenta uppehållstillstånd) gå före tillfälliga gäster, exempelvis vad gäller rätten till egen försörjning.

    Men Anders Forss ställer krav, som kränker alla invandrares mänskliga rättigheter. Det finns mänskliga rättigheter, som gäller för alla människor i hela världen, alltså även för dem som vistas illegalt i Sverige. Ytterligare rättigheter tillkommer dem som vistas legalt i Sverige, såsom utländska turister och asylsökande som ännu inte fått beslut. En ytterligare kategori rättigheter tillkommer svenska medborgare samt personer som HAR FÅTT permanenta uppehållstillstånd.

    Flyktingar, som möjligen kan komma att få sina tillfälliga uppehållstillstånd omvandlade till permanenta , i framtiden, har inte och ska inte ha de rättigheter, som är förbehållna personer med permanenta uppehållstillstånd, förrän de har fått sådana. Här slirar Forss betydligt, och därför är hans kravlista ett knytnävsslag rakt i ansiktet på sjuka och handikappade, som trots viss nedsatt arbetsförmåga, dock har en s.k. restarbetsförmåga, så att de kan bidra till sin egen försörjning.

    Lönebidragen, som är avsedda för att just sådana personer ska få jobb, vill fors dela ut till fullt friska och arbetsföra, för att de ska tränga ut sjuka och handikappade från den svenska arbetsmarknaden. Du är en ulv i fårakläder, och fräck så det stänker, när du beskyller allianspartierna för att ha en cynisk inställning till sjuka. Men din kravlista skulle vi inte heller klara av att ta hand om alla flyktingar, om det skulle inträffa en stor flyktingkatastrof i vårt närområde.

    Du kräver av nödlidande att de ska vara lönsamma! Annars får de inte stanna och får inte ta hit sina familjer. – även om skyddsbehovet kvarstår.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns varken fascism eller främlingsfientlighet i mina förslag Olles brorsa – bara kärlek och omtanke.

  5. Per Kjellén

    Du skriver: ”Det Alliansen och SD vill göra är att använda arbetslöshet och utanförskap till att sänka löner”

    Den meningen säger, att du tror att Alliansen och SD är onda människor och omoraliska. Att vara moralisk definieras ibland med att kunna skilja ont ifrån gott. Vi har tankefrihet och åsiktsfrihet i detta land. Det betyder att Du får tänka det du vill och ha dina åsikter.

    Vill du ha framgång och förståelse för dina tankar och åsikter så förklara för oss andra vilket intresse du tror att Alliansen har av att ha människor i arbetslöshet. Alliansen har tydligt förklarat, att den anser att välfärd kommer genom fördelning av välstånd och att välstånd framför allt kommer ur att alla som kan och vill har arbete. Bättre lönevillkor får alla medborgare genom en riktigt och grundlig utbildning, det kallas kunskapsskola och det är Alliansens uppriktiga mening. Därefter skall alla medborgare sträva efter att få den utbildning och erfarenhet som passar dem och deras egna strävanden till bättre inkomster. Detta överensstämmer med samhällets intressen därför att finansieringen av välfärden sker genom skatter och skatteuppbörden är högre när många arbetar och ju högre inkomster desto mer pengar till välfärd. Alliansen anser att ju större ägande och ett ägande spritt över alla tänkbara (och för i framtiden otänkbara) områden – ju bättre är det för samhället-

    Är detta girighet. illvilja och hat så får du vara vänlig att utan slagord och med fakta förklara ditt eget evangelium.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst får alla ha sin egen åsikt Per – Något annat har jag aldrig anfört – Däremot hävdar jag att Alliansens sätt att tänka är egoistiskt och girigt jämfört med det Socialdemokratiska som är solidariskt och kärleksfullt.

  6. Bertil

    Att alla ska ha ett arbete som ger försörjning håller nog inte alla med om.
    Kapitalet är inte alls intresserade av det.

    Kapitalet satsar allt större summor på att
    Få bort arbetskraften. En arbetskraft som ska ha lön semester dygnsvila m.m

    Där är skattesänkningar låg skatt på ISK
    o.s.v. ett dilemma alltfärre äger allt mer kapital och regeringar oavsett klarar inte ens ta skatt från detta enorma sparande
    som skapar allt större klassklyftor och allt snabbare förändring av jobben.

    På det får även kapitalet fördelar av att allt mer ska privatiseras detta så vår gemensamma kraft utplånas och man kan spela ut individer genom att ställa dessa mot varann.

    Vi ser stora hot som växer sig starkare.
    Individualism, ökad kapitalism, minskad gemensam sektor, minskad och utplånande av kollektivism samt spiken i kistan Artficiell intelligens.

    Kort sagt stora krafter som är enorma utmaningar så enorma så om vi inte ser upp hotar hela vår existens av liv på Jorden.

  7. Leif Andersson

    Om det inte finns risk för liv och lem i hemlandet den aktuelle flyktingmigranter flyr ifrån borde väl vederbörande inte fått asyl överhuvudtaget och redan varit avvisad?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Har man inte genuina asylskäl ska man självfallet skickas tillbaka – medan ärendet ska behandlas ska man sättas in i ett integrationsprogram för att undvika tidsspillan.

  8. Krister

    Mitt förslag till integrationsåtgärder för denna grupp ser därför ut som följer:
    VÄLKOMMEN TILL SVERIGEDEMOKRATERNA! ????
    Kopierat från SD till stor del.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte kopierat från någon Per – Dessa anförde jag redan 2014 och kvarstår vid dem idag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      S ökar och SD minska det är så verkligheten ser ut Per – Därtill är jag tvungen att radera 95% av dina kommentarer därför att de innehåller personangrepp och/eller främlingsfientlighet – Även denna innehåller ett rent personangrepp även om jag låter det passera för att visa övriga läsare hur du beter dig.

      • Krister

        Personangrepp och rasism är fel.
        Jag betalar hälften av din sopkvast.
        Skulle jag förfalla till det så skäms jag.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Bra så Krister och så här långt har du inget i den vägen att skämmas över så vitt jag sett eller läst.

  9. Per

    Du menar att om jag tycker att du är en pajas och Löfven är ett svin så är det ett påhopp, men om du kallar dom som röstar på Sd eller för all del Åkesson för nazist eller rasist eller någonting annat så är det helt okey eller? Redan där visar du vilken patetisk låsas politiker du är. Sedan är det väl så att Sd faktiskt ökar och S minskar vid förra mätningen? Jag avskyr vad invandringen gör mot sverige och det svenska folket, inte invandrarna i sig. Sverige skulle ha tagit emot 15000 inte 150000, detta kommer svinet Löfven mfl få leva länge med och kommer att straffa S vid nästa val./P

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kallar ingen som röstar på SD för varesig nazist eller rasist – I vart fall så länge personen i fråga inte uttalat sig direkt rasistiskt.

      I övrigt så pekar kurvan för S stadigt uppåt medan den pekar stadigt nedåt för SD.

  10. Leif Andersson

    Min personliga åsikt och lösning gällande den svenska migrationspolitiken är följande.

    Svenska politiker har visat att de inte är kapabla att hantera migrationspolitiken. Detta enär deras lösning är att överföra hanteringen av denna till överstatlig nivå via EU så de själva slipper ta några beslut. Eftersom det för varje dag som går blir alltmer uppenbart att ett sådant ramverk inte kommer till stånd inom överskådlig framtid måste en annan lösning på plats. Baserat på svenska politikers inkompetens inom området är den enligt mig givna lösningen att kopiera den flyktingpolitik som gäller i det land varifrån i princip alla flyktingar ankommer till Sverige dvs Danmark. Om vi knyter våra migrationspolitik till den danska och med automatik de förändringar den danska regeringen gör med skillnaden att våra bidragsnivåer är samma summa fast i devalveringsvalutan SEK istället för DKK är problemet löst. SD har inte längre någon funktion och fylla samt åker ur riksdagen vid nästa val eftersom det blir ointressant för den stora majoriteten flyktingar att ta sig till Sverige när man kan få ca 30-35% högre bidrag i Danmark. Detta innebär också att fokus kan läggas på andra angelägna frågor istället.

  11. Olles brorsa

    I början av 2000-talet hade SD gjort en liknade kravlista, som skulle uppfyllas av flyktingar och andra invandrare. Efter omfattande kritik mot att en mindre del av kraven stred mot invandrares mänskliga rättigheter, slopades kravlistan utan diskussion. De, som tyckte att alla kraven skulle vara kvar, fick lämna partiet. Mig veterligt har SD aldrig gjort om misstaget, att inte först kolla med de mänskliga rättigheterna. Trots det spökar den nämnda kravlistan fortfarande i kritiken mot SD, nästan varje gång partiet anklagas för fascism. Nu är det Anders Forss, som gör om SD:s gamla misstag. Bör då inte även Anders Forss anklagas för fascism?

    Oavsett om vi vill ha en restriktiv eller s.k. generös invandringspolitik, så måste asylsökandes och andra invandrares och övriga utlänningars mänskliga rättigheter respekteras.. Se min förra kommentar! Detta gäller alltså även de, som fått avslag på sina asylansökningar och till och med de som vistas illegalt i vårt land. Deras mänskliga rättigheter måste respekteras så länge de inte har givit sig av frivilligt eller blivit tvångsavvisade. Som jag skrev i förra inlägget finns olika nivåer av mänskliga rättigheter, från illegala invandrare, asylsökande och turister, personer med tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd till svenska medborgare

    Anders Forss respekterar inte ens asylsökandes mänskliga rättigheter enligt FN-konventioner, som Sverige har skrivit under, bl.a. FN:s allmänna deklaration om mänskliga rättigheter. Detta är inte socialdemokratisk politik, utan verkar snarare vara inspirerat av något utspel från Moderaterna, vilket ha till syfte att locka tillbaka SD-väljare till M. jag har förvisso ingen invändningar mot att även S försöker locka tillbaka SD-väljare.

    Men det ska ske huvudsakligen inom andra område än flyktingpolitiken. Och i den mån det görs inom flyktingpolitiken, ska inte S delta i något slags tävling i att ställa ”hårda krav ” på invandrare,För det första har inget asylland rätt att införa villkor för att få asyl, som går utöver vad som är tillåtet i FN:s flyktingkonvention. Men det gör Anders Forss,. För det andra uppställer Forss otillåtna villkor för den fortsatta vistelsen i Sverige för dem som fått uppehållstillstånd. För det tredje kränker Forss rätten för dem, som fått avslag på sina asylansökningar att själva välja vilket land de vill åka till. Den rätten har de, om de inte utvisas p.g.a. brott och åker frivilligt. na egena

    Ett asylland har ingen skyldighet att ge flyktingar förtur till utbildning, arbete och bostäder framför sina egna invånare. Även invandrare från Finland, Danmark, Norge och Island har rätt till förmånligare behandling än flyktingar från andra länder. Liksom invandrare från Sverige i dessa länder. Detta enligt ett särskilt protokoll för de nordiska länderna. Likväl vill Anders Forss, som i andra inlägg låtsas måna särskilt om sjuka och handikappade, att till och med asylsökande, som ännu inte fått beslut om de får stanna, ska tvångsintegreras genom att gå före nämnda grupper.

    Detta är ju att använda flyktinginvandringen som ett medel att skapa ett överskott av arbetskraft till arbetsgivarnas fromma,. så att de kan välja och vraka bland de arbetssökande, välja ut bara de starkaste och friskaste samt försämra löner och arbetsvillkor.

    Enligt flyktingkonventionen upphör man att vara flykting, när de förföljelser som är orsak till att man har flytt till främmande land (Sverige) har upphört. Naturligtvis ska tiden i Sverige användas för att förbereda och underlätta återflytten till hemlandet och återetableringen i detsamma – inte till att splittra familjer och tvångskonvertera flyktingarna till svenskar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det ligger ingen fascism i min lista Olles brorsa utan enbart kärlek och en stark önskan om att de som kommer som asylsökande ska få effektivast möjliga integration så att de kan börja sitt nya liv.

  12. Olles brorsa

    ”Att vi har en snabb och effektiv handläggning av asylärenden med svar inom maximalt 60 dagar.”

    ”Att de som söker asyl utplaceras i ALLA Sveriges kommuner i samma procentuella andel som de utgör av Sveriges totala befolkning.”

    Vi måste skilja mellan hur lång tid det tar
    1. Från det en asylansökan har lämnats in till Migrationsverket tills att MV börjar arbeta med ansökan,och
    2. från dess att MV har börjat arbeta med ansökan tills dess att sökanden fått beslut i ärendet.

    Målsättningen för punkt 1 borde vara högst en dag, men beror givetvis på förhållandet mellan antal sökande per dag och tillgänglig personal. Det går inte att nyanställa hur många som helst under en kort tid, eftersom det då kommer att bli brist på erfaren personal i förhållandet till antalet oerfarna, som måste fråga en erfaren kollega.

    Den faktiskt nedlagda arbetstiden (pkt 2) på samma ärendet torde inte vara mer än några timmar för enklare asylfall och några dagar för de mer komplicerade. Vad som tar tid är allt från att handläggaren måste inhämta kompletterande information till avsiktlig förhalning från de sökandes (och inte minst deras advokaters!) sida. Under tiden arbetar handläggaren med andra ärenden. Om det går tillräckligt lång tid, hinner handläggaren glömma, och måste läsa in sig på ärendet på nytt. För ökad effektivitet och bättre rättssäkerhet (att rätt beslut tas från början) bör tidåtgången enligt pkt 2 kortas ner. Rätten till advokat i detta skede bör avskaffas, alla som har fått avslag har rätt att överklaga.

    En utplacering av asylsökande till Sveriges alla kommuner skulle bara fördröja ärendena ytterligare. EBO-lagen bör givetvis avskaffas (i den frågan har Forss i alla fall rätt), eftersom den medför att MV inte ens har aktuella adresser till alla asylsökande. Om målsättningen verkligen är att korta tiderna för pkt 1 och pkt 2 så mycket det går bör asylsökande inkvarteras i särskilda ankomstförvar, med förbud att lämna området, så att de alltid kan nås med frågor. Ett normalt ärende bör därmed avgöras inom en vecka efter ankomstdagen.

    En utplacering till asylboenden i andra kommuner blir därmed endast aktuellt vid en sådan anhopning av ärenden som 2015, med väntetider enligt pkt 1 på flera månader.

  13. Olles brorsa

    Den normala överklagandefristen av myndighetsbeslut är normalt tre veckor, om man inte begär ytterligare frist. För vissa typer av myndighetsärende finns dock en svarsfrist på en vecka, vilket borde gälla även för asylärenden. Om den asylsökande finns i ankomstförvaret kan han delges beslutet samma dag som det tas, vilket betyder att han måste ha bestämt sig för om han ska överklaga eller åka hem inom två veckor efter ankomstdagen.

    Om han då väljer att lämna landet, ska han göra detta inom en vecka inom beslutet, såvida han inte fått uppskov med avresan, vilket bör beviljas om det finns särskilda skäl såsom fullbokat.Givetvis bör han stanna i ankomstförvaret eller asylboenden under denna tid. Om han avviker. ska ärendet genast överlämnas till polisen.

    Om en asylsökande, som fått avslag, i stället väljer att överklaga, ska han alltså göra detta inom en vecka efter avslagsbeslutet. Handläggningen i domstolen ska följa vanliga domstolsrutiner, men ärendet ska ha förtur framför icke brådskande domstolsärenden, och den asylsökande ska ha rätt till advokat. Advokater som förhalar ärendena, exempelvis för att de ger förtur i sin egen verksamhet, ska inte anlitas som flyktingadvokater på statens bekostnad.

    Trots gränskontroller o. dyl. har inte Sverige full rådighet över antalet asylsökande, eftersom det ytterst beror på händelser i andra länder. Och vi har dessutom ingen rätt att direktavvisa asylsökande som, för vilka Sverige uppenbarligen är ”första säkra land”, som de kommer till. Vi kan ju inte veta säkert vad som kan hända i närbelägna länder i framtiden. Utan måste ha en lagstiftning och beredskap för att möta riktigt stora flyktingkatastrofer.

    Regeringen eller MV bör därför ha ett bemyndigande från Riksdagen att införa tillfälliga undantag under sådana situationer, som rådde under hösten 2015.En lösning kan vara att ge preliminära uppehållstillstånd under väntetiden enligt pkt 1, utan fullständig utredning. Dessa tillstå ska ges till dem som efter en summarisk utredning bedöms sannolikt få uppehållstillstånd efter en fullständig utredning.

    För dem som då bedöms sannolikt sakna asylskäl, ska den fullständiga utredningen göras Omedelbart. Så att deras vistelsetid i landet – om de får avslag – blir så kort som möjligt

  14. Steffo

    Varför skakas det inte fram bostäder åt exempelvis ungdomar eller sådana som separerar? Dyra instaser erbjuds ev. Har du någon plan på detta är många utan bostad och när man som det sägs bara kan skaka fram bostäder så räknas inte gruppen med svenska ungdomar. Skuldsättning blir följden eller ekonomiskt placering av kapital av de som lånar eller har rika föräldrar.
    Hur får vi bättre kläm på invandring? Att låta unga ensamkomnande hamna inom byråkratins arm och sedan låta dem stanna pga de måsta vänta länge är väl inte meningen?
    Varför lär sig en del inte svenska efter många år här? Varför måste vissa kvinnor envisas om att stanna i hemmet vid spisen är det kulturellt? Borde inte eftersträvning att lära språk och svensk kultur vara en självklarhet?
    Mina föräldrar hade inget emot svensk kultur eller ex kristna högtider eftersom det är det som man har här.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har lagt förslag flera gånger på hur vi ska bygga bort bostadsbristen – En återinförd bostadsförsörjningslag är en bra start – Därtill ett återställande av hur allmännyttiga bostadsbolag kan fördela sina totala lånekostnader.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.