Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Trumps skyddstullar kan eventuellt leda till något bra.

Donald Trumps införande av skyddstullar på stål och aluminium behöver inte nödvändigtvis vara av ondo om de övertid leder till något som är bra för både nationer, dess medborgare och för vår miljö.

I det korta perspektivet och fram tills dess prestigefulla politiker kommit till sans är de däremot av ondo och leder sannolikt till ett handelskrig som med all säkerhet att bli både smutsigt och göra människor på olika håll i världen arbetslösa samtidigt som de skapar enorma kreditförluster för världens banker och låneinstitut.

Kan vi däremot konvertera detta till ett läge där det som säljs på respektive marknad (läs USA, EU, Asien, Afrika och Latinamerika) tillverkas på respektive marknad och så nära slutkunden som möjligt så är jag övertygad om att alla blir vinnare och att den största vinnaren blir vår miljö.

Dessutom skulle en sådan ordning innebära att det som säljs på respektive marknad skapar både arbetstillfällen och skatteintäkter på den marknaden och därtill kortare transporter och mindre skadliga utsläpp.

Jag är på inget sätt någon suporter till Trump men det finns faktiskt en poäng i hans påstående om att USA bör gynnas både sysselsättningsmässigt och skatteintäktsmässigt av allt det som säljs och konsumeras där – Då på precis samma sätt som andra marknader ska gynnas på samma sätt av det amerikanska företag säljer där.

Precis som jag anfört i ett antal tidigare inlägg främst relaterade till klimathotet tjänar alla på ett upplägg där företag tillverkar så nära slutkonsumenten som möjligt.

På samma sätt som detta över tid kommer att innebära att t.ex svenska företag startar tillverkning i USA för att slippa undan importtullar för det som säljs där ska givetvis det omvända inträffa för amerikanska företag som önskar sälja i EU och Sverige utan att drabbas av skyddstullar.

Ska det ske måste dock inblandade politiker tänka i nya banor och släppa allt vad prestige heter för att istället göra det som är bäst för samhällsbygget.

För mig råder det inga tvivel om att ett svenskt företag som har tillverkningsenheter på flera håll runt om i världen fortsatt skulle kunna bibehålla sina nuvarande vinstnivåer före skatt i stort sett ograverade med ett sådant upplägg.

I den bästa av världar bör alla företag som önskar sälja sina varor eller tjänster på en specifik marknad tillverka dem där för att bli en närande del av det landet. Därtill skulle en sådan ordning innebära att det lir svårare än idag för företagen att skatteplanera på ett sätt som bara berikar ägarna och inte samhället.

Det är baserat på detta min rubriksättning ser ut som den gör.

Avslutningsvis tror jag att en ordning likt den jag föreslår skulle skapa jämlikare samhällsbyggen på betydligt fler platser på jorden än de gör idag – Då därför att världens företag inte längre kan utnyttja billig arbetskraft i ett land för att sedan sälja dyrt i ett annat land enbart i syfte att maximera sina vinster.

Nyliberala idéer och doktriner har sett till att världens företag ensidigt kunnat maximera sina vinster genom att flytta arbetstillfällen till låglöneländer och göra människor arbetslösa i det land där varorna och/eller tjänsterna ska konsumeras.

Med Donald Trumps skyddstullar kan dessa nyliberala idéer som enbart gynnar de rika snart vara döda och begravna och ersatta av idéer som bygger bättre och mer jämlika samhällen.

Att detta innebär att vi måste tänka om radikalt och sluta jämföra handelsbalanser är en självklarhet – Till och med lika självklart som att det finns lika många vinnare som förlorare i det system som styr världens handel i dagsläget.

I ett modernt samhälle ska vi inte ha vinnare och förlorare utan enbart vinnare.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

68 kommentarer

 1. Alexander

  ”Vi ligger högre än den lägsta nivå vi presterat”

  Gäller det även SD? Ja eller nej? Antagligen kommer du att svara angående högsta värdet, men jag hoppas att du kan låta bli…

  ”Ödmjuk är jag alltid”

  Du ser inte självmålet du gör? En som verkligen är ödmjuk påpekar det inte…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det gäller inte SD – Med det sagt så sätter jag streck i denna debatt som är ett försök att avleda uppmärksamheten snarare än att föra en seriös debatt om det jag avhandlat i inlägget det är kommenterat under.

 2. Alexander

  ”Kommer med största sannolikhet att landa på +35%”

  Det är alltså knappt någon risk att du får fel?

  ”Det viktiga är den långsiktiga trenden”

  Kan du redogöra för alla partiers långsiktiga trend?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det har jag gjort många gånger redan Alexander och jag har inte för avsikt att slösa min tid på något som inte har med inläggets innehåll att göra.

 3. Alexander

  ”Det gäller inte SD”

  Jo, de ligger högre än det lägst uppmätta värdet under mandatperioden. Varför ljuger du? Du framstår som sjuk…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag ljuger inte Alexander såvida du inte försöker förvrida vilket värde som är deras högsta under perioden – Men återigen – Håll dig till inläggets ämne.

 4. Alexander

  Anders

  SD hade sitt lägsta värde direkt efter valet. Sedan dess har alla mätningar varit bättre. Varför ljuger du?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   SD ligger fortfarande under sitt högsta mätvärde under mandatperioden och därifrån har trenden pekat nedåt.

 5. Bertil

  Jag ser inte tullar som nåt större problem.
  Stålindustrin i Norrland oroar sig. Det kan hota några tusen jobb.
  Men jobb och jobb. De mesta jobben försvinner genom kapitalbildning och låg skatt på Finansiella instrument. kan vara ISK försäkringsbolag m.m

  Det kapitalet används för att öka produktion och få bort anställda.
  Man kan säga självkörande bilar är större hot mot arbetskraften än Tullar.
  5G är också ett enormt hot.

  Även de enorma skattesänkningar Trump genomförde där 80% gick till den 1 % rikaste.

  Att tullar kommer upp som propaganda och låter så farligt är just för att stora företag kablar ut det i sina mediala affärstidningar och att det påverkar dessa företags vinster.
  men i det stora hela är det en bagatell.

  Om lika många utförsäkras ur sjukförsäkringen skrivs ingenting om.
  Så tulla på. Det är en bagatell i sammanhanget över all dårskap som i övrigt sker.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Sjukförsäkringen ska återställas till sin forna glans – övriga saker du skriver om kan vi hantera på ett bra sätt om vi löser saken på de sätt jag beskrivit i detta inlägg och tidigare inlägg om produktionsavgift och en basinkomst.

 6. Bertil

  Anders kan du ta bort ett antal av Alexanders inlägg.
  Det som skrivs hör inte till ämnet och det blir så mycket scrollande till ingen nytta.
  Det bara dumt du föra dialog med Alexander än vi som försöker lägga fram en åsikt.

  Ser sällan några synpunkter på mina inlägg.
  Men Alexander ägnar du spaltmetrar åt.

  Varför??
  Är hans påhopp och konstiga kommentarer mer läsvarda ån vi andra som har nåt komma med. Du skämmer ju ut sossarna hålla på svara på honom.
  Tur man valt lägga sin röst på Vänsterpartiet.

  Här är Alexanders samling av inlägg.
  Läsvärt? ja läsarna avgör jag tycker det är innehållslöst.

  Citat::
  ”Vi ligger högre än den lägsta nivå vi presterat”
  Gäller det även SD? Ja eller nej? Antagligen kommer du att svara angående högsta värdet, men jag hoppas att du kan låta bli…
  ”Ödmjuk är jag alltid”Du ser inte självmålet du gör? En som verkligen är ödmjuk påpekar det inte…
  ”Kommer med största sannolikhet att landa på +35%”
  Det är alltså knappt någon risk att du får fel?
  ”Det viktiga är den långsiktiga trenden”
  Kan du redogöra för alla partiers långsiktiga trend?
  ”Det gäller inte SD”
  Jo, de ligger högre än det lägst uppmätta värdet under mandatperioden. Varför ljuger du? Du framstår som sjuk…
  Anders
  SD hade sitt lägsta värde direkt efter valet. Sedan dess har alla mätningar varit bättre. Varför ljuger du?”
  Vem läser sån där dynga.
  Skärpning Anders.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har för vana att kommentera dina inlägg på de punkter där vi har avvikande eller likartad uppfattning Bertil – Tycker jag att det du skriver är underlag för en öppen debatt med alla publicerar jag det som ett inlägg i debatten med hoppet att fler ska kasta sig in och bemöta vilket sker med jämna mellanrum.

   För mig är det så man skapar debatt vilket jag tycker fungerat alldeles utmärkt fram tills nu.

   Vad gäller Alexander se mitt föregående svar.

 7. Olle

  Du är ingen anhängare av Trump det vet vi men det verkade ju kappvändarn till statsminister vara när de träffades

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag tror inte att Löfven vände kappan en enda gång gentemot Trump – Däremot hade de samtal om vad han tyckte var fel mellan 4 ögon vilket jag tycker är ett bra sätt att skapa grogrund för vidare diskussion och förhandling.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>