I politiken är det lugnt

Så har denna vecka lidit mot sitt slut. I politiken är det ganska lugnt på den kommunala nivån och då menar jag både landsting och kommun. Har lyssnat lite på landstinget och jag tycker man bör lyfta sig i håret och diskutera på lite mer övergripande nivå. Man håller sig dåligt till ämnet och dessutom på en detaljnivå som tillhör dem som är tjänstemän. Man blandar helt enkelt ihop tjänstemannarollen och den politiska. Man gör ju det när man står i talarstolen och talar om hur länge man har jobbat. Då är det bara konstigt att man inte gjort något åt vissa saker när man dessutom varit chef. Är glad över att det synsättet delas av vissa, även i Alliansen.

Kvarkenråd och Botnia-Atlantica programmet har vi behandlat i Storuman. Där har dom gott om snö. Nu är den nya chefen i rådet på plats sen drygt 14 dar och det känns bra. Knookkola har ju erfarenhet sen tidigare och förtroende på finsk sida. Vi behöver nu lite lugn och ro när vi ombildar Kvarkenrådet till en egen juridisk person och med ideell förening som organisation. Det finns dock frågor kvar att lösa, kanske främst på finsk sida. I Sverige blir det kommunförbundet, landstinget och Ö-viks kommun som är huvudmedlemmar. I Finland finns det viss funderation om det blir landskapsförbunden, vilket vore bäst, men i vissa förbund är inte alla med i nuvarande Kvarkendelegation. Det får dom lösa på finsk sida.

Vi måste redan nu parallellt medan vi tittar på organisationen jobba med verksamhetsplaner för framtiden. Det ska passa in, både med interregprogrammet som är Botnia Atlantica och nordiska ministerrådet, då en del av finansieringen kommer därifrån. Vi ska ha färdiga projekt att dra igång när programmet är klart. Visst är man ändå orolig då det svåraste har varit att få kommunikationerna att fungera bra. För godset har det varit hyfsat, för persontrafiken måste det bli både bättre och säkrare.

Idag blir det träff om vad vi kallar Vännäsvägen med vägverket som vi upplever är på väg att ändra inriktning och ligga kvar i nuvarande sträckning i Baggböle vilket inte känns bra eller riktigt illa.

Sedan ska ju andelssystemet för V75 på bubblan göras och det ser lite svårlöst ut men visst finns det spikförslag. Att inte fler går dit och följer direktspelet är konstigt för det är roligt att följa och spela live. Ikväll måste vi också kräva att löven äntligen vinner borta. Konstigt att det är så stor skillnad borta och hemma. Lördag blir det förutom trav ett födelsedagskalas och troligen en visit för att kolla av stugan och se om vi ska avverka skog på skiftet, men då åker nog skidorna på. Helger ger dessutom tid för motion, det får inte glömmas bort.

Vad tjusigt det är med den festival som vi har med ljuset i centrum. Jag hoppas att umeborna tycker det är väl satsade pengar. Sen ska jag inte denna gång tycka till i bloggen om plogningen genom Trädgård i norr på annat sätt än att det måste vara längre att köra runt än igenom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.