Är spritkokning lösningen på miljöfrågorna?

En fundering om kokning av sprit. Är etanolen räddningen för miljön? Frågorna är många liksom svaren. Min stora rädsla har varit om skogsråvaran räcker till. Vi får inte hamna i ett läge där sågverk och pappersindustrin äventyras, den industri som haft stor betydelse för vår välfärd.

Etanol ur barrved är inte särskilt energieffektiv. Etanol ur sockerrör eller andra grödor har känts som bättre. Nu är frågan om det är så. Rapporter om ökade markozon kommer. Etanol kan vara bra för miljön men skadligt för hälsan kanske skadligare för hälsan än oljeprodukter.

Risk finns för att regnskogsområden blir uppodlade med risker för den biologiska mångfalden och det finns också stora risker för högre matpriser. Etanolen kan i så fall bidra till att de rika som har råd att köra bil gör att stora delar av världens befolkning inte kan äta sig mätt. Det strider i så fall mot Riokonventionen om det långsiktigt hållbara samhället som inte bara är miljö utan även ekonomisk och social hållbarhet.

Vilken energipolitik ska vi ha? Är kärnkraften ett alternativ? Oljan är snart en parantes och låt mångfalden av energislag bli framtiden. Det finns inte bara ett alternativ.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.