Regeringen firar men väljarna rymmer

Så ser det ut i verkligheten att när regeringen nu vill fira två år vid makten så flyr väljarna. Vårt parti ska enligt en opinionsundersökning ha fått 360 000 nya väljare sedan valet varav 111 000 från moderaterna. Nu brukar jag vara lite försiktig med att tro på dessa undersökningar men det är naturligtvis en fingervisning om vad folk tycker. Vi har dock inte fått detta framförallt för att vi har fört ut vår egen politik och våra förslag, inte heller för att det går bra i de kommuner som vi socialdemokrater styr utan mycket för att man är djupt besviken på vad regeringen uträttar.

Från början red man på vågen av effekterna av den socialdemokratiska sysselsättningspolitiken som vi misslyckades med om att prata om i valet. Nu börjar effekterna slå igenom och då händer det som brukar hända med borgliga regeringar: man sänker skatterna för dom som har det bäst, plågar sjuka och arbetslösa med lägre ersättningar så att en del kommer att tvingas flytta samt lämna sina hus och hem. Trots sänkta skatter blir det mindre kvar i plånboken då priserna stiger på allt, räntorna stiger, hyrorna ökar och reallönerna sjunker.

Ungdomar har det särskilt hårt och framförallt dom som vill ha tag på en nyproducerad bostad, något som stigit med mer än 17 500 kr per år då investeringsbidraget tagits bort. Det gör så att det blir det dyrare att bygga och sen ska man komma ihåg att räntan har stigit kraftigt så det är inte undra på att bostadsbyggandet går kräftgång.

Listan kan göras lång när det gäller försämringar som ett led av den politik som regeringen för och som leder till ett mera tudelat Sverige. De som har jobb och är friska får det betydligt bättre i jämförelse med dom som är sjuka och arbetslösa. Pensionärerna och studenter får också läggas till gruppen som inte är i jobb.

FRA-lagnen går heller inte att glömma bort som en del i förtroendeminskade beslut och det måste synas ordentligt i sömmarna, inte minst det Carl Bildt sa igår att man ska byta information med diktaturländer.

SÅ TILL LITE LOKALA FUNDERINGAR…

* Stöd i mindre kommuner
Bjurholm säger sig vilja ha billigare insatser för den kvinna som har utsatts för hjärntvätt och terror enligt dagens VK och som varit intagen på ett behandlingshem som kostar 350 000 per månad. Som lekman är det självklart svårt att veta vad det får kosta för ger det resultat är det säkert billigare än ett billigare alternativ som inte ger resultat. Frågan som egentligen man bör ställa sig är hur liten kan en kommun vara för att klara sina uppgifter?

* Tillväxt
Centern i Västerbotten vill att Umeås tillväxttakt ska minska i framtiden. Ska vi ha samma tillväxttakt de kommande 40 åren som vi haft de föregående 40 åren måste vi bli 200 000 invånare fram till 2050. Det lyser fortfarande en hel del landsbygdsromantik hos centerpartisterna och att de ser staden som ett hot, vilket det självklart inte är. En stad i tillväxt är en förutsättning för utveckling i länet då det är tillväxt som ger förutsättningar för en god utveckling i hela länet och inte motsatsen.

* Sport
Så har den trevligaste av sporterna ishockeyn kommit igång med sitt seriespel. HV71 hade lekstuga igår mot Frölunda och det är bara att säga: snyggt jobbat grabbar. En annan sak är at fotbollen bör inte få gå före travet i TV. Förra lördagen fick vi inte se travet direkt från start beroende på fotbollen. Att inte TV kan lära sig att vi är fler som är intresserade av att se på V75 än att titta på när Göteborg spelar fotboll. Travet ska gå till den kanal som sänder helheten och varför inte låta Tv4 plus sända helheten om vi ska tvingas se fotboll i 4:an.

* Omskyltning
Vägverket skyltar om för nya hastigheter. Samma vägverk som inte lyssnade på vad kommunerna och regionförbundet tyckte i denna fråga och tyvärr speglar det den syn myndigheten har på andra.

2 kommentarer

  1. Q A

    Om det stämmer som centern säger, att förslaget om befolkningsmålet på 200000 inte innehåller någon sorts konsekvensanalys, då håller jag med centern. Dessutom har jag för mig att risken för brottslighet och utanförskap ökar markant vid en befolkning över ca 200000 nånting, och kommunikationerna blir besvärligare etc.

  2. Krister Larsson

    Du har rätt i att opinionssiffrorna framförallt beror på att folk inte känner att regeringen levererat allt positivt man sa men glöm inte att det är två år till nästa val. Regeringen har gjort de reformer som är obekväma, som förändringar i a-kassereglerna, och kan nu satsa på lite mer positva satsningar, som ringleden runt Umeå, fortsatta skattesänkningar för löntagare och pensionärer etc.

    Du säger också att era goda opinionssiffror inte beror på er egen politik. Det är verkligen rätt. Problemet för er är dock att så fort ni börjar presentera vad ni verkligen vill göra, och det tillsammans med mp och kanske v, då kommer det att vända.

    Ni förlorade valet på att ni inte levererade det folk ville ha. Nu verkar det som ni vill återställa allt till det som var före 2006. Tror du det är en vinnande strategi? Det enda sättet för s att vinna valet 2010 är att Mona Sahlin fortsätter att hålla sig undan media för att berätta vad ni vill göra och framförallt: Vem ni vill göra det med. Era väljare är inte speciellt positiva till att Peter Eriksson och Lars Ohly ska ingå i er regering. Och de har ju sagt att de ska ingå i den för att stödja er.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.