Norrstyrelse, skillnader i vägstandard och vård efter behov

Igår var jag uppe i Luleå med arbetsgruppen som Norrstyrelsen tillsatt för att förbereda en storregion inom näringsliv och innovation. Vi sysslar just nu med en analysfas och man börjar se, klart och tydligt, att det varit en fördel om vi fått ett positivt besked av regeringen.

Nuvarande strukturfondsperiod utgår 2014 men arbetet med att forma verksamheten för detta borde egentligen ha startat redan nu för att vara klart före 2014, i och med då måste veta vad vi vill och med ett innehåll. Idag finns en uppdelning av målområdena och det har känts över åren som om detta varit till nackdel för utvecklingen.

* Vägverkets slöseri
Igår körde jag bil upp till Luleå då det inte fanns lämpliga kommunikationer och kom inte hem förrän kl. 1 i natt. Då man åker bil får man funderingar över den standard som finns på E4 och de skillnader som finns i just standard.

Norrut finns det 4:a fältsvägar med stora och dyra trafikplatser, nästan från söder om Skellefteå och vidare norrut. Däremot är det 3-fälts vägar med mitträcken söderut och det är stora skillnader i att bygga så.

Man undrar vem som har tagit beslut om dessa standardkrav när man på andra ställen har haft stora problem med att få fram pengar till investeringar. Visserligen var vägarna igår bra och bekväma, det förnekar jag inte, men man verkar ha haft råd samt trott att det funnits hur mycket pengar som helst.

I Umeå och våra ringleder som har diskuterats under många år har vi drivit på Vägverket om att inte bygga stora trafikplatser utan istället gå på rondellsystem som är betydligt billigare. Så kommer det också att bli. Jag skäms inte för det utan tycker att det är viktigare att Sverige får fler mil vägar med högre standard och 3-fältsvägar med mitträcken som kan användas där det är ganska höga trafikflöden.

Det har nog varit en viss överkonsumtion och vi ska fullfölja Umeåprojeket och se till att det inte blir dyrare än nödvändigt.

* Rökare utan operation?
Ortopeden i Umeå säger att man inte ska operera patienter som röker på grund av att det inte går lika bra som för icke-rökare. Det bra om folk väljer att sluta och röka men om dom inte kan sluta ska de få ha ont istället? Och kommer andra landsting som skickar hit patienter på remisser till NUS att skicka rökarna någon annanstans?

Det känns som om att de vill gå ifrån vad som varit grundläggande i svensk sjukvård nämligen att det är behoven som styr. Och vad blir nästa steg i så fall? Att överviktiga människor också ska få vänta längre tills dom har bantat ner sig eller hur blir det med alla som kommer till sjukhuset med sjukdomar föranledda av alkohol?

Ett förebyggande arbete för att få friskare människor är naturligtvis grunden men ska det drabba de som redan är sjuka? Svaret är och måste vara nej. Vård efter behov!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.