Fel krav vid upphandlingar missgynnar små lokala företag

Igår var vi på besök med vårt näringslivs- och planeringsutskott i Holmsund och besökte i tur och ordning Designmäklarna, Nisses Konditori, Golfbanan och Löbegranit.

Spännande och duktiga företag men åtminstone de två första var oroliga över de upphandlingskrav som ibland ställs och som gör att de inte kan lämna anbud.

De har et bra miljöarbete men vissa krav som att ställa krav, som t.ex. Svanenmärkning är en omöjligt att uppleva ex. för Designmäklarna. Det är inte kraven som är omöjliga utan det är helt enkelt de kostnader som är förknippade med de registreringar osv. som behövs. Företagen upplever sig helt enkelt inte ha råd och om de ytterligare kostnaderna läggas på produkterna så finns inga köpare.
 
Vi är nog överens om att vissa krav har kommit till genom stora drakar som vill få monopol på marknaden genom att ha stora serier. Nisse Konditori å sin sida har ett intressant koncept där de inte kör ut och levererar varorna utan kunderna får hämta då bland annat omkostnaderna att köra ut skulle bli alldeles för höga. Även i deras fall skulle en del av de miljökrav (eller rättare sagt de märkningar som finns) vara krav från upphandlare så kommer de inte att ha råd med dessa och kan inte lämna anbud.
 
Exemplen i fråga belyser det faktum att vi måste vara oerhört nog med vilka krav vi ställer vid upphandlingar så att inte små företag diskrimineras som inte har råd att vara med och märka varorna på olika sätt men som gör ett minst lika bra miljöarbete som företagen som har de stora pengarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.