Basindustrin orolig och nyfikenhet blev bra för Obbola fabriken

 

Idag har jag varit på turné ute på en arbetsplats som tillhör basindustrin, nämligen Obbola fabriken. Jag tycker det är oerhört vitig för mig att besöka företag och arbetsplatser som är viktiga för Sverige.
Det finns en mycket stor oro över de nya reglerna för svavelutsläpp som sjöfarten drabbas av då regeringen gått med på de nya bestämmelserna om dess gränser. De gränserna drabbar industrin med totalt 28 miljarder i ökade kostnader då även självfallet Obbola som transporterar ut det mesta via båt.
De är oroliga för att det inte kommer nya investeringar, de tycker det är ett märkligt agerande att det i stort sett bara är Bottenhavet som drabbas och vill vet hur regeringen fullständigt nonchalerar den svenska basindustrins konkurrenskraft. Det här ska jag inte nu parta om längre här men jag tycker alla borde känna oro.
Vid genomgången genom fabriken fick jag uppleva något ovanligt. Vi kom ut genom en dörr och skoljade lite när vi kröp under mesaugnen och jag tyckte det levde om lite väl mycket så nyfiken som jag är gick fram tillsammans med Thomas och då såg vi ju att ett hjul med axel och som är ett stöd som mesaugnen låg på hade gått av och det började luta mer och mer.
Ronny han sprang snabbt in till de grabbar som hade ansvaret men de trodde nog knappast honom men då de såg vad det var så blev det jätte bråttom, för en mesaugn är varm och kan dessutom inte stanna av för då blir den krokig av hettan. Ja resten är säkert nu under reparation men det var nog tur att vi gick ut när vi gjorde det för det kunde ha blivit ett riktigt haveri för den typen av upphängningar är inte under data övervakning som mycket är i en industri.

Jag,  Ronny Kassman och Thomas Abrahmsson utanför flistuggen som senare blir kraftliner. Kortet togs av Gunnar Wiklund. Den här förbukar många kubik på ett dygn så skogen är viktig för basindustrin

15 kommentarer

  1. Mr Cool

    Att just drivmedelspriserna till sjöss är ett hot mot Svensk industri känns märkligt då inte oskäliga priser på landbaserade transporter är det. Likaså den svindyra flumelen från vindkraft som kan urholka all konkurrenskraft inom en snar framtid. Oskäliga fackliga krav på löneökningar som inte konkurrerande länder har ger ytterligare bränsle på brasan. Men sossarna tror att kvällsöppna bibliotek, mer jobb i hemtjänsten samt nya AMS-jobb tryggar vårt välstånd. Så är det inte utan framgångsfaktorn stavas EXPORT. Men Lennart kanske har suttit för länge på samma stol för att kunna se klart.

  2. Anneli Jonsson

    Mr cool eller vem du nu är som inte vågar stå för dina åsikter?
    Jag delar oron som grabbarna och tjejerna i Obbola, tillika Lennart har, eftersom alliansen inte tar hänsyn till den norrländska basindustrins i denna fråga. Detta är en viktig regional fråga och Lennart har mitt stöd…resten av ditt inlägg är så flummigt att det överhuvudtaget är svårt att kommentera, så jag prövar inte ens

  3. Lennart Holmlund

    Svar till Mr Cool (2010-08-26 18:21)
    Jag förstår att du är annonym för värre svammel och större okunskap är det länge sedan jag hörde. Jag vet exakt hur regeringen hanterade detta och pratade med Kristdemokraternas Attefall när den ekonomiska debatten var här i Umeå, men han som ekonomisk talesmanvisste inte ett enda dugg om detta. du är inte Cool utan utan kunskap

  4. Mr Cool

    OK. Lennart, på tal om svammel så tala då om vilken del av välfärden som försvunnit eftersom du talar om ”nedmontering” av välfärden under Alliansen? Tala också om för mig på vilken punkt jag har fel och visar okunskap. Är det inte så att vänstern vill satsa på vindkraft som väsentligt fördyrar all produktion som är elberoende och som f.n. står för 1% av Sveriges elproduktion? Är det inte så att man vill kväsa biltransprterna medelst höga drivmedelskatter och ställa tekniska krav på fordonsparken som inte utländska aktörer har?
    Sen Anneli, på vad sätt vågar jag inte stå för mina åsikter?

  5. Gunnar Viklund

    Mr Cool om du ska verka var trovärdig sätt ut ditt riktiga namn men törs du det… i tvivel.

    Gunnar Viklund

  6. Johan Karlsson

    Vilket otroligt hyckleri! Först kritiserar du regeringen för dålig miljöpolitik när de tar bort den världsunika skatten på handelsgödsel. Tror du att bönderna i ren glädjeyra nu börjar vräka ut konstgödning i skog och mark? När sedan regeringen gör något för att minska utsläppen av svavel (har du hört talas om försurning?) är det också fel? Förklara gärna skillnaden för en som inte begriper.

  7. Mr Cool

    Lennart, så talar en ”pamp” som kanske suttit för länge på samma stol. Du säger att jag inte skall få mer svar men du har ju inte svarat på NÅGOT ännu bara sagt att jag svammlar. Men har du inget bättre än att komma gaturetorik så. Nå, vilken välfärd har försvunnit under Alliansen???? Eller är du bara svarslös och försöker gömma dig. En Vindelbloggare på vänsterkanten brukar helt enkelt censurera mig då jag klär av honom.

    Men du har inga problem med anonyma inlägg bara dom håller med dig. Men du kanske känner dom alla likt A-lagare som känner varandra.

  8. Arbetare

    Lägg av cool!
    Ingen bryr sig vad du skriver längre, du har gått för långt
    för länge. Inte ens moderater vill kännas vid.
    Dessutom som du själv säger är du en föredetting, som inte ens röstar här.
    Allt du skapar är olust inför omänskliga moderater!

  9. Mr Cool

    Arbetare, vad Moderater har för känslor runt mina inlägg bryr jag mig inte i eftersom jag inte är Moderat eller röstar i Sverige. Ibland kanske de håller med mig och andra gånger inte.

    Det enda jag tycker mig förstå är att Lennart INTE känner någon olust inför dina inlägg eftersom ”du är av det rätta virket”. Hyckleri kallas det.

    Att jag ställer frågor till Lennart som han inte mäktar med att svara på är beklagligt men förståeligt.

    Men titta gärna på Moströms Blogg idag där ”ekonomen” påstår att stadsskulden minskar bara för att BNP ökar. Maken till sanslösa konklusioner får man söka.

  10. Arbetare

    ”Jag sympatiserar oftast med de blå.
    Thursday 26 August 2010 klockan 11:30 ”

    De blå vill inte kännas vid dig heller, hyckleri?
    Lägg av!

  11. Mr Cool

    Arbetare, ”Jag sympatiserar oftast med de blå” kan ju faktiskt innebära att jag stödjer dessa i bara 51% av frågorna. Trots god utbildning så förstår jag inte din retorik.

  12. Pingback: Attefalls Fabriken – TOWELA

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.