Umeås utveckling fortsätter provocera

IGÅR VAR DET ETT INLÄGG på kultursidan i VK av Anders E Björkman. En del har hört av sig med anledning av detta. Det finns en hel del sakfel, bland annat om hyror och inte minst Staden mellan broarna. Några av sakerna behöver därför bemötas.

Kommunen följer de lagar och förordningar som finns. Kommunen har också ett ansvar att se till vad som är bäst för kommunen. I vårt agerade använder vi jurister för att veta vad som är rätt och möjligt, inte reportrar som i dessa fall saknar en hel del kunskap.

När vi sålde konst och designhögskolan ville inte Akademiska hus köpa det för annat än bokfört värde och skulle även ha med ett hyresbidrag för att kunna behålla hyresnivån till universitetet.

Kommunen var delägare i Uminova science park och vi var mycket nöjda med att ha universitetet som hyresgäst då vi tyckte att avtalen var bra. Likaså tyckte de fakulteter vi hyrde ut till att kommunen var betydligt billigare än Akademiska hus.

Akademiska hus är kanske Sveriges mest lönsamma företag då staten har stora avkastningskrav på bolaget. Möjligen har man från staten försökt styra lokalandvändningen med höga hyror och därigenom minska lokalbehovet.

Landstinget och kommunen var överens att när Operahuset byggdes ut så blev man hyresgäst hos en fastighet ägda av det privata näringslivet, Svenskt Fastighetskapital. För att hålla hyran nere tecknade vi ett långt avtal.

Det är säkerligen skälet till varför även universitetet tecknar långa avtal. Ju längre avtal desto biligare. Jag skulle inte bli förvånad om universitetet har hyresavtal som är längre än det med Baltic. Visserligen gör Baltic säkert en affär genom att hyra ut men jag är säker på att universitetet får många fördelar av den nya lokaliseringen än att flytta in verksamheten på campus. Nya hus är dessutom alltid dyrare än gamla.

Kommunen har tillsammans med universitetet jobbat för att få hit arkitektutbildningen och det är tack vare den goda utbildning och samlokaliseringen med designhögskolan som man har fått ett gott rykte i hela världen.

Kommunen har ett samarbete med Baltic inom kulturen och de har varit en sponsor av många kulturprojekt, som till exempel museet och operan. Samarbete mellan det privata och det offentliga inom vissa ramar behövs för att Umeå och Sverige ska kunna utvecklas.

Björkman skriver att media ska granska Baltic. Alla ska klara en granskning oavsett om det är kommunen, Baltic eller Björkman själv som journalist. Från kommunens sida är vi alltid öppen för redovisning och vi följer självklart de lagar som reglerar vår verksamhet.

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>