Det blir fler och fler och fler Mambos

Det blir fler och fler och fler Mambos. Det innebär att man tvingas bo hemma hos sina föräldrar trots att det är något de inte vill. Hela 23 % av alla mellan 20 och 27 år bor hemma hos föräldrarna eller hos någon släkting. Många längtar efter ett eget hem och eget boende. Drygt 148 000 skulle flytta hemifrån om de hade råd.

Det har blivit värre på bostadsmarknaden för våra unga. Det bor till största delen att det byggs för lite enligt HSB,s utredare. Jag är säker på att det bara är en del och även att det byggs för lite beror på att det blivit krångligare och krångligare att bygga, tar längre tid med planerna och bullerregler för små lägenheter. Som man lagt förslag att de ska ändras.

Det saknas en bostadspolitik från regeringens sida när det gäller hela systemet för att bygga. Hyresrätterna har dessutom sämre förutsättningar enligt skattesystemet. Neutralitet mellan upplåtelseformerna finns inte. Självklart beror mycket också på att våra unga inte har ett jobb och därmed inte heller någon lön att betala hyran med.

Listan på orsaker är många men det saknas en bostadsbyggnadspolitik och en jobbpolitik och båda dessa är det alliansregeringen som har ansvar för

2 kommentarer

  1. Emil Säfvenberg

    290 000 unga vuxna saknar egen bostad, omvandlat i procent blir det 49% av alla unga vuxna och det är den högsta siffran som någonsin uppmätts i Sverige. Alliansens bostadspolitik fungerar inte, men tydligen skulle det fungera i Umeå (enligt Ågren m.fl.).

  2. Jojje

    Varför inte börja med att städa eget bo? Visst har regeringen en obefintlig politik på bostadssidan, men Umeå kommuns är inget att vara stolt över.

    Man är kända i Sverige för långa handläggningstider och att hellre fälla än fria. Hellre söka fel än möjligheter.
    Bostaden har 3 projekt som varit hos Planavdelningen i 3 år eller mer.
    de har ytterligare 3 som inte kommer någonstans.
    Byggarna har likadant.
    Och då man väl kommer förbi Planavdelningen så gör Bygglov allt för att hitta fel och öka kostnader. Lösningar som byggs i Göteborg, Luleå, Linköping mm är omöjliga här.

    Det är befogat att angripa regeringens bostadspolitik, men i den position där man kan påverka så mycket som du så bör man börja med att göra det.

    Konstigt att det inte byggs?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.