Öka andelen lokalproducerad mat

Öka andelen lokalproducerad mat. Det skrev Ågren i sin blogg den 12 juli Ingenting handlade om att produktionen skulle öka utan bara att det sker vissa förenklingar när det gäller upphandling. Det är som sagt en sak men den regering som styr landet med Anders partiledare i spetsen gör inget för att den lokalproducerade maten ska söka.

Visst är då så att vi har massor med hårdare regler för djurskydd med mera men det kompenserar inte regeringen bönderna för och det slår hårdast mot Norrländska bönder. Söderut får man fler skördar. Så om reglerna ändras och det blir lättare att handla lokalproducerat så finns inte tillräckligt med varor.

Vi har inte många om ens några grisbönder kvar i Umeå kommun. Det finns bara ett fåtal potatisodlare kvar och så är det inom de flesta områden inom jordbruksnäringen och livsmedelsproduktion.

Det blir fler och fler åkrar som inte nyttjas för foder utan där slår man och lämnar allt kvar och kvitterar ut stöd. Vi är långt i från självförsörjande på livsmedel i Sverige. Skulle tippa att det är knappt 50 % försörjningsgrad. När de äldre bönderna blir pensionärer kommer inga nya till.

Jag är helt säker på att man räddar inte det Svenska och allra helst det Norrländska om offentlig sektor upphandlar mera utan det behövs ett omtänk i jordbrukspolitiken så att bönderna kan sälja sina produkter till samma pris som det som importeras.

Det är en snedvriden konkurrens inom EU som måste rättas till. Jag vill att vi slåss för vårt jordbruk och då måste det finns en långsiktig jordbrukspolitik så man kan och törs investera. Det behövs nog även ett system så bönderna kan ha tillräckligt stor och modern produktion och för det behövs odlingsarealer. Dagens jordbruksmark är uppstyckad i för små enheter. Det hänger inte på upphandlingsregler om vi ska ha ett långsiktigt Svenskt Jordbruk

En kommentar

  1. Thomas Gunnarson

    Ja, vad kommenterar man sånt här…
    Det är inte konstigt att folk skaffar sig andra jobb än att vara bonne…
    Det finns anläggningar i Kina idag som har 39000 mjölkkor på ett ställe…
    Smithfield, ett av världens största svinföretag, har anläggningar som var och ett har lika många grisar som hela den svenska produktionen…
    Så storleksrationaliseringen hjälper inte!!
    Svenska lantbruket är småskaligt i ett internationellt perspektiv och om vi inte förhåller oss till det på ett kortekt sätt så blir vi alla gäster hos McDonalds…
    När du insett det faktum kan vi diskutera nästa steg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.