Umeå bäst i Sverige på planera bostäder

Umeå bäst i Sverige på planera bostäder. Det är HSB som har ett bostadsindex i Sverige och som sagt att där är vi bäst. Nedan ser ni ord för ord vad de säger. Tänk att även i detta fall är vi bäst och det är väl dags att alliansen törs erkänna det.

Jag själv är stolt över det Umeå som skapats under min ledning och är jag säker på något så är det bäst att Hans Lindberg leder Umeå i framtiden gärna att han slår mina 19 år. Alliansen i Umeå har spytt galla över vår bostadsplaneringen och ändå är vi bäst.

Så här säger HSB

Kommunerna har med sitt planmonopol en särställning och en nyckelroll. För att uppmärksamma kommunernas bostadsförsörjning och planering presenterar HSB för tredje året i rad ett bostadsindex för kommunerna. Det är ett av våra bidrag för att hålla igång en aktiv diskussion i varje kommun om hur man kan öka planberedskapen och få fram fler byggrätter.

Vårt bostadsindex bedömer kort sagt kommunerna efter hur de arbetar för att motverka bostadsbristen.

HSBs bostadsindex väger samman fyra parametrar av relevans för bostadsmarknaden. Underlaget baseras på Boverkets fem senaste bostadsmarknadsenkäter (2010-2014) som besvarats av i stort sett samtliga kommuner i landet.

Det omfattar de 70 kommuner med fler än 20 000 invånare som dels uppgett att de i dagsläget har brist på bostadsmarknaden, dels har ett flyttnetto som överstiger 3,0 personer per 1000 invånare. Mindre kommuner och kommuner med bostadsöverskott, eller med ett lägre flyttnetto, omfattas inte.

Som alla andra index är detta ingen exakt bild av verkligheten, men det ger en fingervisning om hur bra kommunerna arbetar med bostadsförsörjningen.

Årets Bostadsindex toppas av Umeå som får högst poäng med 12 poäng av 16 möjliga, följt av Höganäs med 11,8 poäng. De övriga på topp fem-listan är Uddevalla, Österåker och Tyresö. Det är de kommuner som arbetar bäst med att motverka bostadsbristen.

I botten av listan återfinns Göteborg, Kungsbacka, Lindesberg, Malmö och Danderyd. Stockholm stad, den kommun som oftast förekommer i debatten om bostadsbristen, hamnar på plats 35.

Med vänlig hälsning

HSB Riksförbund
Åke Johansson
070 648 89 66

Senaste nytt i oppinonsundersökningarna Socialdemokraterna går starkt framåt i SvD/Sifos senaste väljarbarometer och ligger nu på 30,4 procent, att jämföra med 27 procent i fredagens undersökning. Förändringen är statistiskt säkerställd.

En kommentar

  1. Pingback: Umeå bäst i Sverige på planera...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.