Manifestation på torget mot kvinnovåldet

Manifestation på torget mot kvinnovåldet. Eller rättare sagt mot mäns våld mot kvinnor. Debatten om Hagamannens frisläppande har från vissa håll varit höga och många trodde nog att det skulle ha varit temat men då var det inte alls utan mäns våld mot kvinnor.

En del tycker inte han ska få vara i Umeå men det gillade inte avdomnades ledare och jag instämmer dessutom är han villkorligt frigiven och följer han inte regler blir det anstalt igen. Ett förbud har även varit ett förbud mot att besöka barnen i Umeregionen

Så här skrev Aftonbladets Eva Franchell som ledare igår

I morgon släpps Hagamannen Niklas Lindgren fri efter avtjänat straff. Då ska han leva sitt liv ute i samhället och om han väljer att flytta hem till Umeå måste han få göra det. Det finns inget annat alternativ.

VÅLDTÄKTER
Det var 2006 Hagamannen dömdes för två försök till mord, två fall av grov våldtäkt, våldtäkt samt försök till våldtäkt. Han fick 14 års fängelse och i år har han avtjänat två tredjedelar av sitt straff. Enligt lagen blir han därmed villkorligt frigiven.
Sverige har ingen unik lagstiftning och principen är att den dömde ska få en chans att återanpassa sig till samhället utanför murarna. Det blir en prövotid, Niklas Lindgren kommer att följa en plan och han kommer att börja en yrkesutbildning. Dessutom måste han följa kriminalvårdens behandlingsprogram för sexbrottslingar samt genomgå en alkoholbehandling.

Human vård
Målet är att han aldrig mer ska begå några våldshandlingar. I Sverige har vi valt att ha en human kriminalvård för att intagna ska komma ut bättre rustade för ett liv utan brott och missbruk. I själva verket finns det villkorligt frigivna fångar över hela landet och för majoriteten brukar det faktiskt gå bra.

Frågan är dock hur det kommer att gå får Niklas Lindgren när han kliver ut genom fängelseporten i morgon. På Rådhustorget i Umeå kommer han att mötas av en manifestation mot mäns våld mot kvinnor. Stämningen är så upphetsad att arrangörerna vädjar om en lugn ton. Hatiska plakat kommer att plockas bort, men självklart handlar det ändå om en manifestation mot Niklas Lindgren. Evenemangets Facebooksida inleds med meningen: ”Den 28 juli släpps Hagamannen ur fängelset.”

ÖVER STYR
Jan Hägglund är en av arrangörerna och i SVT erkänner han att det krävs väldigt lite för att hela manifestationen ska gå över styr. På nätet spär andra på och spekulerar i Niklas Lindgrens sadism. Andra menar att han inte borde få komma tillbaka till Umeå. Några vill gå längre än så.
Hagamannen skadade kvinnor och höll en hel stad i skräck. Det är begripligt att hans frigivning river upp sår och väcker starka känslor. Men Umeå är en del av Sverige och inte gamla amerikanska södern. Här kämpar vi för kvinnors rättigheter och hetsar inte mot en enskild person. En hatisk lynchmobb kan inte återanpassa någon och utan återanpassning får vi ett mycket farligare samhälle.

Eva Franchell

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.