En artikel från SVT nyheter om ett regeringsförslag om att avhysa de som bosatts sig på annans mark

En artikel från SVT nyheter om ett regeringsförslag. Nedanstående är en artikel från just SVT som handlar om ett förslag från regeringen om att avhysa de som bosätter sig på annans mark. Artikeln är skriven av Elisabeth Mormorstein Nedan kan ni läsa artikeln i dess helhet

Regeringen vill göra det lättare för markägare att avhysa tiggare från andra EU-länder som bosätter sig illegalt på deras mark. En utredning tillsätts nu som senast 30 maj nästa år ska komma med förslag på lösningar. Men inte förrän 2017 väntas den förändrade lagstiftningen vara på plats.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) flaggade redan i våras för att regeringen vill göra det enklare för markägare att avhysa tiggare från andra EU-länder som bosatt sig illegalt på deras mark. Nu har kammarrättsrådet Maria Åhrling fått uppdraget att analysera och komma med förslag på hur det ska gå till.

 Vi vill ha en situation där det faktiskt inte är möjligt för människor att ockupera andras mark och bosätta sig på den, säger Morgan Johansson till SVT Nyheter.

Med dagens regelverk riskerar en avhysning bli både komplicerad och dyr för markägaren. Den som vill ha hjälp med så kallad särskild handräckning av Kronofogdemyndigheten måste nämligen uppge namn och personnummer på dem som ska avhysas och varje ärende kostar 600 kronor per person att verkställa.

De får flytta hem 

Enligt Morgan Johansson är problemet med illegala bosättningar utbrett.

 Det är hundratals illegala bosättningar som har ökat väldigt kraftigt de senaste åren. Om inte vi sätter stopp för det här nu med enklare regler finns det en risk att det här kommer att fortsätta öka ännu mer.

De som då avhyses, var ska de ta vägen?

 Ja, de får ju flytta hem. De här människorna är ju inte hemlösa. De har en bostad i Rumänien eller Bulgarien i många fall. Antingen får de flytta hem helt enkelt eller också så får de bosätta sig på ett legalt sätt i Sverige, hyra ett rum eller bo på en campingplats.

I utredningsdirektiven slår justitiedepartementet fast att utredaren ska utgå ifrån FN:s barnkonvention vad gäller barns särskilda rätt till skydd.

M: Vi kan rösta för.

Moderaterna, som också vill underlätta för markägare att avhysa tiggare, har läst direktiven och regeringens förhoppning är att få deras stöd när förslaget väl hamnar på riksdagens bord.

 Blir det ett bra förslag kommer vi att rösta för det, det är självklart, säger den rättspolitiska talespersonen Beatrice Ask (M).

Utredaren ska vara klar 30 maj nästa år men lagstiftningen väntas inte vara på plats förrän 2017.

 Det är viktigt att den här lagstiftningen kommer på plats så fort som möjligt men man ska komma ihåg att man redan idag har rättsliga medel att använda sig av. Vad vi gör nu är att vi ser över hur vi kan förenkla reglerna så att polis och andra myndigheter ska ha ytterligare medel att använda sig av, säger Morgan Johansson.

9 kommentarer

  1. Bertil

    Det skär i hjärtat på en när man ser barn tigga. 15 åringar som tvingas ligga på backen och tigga.
    Därmed skapas en kultur , denne är tänkt ska bli tiggare hela sitt liv.

    Självklart är det rätt. Tiggarna ska hem och de länder de kommer ifrån ska så klart ge dem jobb, eller stöd. Sedan om EU måste ställa upp för att få fart på deras stöd är en annan sak.

    men hemländerna får faktiskt dra fram kapitalisterna och tokbeskatta dem så
    tiggarna får värdiga liv. Att de som sedan är friska och arbetsdugliga ska ha jobb och
    vettig inkomst bör gälla ex Rumänien som vilket annat Land som helst.

    Det är så självklart tycker man.
    men inte ens i Sverige och Svenskar behandlar politiken väl.
    Se nu hur Folkpartiet vill förminska snavcket om arbetslöshet och påtala sysselsättning istället.
    Detta när det väller in flyktingar och asylsökande. Klart sådant ger positiva siffror i sysselsättning men det ökar ännu mer siffrorna i arbetslöshet.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det är skamligt av föräldrarna att nyttja barnen som tiggare i andra länder då de i stället borde gå i skolan och skaffa sig ett yrke så de slipper tigga

      • Bertil

        Jag tror faktiskt tiggarna har funnits så länge i Rumänien så det blivit en kultur.
        Man har kort sagt mentalt blivit skadade av den fattigdom man levt i under lång tid.

        Att ligga på marken och kräla när det är kallt och nästan inte röra sig på en hel dag
        förstör ju deras kroppar. Om man ser till unga svenskar de skaffar inte så gärna barn om de inte har jobb och tryggt liv generellt . Självklart sker ”blindskott” men dagens unga är kort sagt väldigt kloka de ser politikens slappa sätt skapa jämlikhet rättvisa och vägen till försörjning.
        De ser problemen.-
        Men många utlandsinkomman som är utfattiga kan ha flera barn de ska försörja.
        Förmodligen är det männens uppgivenhet som gör dessa nonchalanta
        Detta gör sedan kvinnorna gravida förstärker fattigdomen. Men samtidihgt har man det så illa så man tappar t.o.m intresset för sina egna barn, utan sätter dem istället för att tigga.
        Uppgivenheten tar sig så oerhört hänsynslösa former när den gått för långt.

        Samma kör Högern med i politik man driver folk för långt i press vad gäller ersättningar
        som arbetslös eller sjuk. Detta gör folk uppgivna och med uppgivenhet följer
        därmed hänsynslöshet.
        Livet för en själv eller andra spelar ingen roll längre när du sjunkit för djupt.

  2. Lars Flemström

    Men den här gången handlar det väl ändå om romer, tiggeri och hemlöshet. Och markockupation. Det handlar om solidaritet med utsatta människor. Om allas rätt till mark. vatten och luftens syre. Detta är en ideologisk fråga. Privat äganderätt till mark och vatten har inte funnits i alla tider. När kommer det första kravet på en manick som mäter varje människas förbrukning av syre, och skickar upptifterna till en centraldator, som skikar ut räkningar på förbrukningen? Ja, när kommer lagfarter inte bara på marken, utan även på luften ovanför marken?

    Jag har haft förmånen att träffa och tala med John Lundbergs änka. JL var den socialdemokratiska riskdagsmannen, som gav oss allemansrätten. Tack vare honom fick vi tillbaka denna urgamla rättighet för envar, vilken under hans tid sjöng på absolut sista versen, när bruksägarna krävde betalning för av bruksarbetare som plockade torra kvistar till ved på bolagens marker.

    Till partikongressen 2011 skrev jag en motion, som distriktsombudsmannen skickade i papperskorgen, om rättigheter för hemlösa. De romska tiggarna hade då ännu inte kommit till Sverige, varför motionen huvudsakligen handlade om hemlösa svenskar och hur de behandlades av kommunala bostadsbolag (även i S-styrda kommuner). Men det hade varit reportage i svensk TV om behandlingen av hemlösa romer från Rumänien i Sydeuropa. Jag föreslog att den socialdemokratiska gruppen i EU-parlametet skulle arbeta för ett förbud inom hela EU mot rivning av illegala bostäder, innan de boende erbjudits alternativa boenden.

    Jag tänker skicka in motionen på nytt till partikongressen 2017, tillsammans med en ny motion med krav på förbud mot förbud mot tiggeri inom hela EU. Länderna ska ha möljighet att reglera, men inte förbjuda tiggeri. Det är ju den yttersta överlevnadschansen för de fattigaste.

    Jag vill utvidga allamansrätten till rätt att tälta på annans mark i tre dygn mot ett dygn idag, men samtidigt stärka markägares rätt vid kommersiellt utnyttjande av deras mark, t.ex. när hela busslaster med turister släpps ut i naturen. Den som tar betalt av andra för att utnyttja någon annans mark ska vara betalningsskyldig till markägaren.

    Stärka markägares rätt, om man samtidigt stärker allemansrätten, är okej. Men lagar som ganska genomskinligt är riktigade mot en speciell folkgrupp ska vi inte ha. Sådana lagar är rasistiska. Men enskilda markägare måste ha rätt till hjälp med avhysning av personer som stannar längre än av mig föreslagna tre dagar, utan vare sig byråkratiskt krångel eller skyhöga avgifter. Detta borde kunna beslutas av polisen. Beslut av kronofogden om särskild handräckning ska bara behövas om frågan är tvistig, exempelvis om ockupanten för gällande att det finns ett hyresförhållande.

    Rivning av tält eller andra bostäder, innan de boende fått andra bostäder, bör alltså vara förbjudet inom hela EU. Detta är i första hand en skydlighet för ”vistelsekommunen” enligt socisltjänstlagen. Jag har varit nämndeman i länsrätten och har dömt i massor med socialmål. Lagen är solklar. Vistelsekommunen befrias inte från sin skyldighet för att den hjälpbehövande är folkbokförd i någon annan kommun eller något annat land. Kommuner har inga befogenheter att avvisa någon, men kan givetvis anmäla till Migrationsverket, om man misstänker att någon bör avvisas ur riket.

    I diskussion med mig har Anders Forss försökt lura i mig att EU:s regler förbjuder svenska kommuner att ge ekonomiskt bistånd till medborgare i andra EU-länder. Men pressad av mig tvingades han erkänna att detta var ett ”råd” från SKL. Jo, jag vet det, vi har haft ett sådant fall i rätten. Det är nämligen rätten, och inte SKL, som ju dessutom då hade borgerlig majortet, som tolkar lagen! Vad EU-rätten däremot säger är att en EU-medborgare inte får avvisas enbart därför att han försörjer sig genom tiggeri. Tiggeri är inte heller straffbart i fall då

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      De som är har ska ha jobb och egen försörjning eller gå en utbildning. Jag har skrivit om det i bloggar den 13 maj och ska klistra en del av den. Jag har även tagit upp det i en blogg den 9 juli.
      Man har inte rätt att vara i ett annat EU land mer än i 3 månader om man inte har en försörjning och tiggeri är ingen försörjning

      Så här är reglerna för alla EU medborgare i alla länder EU medborgare har rätt upprätthålla sig längre tid om denna är
      -anställd eller egenföretagare
      -är arbetssökande med verklig möjlighet att få en anställning
      -är inskriven vid en institution för studier/ yrkesutbildning har tillräckliga tillgångar för sin och sina familjers försörjning och har heltäckande sjukförsäkring
      -har tillräckligt tillgångar för sin och sina familjemedlemmars försörjning och har en heltäckande sjukförsäkring
      -3a kap. 3$ UtlL

      Jag vet inte vad Anders Fors skrivit men jag vet exat vad man får göra och inte göra. Det här började under min tid som kommunstyrelsens ordförande. Skola får de gå i hemlandet och det är det som är för djävligt att de tar med barnen så att de inte får gå i skola och därför mer eller mindre ser till att även barnen blir tiggare. Ingen försökte enligt de uppgifter jag fått att tex plocka bär under bärsäsongen. Du har väl också läst vad regeringen gett för uppdrag bara under den här veckan

  3. Lars Flemström

    Jag tycker inte att man ska skuldbelägga den enskilde, så länge man inte har givit den enskilde reella möjligheter att uppfylla det som krävs av honom. Det gäller också, om det som krävs, inte överskrider vad som krävs av alla. Det kallas strukturell diskriminering om man ställer krav som medlemmar i en viss folkgrupp eller social grupp inte kan uppfylla på grund av diskriminering av just den gruppen. Eller något annat förhållande, exempelvis att blinda ska rätta sig efter vad som står på förbudsskyltar. Därför har jag framfört att den socialdemokratiska devisen ”Gör din plikt – kräv din rätt” ska ändras till ”Kräv din rätt, så att du kan göra din plikt”.

    Du har svarat bara på första delen av min kommentar, eftersom VK har klippt bort slutet av kommentaren. Det du har svarat på är vilka rättigheter romer (och andra ska ha), och inte vad de ska rätta sig efter (vilka skyldigheter de ska) om de får sina rättigheter tillgodosedda. Trots att den ursprungliga kommentaren var ganska lång, har jag inte fått plats med vad jag tidigare har skrivit i ämnet på andra platser. Om en tiggare kan få en större inkomst av bärplockning än av tiggeri, ska han kunna åläggas bärplockning som motprestation mot ekonomiskt bistånd från kommunen.

    Kan man försörja sig genom tiggeri, så är tiggeri försörjning, enligt min mening. Lyckas man inte tigga ihop till motsv. socialnormen, så har man rätt till ekonomiskt bistånd av vistelsekommunen. Ingen kan dock tvingas att söka ekonoiskt bistånd. Att romerna inte söker bistånd, beror sannolikt inte bara på att de är okunniga om sina rättigheter, utan på att de befarar att det skulle leda till att de blir utvisade ur riket.

    En kommun har inte rätt att neka någon bistånd med motivering att han inte är folkbokförd i kommunen, och har ej heller rätt att utvisa någon ur vare sig kommunen eller riket. Skatteverket kan tvångsbokföra en svensk medborgare, som är varaktigt bosatt i en kommun utan att vara folkbokförd där, i vistelsekommunen. Migrationsverket kan besluta om avvisning av den, som åsamkar den svenska vistelsekommunen mer omfattande behov av bistånd. Tiggarna aktar sig nog för att hamna i den situationen, utan svälter heller under några dagar.

    Att en del romska barn inte går i skola i hemlandet torde bero på att föräldrarna saknar pengar till skolböcker. Kanske tigger de pengar i Sverige till skolböcker? Rumänska och bulgariska romer är en svårt diskriminerad folkgrupp, som på ett mycket beklagligt sätt har hamnat mellan stolarna i alla EU-länder. Det är hart när omöjligt för en enskild kommun i Sverige att ändra på detta. Det behövs beslut på både nationell nivå och på EU-nivån, för att integerar dessa människor i våra europeiska samhällen. Jag har inga invändningar mot det som Morgan Johansson har sagt i SVT, vilket du har citerat. Det är en del av lösningen, dock inte hela lösningen.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det finns bara en lösning och det är att man åker hem och ser till att barnen går i skola.EU har satsat enorma pengar för att råda bort på detta men Rumänien har inte tagit ut pengarna och använt dem till det som var meningen. När det gäller EU bidrag så gör ju länderna EU program inom en massa områden och söker pengar som man blir beviljade

  4. Lars Flemström

    Jag har inte funnit något lagrum som säger att tiggeri inte är försörjning. Lagstiftaren verkar dock ha utgått från att ingen kan tigga ihop tillräckligt för sin egen överlevnad, även om det är en fullt frisk person. Vilket uppenbarligen är fel. På min hemort har samma romer kommit under flera år och stannat i tremånadersperioder. Det är dock svårt att kontrollera att det inte blir längre. De har aldrig haft med några barn i skolådern, men visar fotografier på sina barn. De börjar kännas nästan som grannar, som jag helst inte vill se sitta och tigga på trottoaren utanför affären. Jag vill hellre se dem sitta i kassan i butiken. Eller se dem utföra något annar jobb.

    Som du skriver har de rätt att vistas här längre, bl.a. om de är arbetssökande med verklig möjlighet att få en anställning. Problemelt är att romerna p.g.a av de fördomar som finns om dem, inte ens har en chans att få jobb som de är tillräckligt kvalificerade för. Det vet de, och försöker inte ens få jobb. Fördomarna vidmakthålls givetvis av den väl synliga misär som de lever under.

    Asylsökande ffrån länder utanför EU år tydligen kosta hur mycket som helst, och har även rätt till skolgång för sina barn under flera år – även efter beslut om avvisning. Detta är ren diskriminering. Men efter vad jag läst på bl.a. Anders Forss’ blogg handlar det om investering, förutsatt att de som får förmånerna inte är romer. Enligt min mening är detta en form av ”politiskt korrekt” rasism, d.v.s. åtskillnad mellan människor p.g.a ras eller etnicitet.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det här är en sammanfattning vad som gäller
      EU medborgare har rätt upprätthålla sig längre tid om denna
      – anställd eller egenföretagare
      -är arbetssökande med verklig möjlighet att få en anställning
      -är inskriven vid en institution för studier/ yrkesutbildning har tillräckliga tillgångar för sin och sina familjers försörjning och har heltäckande sjukförsäkring
      -har tillräckligt tillgångar för sin och sina familjemedlemmars försörjning och har en heltäckande sjukförsäkring
      3a kap. 3$ UtlL

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.