Fler och fler tar bladet från munnen om en bostadsbubbla. Gör något nu innan det är för sent

Fler tar bladet från munnen om bostadsbubbla. Debatten om bubblan blir hetare och hetare men det är flera år sedan EU kom med sina varningar. Konjunkturinstitutet har nyligen varnat och nu har även riksbankschefen Stefan Ingves uttalat sig och sagt att det behövs ett batteri av åtgärder som måste till. Det räcker inte med amorteringskrav utan ränteavdragen måste minska för i annat fall utsätts svensk ekonomi för oerhört hårda påfrestningar när räntan stiger. Visst har han rätt för statens inkomster minskar så mycket att välfärden hotas den dagen räntan höjs

Läs denna debattartikel som Ingves har på DN debatt idag då han klart och tydligt säger att det räcker inte med amorteringskrav

4 kommentarer

  1. Lars Flemström

    Lennart! Du och jag har tolkat Ingves’ DN-artikel, som jag läste tidigt i morse, olika. Men vi omläsning konstaterar jag att Ingves själv har uttryckt sig otydligt, för att inte säga motsägelsefullt. I den resonerande delen av artikeln skriver han att ”föreslaget amorteringskrav” inte är tillräckligt. I sammanfattningen i slutet av artikeln skriver han att ”ett amorteringskrav” (vilket som helst?) inte är tillräckligt.

    Ingves dömer ut som näst intill verkningslös, den överenskommelse som finansmarknadsminister Per Bolund, har förmått de borgerliga oppositionspartierna att gå med på. Bevisar inte detta att intresse helt saknas hos den borgerliga oppositionen att rädda Mp:s ministerposter? KDU-ordförandens Sara Skyttedel slog nog huvudet på spiken igår när hon sa att det skulle vara lättare att förhandla med S än med S plus Mp.

    Ingves har faktiskt skrivit i sin DN-artikel ”För att stävja utvecklingen har regeringen föreslagit en lagändring som innebär att ett amorteringskrav kan införas. Det är en välkommen början, men eftersom förslaget endast berör nya bolån påverkas skuldstocken mycket långsamt. Ett så svagt amorteringskrav kommer varken att dämpa, bromsa eller stabilisera hushållens skuldsättning”. Härav drar han slutsatsen att det behövs kompletterande åtgärder.

    Däremot har han inte skrivit någonting om ett eventuellt behov av kompletterande åtgärder, till ett generellt och rimligt kraftfullt amorteringskrav. Det är synd, för det är vad vi borde diskutera. Regeringens oförmåga att hantera amorteringsfrågan kan driva fram en finanskris, som leder till en regeringskris, som leder till ett nyval, som socialdemokratin kommer att förlora p.ga. diverse panikartade utspel om bl.a. höjd fastighetsskatt och slopade ränteavdrag.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag tycker du har fel för detta är väl kompletterande åtgärder som han skrev
      Fler åtgärder behövs. Regeringens föreslagna amorteringskrav är så svagt att det varken kommer att dämpa, bromsa eller stabilisera hushållens skuldsättning. Därför behövs fler åtgärder för att vända utvecklingen. Exempelvis slopat ränteavdrag och begränsning i hur mycket ett hushåll får låna, skriver riksbankschef Stefan Ingves.

      • Lars Flemström

        Vad är vi oeniga om? Vi tycks ju vara överens om att regeringens föreslagna amorteringskrav är alltför svagt för att ha åsyftad verken. Min slutsats av detta är att det ANTINGEN behövs kompletterande åtgärder ELLER ett skarpare amorteringskrav än det som regeringen nu har föreslagit, och som riksdagen ännu inte har röstat igenom. Mitt råd till regeringen: Gör om och gör rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.