Hanteringen av ny näringslivschef illa skött

Hanteringen av ny näringslivschef illa skött. Jag kan inte säga annat när jag hört hur det gått till. Jag fick reda på detta i samband med Buissnes Arena. Jag tycker ärligt att det är märkligt att man talar om det för media i stället för den personal som gör jobbet liksom den politiska ledningen som är ytterst ansvarig. Med dem hade man inte samrått vilket man självklart borde göra.

Sedan var det inte heller stadsdirektören som tog beslutet utan det var tillväxtdirektören. När vi gick till en förvaltning blev det inte politiken som fattar beslut utan ytterst statsdirektören. Nu verkar han ha delegerat tillsättningen av näringslivschef till tillväxtchefen och jag vet inte hur jag ska tolka att han delegerat bort tillsättningen av den tjänsten som jag tycker är en av kommunens viktigaste tjänster för tillväxten.

Det är inte tillväxtdirektören enligt mitt sätt att se det gör jobbet på näringsliv utan den skall samordna insatserna. Jag kan väl säga att jag har haft svårt att överhuvudtaget se en annan roll än damordning om den nu ska finnas

För ett par år sedan tillförde vi mera pengar till näringslivsenheten när Mikael Öhlund var statsdirektör och motiven var flera. En av de tyngre motiven var att både Roland och Håkan snart skulle gå i pension och för att ha kontinutet i enheten var tanken att någon av de nya skulle gå med Roland och få med de den erfarenhet de har och skulle träda in som ny chef. Som jag uppfattade under min tid var rekryteringarna lyckade.

Nu vet jag inget om den nye men jag vet och tror att tillväxtdirektören som då satt i ledningsgruppen borde ha haft kännedom om detta. Jag vet att ingen kollat med Öhlund och mig och även med nuvarande chef vad vi tycker. Är det så här att politiken ska hållas utanför tillsättningen av viktiga tjänster då rekommenderar jag Hans att omedelbart göra om delegationsordningar för att politiken skulle hållas helt utanför är inte sant.

Det blir självklart en förtroendefråga när sånt här händer och åtgärder måste vidtas.

En kommentar

  1. andersforss

    I detta ärende håller jag med dig fullt ut Lennart. Jag har inga synpunkter på den tillsatta personens lämplighet eller duglighet , däremot delar jag din syn på att alla chefstjänster ska tillsättas och beslutas av politiker och inte av tjänsteman.

    För övrigt ska tjänstemän bara följa det som den politiska församlingen beslutat genom att administrera fattade beslut inom ramen för sitt ansvarsområde.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>