Sorsele sa nej till fler jobb och bättre miljö

Sorsele sa nej till fler jobb och bättre miljö. Det är effekterna av folkomröstningen om nu kommunfullmäktige ska följa den folkomröstning som är rådgivande. Den planerade vindkraftsparken har självklart gett nya jobb som jag trodde skulle vara viktigt i en avfolkningskommun. Vindkraften är också en miljövänlig energikälla.

Varför röstade då Sorseleborna nej till detta fina erbjudande från Vattenfall. Jag tror att det endera är ren avundsjuka som ligger bakom detta för att de personer som äger marken som dessutom är politiker får ersättning för att man hyr ut marken till Vattenfall. Avundsjukan gör att man röstade nej.

För mig har det alltid varit en självklarhet att det är markägaren som ska ha ersättningen och ingen annan. Det är markägaren som tecknar avtal Det ska inte vara en extra ”skatteintäkt” för kommunerna som en del förespråkar. Kommunen äger inte marken. Kommunerna har en beskattningsrätt plus en garanti på 115% av medelskattekraften i landet. Kommunen får fastighetsavgiften i pengapåsen.
Sorsele är en kommun som om jag minns rätt har en medelskattekraft på under 50 %. Det är andra kommuner som betalar mer än hälften av deras utgifter. Det enda som hjälper Sorsele är att de blir fler personer som bor och skriver sig där och att de betalar skatt.

Andra kommuner ger Sorsele pengar på inkomst utjämningen som finns och som i dagligt tal kallas skatteutjämning och man får också mycket pengar i det som också finns inom utjämningssystemet, ett system som utjämnar kostnaderna mellan kommunerna och tar hänsyn till just strukturella skillnader som ålder på befolkningen, äldre skolbarn, avstånd. Till det systemet betalar Umeå kommun mest av alla kommuner i hela landet.

Det är utifrån detta helt obegripligt att en kommun säger nej till fler jobb och mer skatteintäkter. Det är också fel tycker jag att en kommun ska kunna lägga in ett veto på just vindkraften för formellt är det länsstyrelsen som fattar beslutet. Vindkraftsföretaget gör miljökonsekvensbeskrivningar och det görs också andra prövningar som tex mellan olika intressen. Sorsele behöver inga fler jobb och nu vet vi det.

21 kommentarer

  1. Petter

    Det är klart det är avundsjuka att det blir så här.
    Däremot kommer inte vindkraften att vara ett alternativ i framtiden ,detta kommer bara att vara en parantes i svenskt kraftnäts historia.
    Och att bygga vindkraft i Sorsele är rena vansinnet på grund av de stora förluster transporten av denna energi till användarna söderut innebär. De som ytterst tjänar de största pengarna på detta är bolagen som bygger dessa verk.
    Vindkraften ska byggas där användarna finns för att vara effektiv ,i norr har vi vattenkraften.
    Är inte emot vindkraft men att bygga den här bara för att den ska generera arbete är totalt vansinne.
    Har en kompis i Stockholm som är servicetekniker på vindkraft ,de är ett gäng som jobbar på traktamente och servar i norr. Varför inte använda sig av lokal arbetskraft ,nej de vill använda sin egen.
    Bättre då att sluta importera sopor som sprider tungmetaller vid förbränning och använda skogsavfall som skapar fler arbetstillfällen och renare luft. Men här tänker ni politiker fruktansvärt kortsiktligt. Soporna importeras och verken får betalt för att bränna dom sen står vi kvar med farligt avfall ni vill sprida på våra åkrar. Vi odlar och växterna tar upp gifterna som sedan konsumenterna får i sin mat. Samma med allt rötslam från reningsverken detta vill ni också sprida på åkrar och även här går gifterna tillbaka till konsumenterna .
    Titta LENR här kan framtiden finnas, börjar idag likna en sanning istället för bluff.

    • Fredrik

      Håller med om att Vindkraft ska helst byggas där den används. Men det hjälper ju inte Sorsele om den byggs i Sturup. Jag tror inte på Vindkraft som framtiden energikälla men det var väl inte det man röstade om. Någon bolag tror på detta och vill investera 4 miljarder i Sorsele. Visst, lokalt skapas det inte så mycket jobb för dessa pengar men ca 15 jobb. Detta sa man nej till för att man har bättre planer för detta område??!?

    • ulf andersson

      Hej Petter,
      Hur tänkte du nu? Vi har vattenkraftverk som ligger betydligt längre norrut än Sorsele.
      Vindkraft ska byggas där det blåser och är lönsamt. Att bygga i norra Sverige har många fördelar. Det går att bygga storskaligt vilket påverkar lönsamheten positivt. Kallt klimat har ett högre energiinnehåll vilket gör att vi kan producera mycket mer el under den kalla årstiden jämfört med den varma årstiden. Dessutom får vi mycket mer betalt för den el som vi säljer på vintern.
      Vattenfall har egen fast personal på plats för service och underhåll. De flesta av dessa vindkrafttekniker bor i kommunen eller i grannkommunerna.

      Hälsningar,
      Ulf Andersson, Vattenfall AB

      • AG

        Vindkraft är aldrig lönsamt utan subventioner. Vindkraft innebär dessutom (nästan) dubbla risken för dödsfall per producerad TWh jämfört med kärnkraft. http://www.forbes.com/sites/jamesconca/2012/06/10/energys-deathprint-a-price-always-paid/#31649cb049d2

        En intermittent, dyr och värdelös energikälla. Ful som stryk också. Läs mer här från en oberoende, opolitisk utvärdering: http://www.landskapsskydd.se/pic/KVA-Effektbalansen%20i%20Sverige%20kalla%20vinterdagar.pdf

        Finns inget som talar för Vindkraften utom att det göder lokala korrupta småpampar ännu mer.

          • En Pelle

            ”Vilken energikälla bär sig ?”

            Den som ger minst arbetsinsats för producerad energimängd. Det frigör resurser att föra utvecklingen framåt. Vindkraft är dyrt för samhället men även miljön påverkas. Bland annat syns det genom att fasta kostnader och effekttariffer ökar elräkningarna liksom kostnader för elcertifikat m.m. så att vi har mycket högre elräkningar nu trots att elpriset är lika lågt som på andra halvan av 90-talet då vattentillgången också var god precis som 2015.

            Ökad välfärd leder till minskad barnafödsel och är den enda humana vägen framåt att begränsa antalet människor på jordklotet. För trots allt använder dagens människor en stor andel av biosfärens resurser och det trots att mindre än hälften har välfärd. Det blir inte bättre av att befolkningen väntas öka till 12 miljarder.

            Ska Sverige göra en riktig miljöinsats så är det inte på elproduktionen som insatserna behövs utan på förbränning av bränslen som t.ex. inom transportsektorn. Enligt EU dör över fyrahundratusen EU-medborgare varje år i förtid pga förbränning av biobränslen och fossila bränslen.

          • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

            För Sorsele är det bra att få vindkraft som för med sig några jobb som är lika mycket som om det kom 300 till Umeå

  2. Dage Åberg

    Håller fullständigt med dig i din kommentar.
    Verkar som om sorseleborna vill säga nej till moderniteten. Nä, tacka vet vi ett stinkande och bullrigt snöskoterrace!
    Det ska bli spännande att se om inlandspolikerna kommer att ta debatten på annat sätt än att drömma om ”regionala skattebaser”.

  3. Håkan Rombe

    Håller med. Bra skrivet! Det vore tragiskt för Sorseles ungdomar och befolkning om fullmäktige böjer sig för en ”folkopinion” på 32 % av de röstberättigade. Sorsele har väl svenskt rekord i folkminskning och många vill tydligen att minskningen ska fortsätta i rekordfart.

  4. Fredrik

    Fast det är väl dina partikollegor i Sorsele som säger Nej. Vad jag förstår är tanken från S i Sorsele att alla kommuner i Västerbotten/Norrbotten/Västernorrlan/Jämtland ska säga Nej till annan ersättning ges till kommunen(fastighetsskatt/produktionsskatt). Hur ser du ur ett S perspektiv möjligheten för en sådan uppgörelse?

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag tror det är folk i alla partier som är splittrade vad jag sa är att Sorsele vill inte ha fler jobb

  5. Jonas Forsgren

    Hejsan Lennart,

    Att säga att det blev ett Nej pga att befolkningen är avundsjuka tycker jag är extremt brist på respekt för oss som bor i kommunen Du verkar inte särskilt insatt i vindkraftsprojekten i Sorsele och hur detta skulle påverka kommunen. När jag läser ditt inlägg kan jag läsa att du har hakat upp dig på att Sorsele säger nej till arbetstillfällen. Den enda anledningen till att detta är att folk är avundsjuka på markägarna (Svea Skog äger 70% av marken). Jag tycker det är tråkigt att du inte sätter dig in i frågan ordentligt. Man kan då direkt inse att detta har ingenting med avundsjuka till markägare att göra.

    Det fina erbjudandet kommunen fick från Vattenfall var 0 (noll) kr per år.

    Projektet kommer ha en mycket stor påverkan på landskapsbilden längs Vindelälven. Hur kommer detta påverka turistföretagen i området? Turismen i regionen och hela Sverige ökar konstant och genererar en massa jobb i kommunen. Det beräknas till 78 heltidsanställda. Hur många av dessa kommer att försvinna om vindkraftsparken byggs? Kommer den växande turistnäringen bromsas in eller minska när du längs största delarna mellan Råstrand och Sorsele kommer kunna se vindkraftverk? Vad händer när du kan se 200 vindkraftverk från en camping? Vad händer när du kan höra vindkraftsverken på en fiskecamp?
    Vi har redan jaktföretag som blivit tvingade att avsluta verksamhet pga befintliga vindkraftsparker. Ett annat kommer mest troligt slå igen portarna om Vattenfalls projekt blir av. Detta räknas inte med av Ja förespråkarna, varför inte?

    Varför tar vi inte och tittar på hur mycket job de befintliga vindkraftsparkerna har genererat i Sorsele kommun. Blaiken Vind (99 verk) som står på gränsen mellan Sorsele och Storuman har 2 heltidsanställda som är skrivna i Sorsele. Vattenfall Juktan har 9 verk och 0 (noll) Sorselebor anställda. Inga nya jobb har heller inte skapats i lokala företag i Sorsele (förutom kanske hotellet). Vattenfalls nya vindkraftspark kommer också stå på gränsen mellan Sorsele och Storuman. Men denna gång tror alla Ja-sägare att alla jobb kommer skapas i Sorsele. Så om vi bara bygger 100 till så kommer allt att förändras och kommunen blomstra? Jag tror inte alls på det. Enligt mig är inte Vindkraften är inte lösningen på Sorseles problem.

    Varför bor det folk i Sorsele? Vad får dem att kämpa för att kunna bo kvar här i kommunen? I min bekantskapskrets är det närheten till naturen och möjligheten att kunna fiska och jaga. Detta i en relativt orörd natur (det finns ett aktivt skogsbruk). Så det är ju inte konstigt att folk reagerar negativt när man vill bygga vindkraftparker där personerna tillbringar sin fritid.

    Vi sa Nej för att vi tycker inte att fördelarna överväger nackdelarna. Det har inget med avundsjuka att göra.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Trist men jag är helt säker på att det är så. Jag har träffat för många Sorselebor så att jag är säker på att jag har rätt

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Nej det är inte brist på respekt för jag har träffat många Sorselebor så därför är jag säker på att jag har rätt. Men det visar också på att ni inte vill ha fler jobb i kommunen

  6. HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

    Det har inte et dugg med respekt att göra utan det är klar och tydlig fakta. Jag känner många Sorselebor och har hör hur de resonerar

  7. Pingback: Det något sura kommunalrådet i Sorsele - Stockholmsinitiativet - Klimatupplysningen

  8. Fredman

    Jag tycker att folkomröstningar är en tveksam form av demokrati, men om man ändå utlyser en sådan borde man respektera resultatet utan den typ av ifrågasättanden som du gör. Det har ingen betydelse i en demokrati.
    Jag har rest igenom Sorsele en enda gång och kommer kanske aldrig tillbaka. Men eftersom jag har sett vindkraften på Gotland har jag förståelse för hur majoriteten i Sorsele röstade. Vindkraften är dessutom ekonomiskt olönsam (utan subventioner) och kräver betydande baskraft för att balansera när det inte blåser, till exempel genom en utbyggnad av Vindelälven. Vad säger ni om det i kommunen?

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Godkänna tycker inte jag. Vi har representativ demokrati i Sverige och en folkomröstning är enbart rådgivande. Förtroendevalda måste ha mod att välja vilken väg de vill gå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.