Det finns skäl för medicinska …

Det finns skäl för medicinska åldersbedömning. Det finns situationer när det är etiskt försvarbart att använda medicinska åldersbedömningar i asylprocessen. Det slår Kjell Asplund, ordförande för Statens medicinsk-etiska råd, fast på DN Debatt.

Rådet har på uppdrag från regeringen tagit fram ett etiskt regelverk som bland annat understryker att bedömningarna inte bör genomföras rutinmässigt, utan bara när det råder tvivel trots dokument och annan bevisning. Metoden ska heller inte användas mot någons vilja och integriteten ska respekteras, menar rådet.

Asplund skriver att en slutgiltig bedömning måste ta hänsyn till felmarginalen, något som kommer leda till att vissa vuxna asylsökande felaktigt bedöms vara barn. Enligt ramverket är det bättre än att barn felaktigt bedöms vara vuxna. De skulle då gå miste om det utökade skydd de har rätt till enligt FN:s barnkonvention och svensk lag. 

Utan att vara expert tycker jag det låter klokt och Kjell Asplund är en klok man. Det har varit mycket för honom nu då skandalen på Karolinska och hamnade hos Kjell Asplund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.