Vi har ett framgångsrikt företag inom miljö och hållbarhet

Vi har ett framgångsrikt företag inom miljöområdet. Det jag nu menar är Enetjärn Natur som har uppdrag över hela landet mer eller mindre. Anders Enetjärn jobbade tidigare på miljökontoret i kommunen och vågade satsa på ett eget företag och det har varit mycket framgångsrikt. Jag blev imponerad när jag gick in och tittade på deras hemsida där man gjort ett stort jobb med riktlinjer för markanvändningen åt LKAB. Nedan ser ni vad jag hittade på deras hemsida

LKAB lade fast landets bästa riktlinjer för markanvändning!
2016-11-28
?

I slutet av 2013 hade vi på Enetjärn Natur ett uppdrag att föreslå riktlinjer för LKAB:s markanvändning, med hänsyn till utmaningarna det innebär att gruvverksamhet tar mark och naturvärden i anspråk. Vi enades med bolaget kring skarpa formuleringar om bl.a. No Net Loss, ekologisk kompensation och ekologisk efterbehandling. Men det tog ett par år av intern förankring inom LKAB innan riktlinjerna var mogna för styrelsen. Och vid Svemins höstmöte den 24 november i år fick vår vd Anders Enetjärn bekräftat av LKAB:s vd Jan Moström att han själv hade varit med som ny vd och ansvarat för att riktlinjerna lyftes till och antogs av LKAB:s styrelse. 

”LKAB:s Riktlinjer för markanvändning är den allra första av sitt slag i landet” kommenterar Anders Enetjärn. ”Lydelsen under rubriken Naturkapital och Ekosystemtjänster är outstanding! Mig veterligen finns det inget annat företag som antagit ett så ansvarsfullt förhållningssätt till naturen som ett kapital. Jag är verkligen glad att vi inom Enetjärn Natur gör skillnad på strategisk nivå inom näringslivet. Nästa steg är att hjälpa fler företag att processa fram liknande förhållningssätt!” avslutar Anders Enetjärn.

Långsiktigt arbete lönar sig!
Ur LKAB:s  Riktlinjer för markanvändning, avsnittet Naturkapital och Ekosystemtjänster:

När mark tas i anspråk av LKAB:s verksamhet påverkas naturkapital och ekosystemtjänster. LKAB tar ansvar för den påverkan vår verksamhet innebär och arbetar proaktivt mot förluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster i all verksamhet. Detta innebär att i första hand minimera påverkan och att sedan att även tillföra och skapa nya värden. LKAB:s ambition är att verksamheten inte ska innebära en nettoförlust av biologisk mångfald när naturmark tas i anspråk, oavsett var i landskapet eller i vilken naturtyp det sker. LKAB bygger arbetet på den så kallade hänsynshierarkins fyra steg; undvika, minimera, restaurera och kompensera skada. Fokus ska ligga på landskaps- och naturtypsnivå. Förhållningssättet kräver stor kunskap om naturtyper, arter och väl dokumenterade naturvärden, både på land och i vatten redan i planeringsskeden. Arbetet föregås av samråd och dialog med berörda intressenter.

Här kan du läsa dokumentet om LKAB

Vi har ett framgångsrikt företag inom...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.