Skatter betalar allt som det offentliga gör

Skatter betalar allt som det offentliga gör. Det är alltid en diskussion när nya ska införas. Just nu är det flygskatten som är uppe till diskussion och visst är även jag tveksam om den slår rättvist vilket skatter ska göra.

Det hörs sällan ett ord vart pengarna ska tas. Vi ska ha fler poliser med bättre löner, vi behöver helt plötsligt fler undersköterskor, vi ska satsa mer hela sjukvården och även nya dyra projekt som höghastighetståg. Men allt det här ska finansieras. Vi måste ta in skatter för det finns inga gratispengar.

Flera saker är man överens om och där borde man lösa genom breda överenskommelser utan att låna. Men det går inte om inte rikspolitiken orkar ta tag i frågan och egentligen har alliansen i alla fall inte talat om att höja skatter och den ekvationen går inte ihop. De vill ju minska skatterna, då finns mindre pengar att använda.

Det är bra många år sedan som den breda överenskommelsen kom till. Men den är i stort sätt förändrad från grunden så jag skulle önska att man satte sig ner och tittar över hur välfärden och andra åtaganden som man vill och måste göra. Vi har ett system som jag tycker man måste ta tag i nämligen beskattningen av bostäder.

Hyresrätten är den boendeform som är mest felfördelad med hårdast beskattning vilket gör att de som väljer hyresrätten och som i regel har de lägsta inkomsterna får den högsta hyran. Äganderätten och bostadsrätterna och den utlåning som görs och den enorma skuldbördan som hushållen får gör att Sverige varnats då det kan leda till en bostadsbubbla som spricker när räntan stiger för ingen ska inbilla mig att det går att fortsätta med minusränta.

Jag tillhör de som tror på att momsbelägga hyran med en 6-7% för då får man dra bort momsen på nyinvesteringen och även på den driftkostnad som man har i det gamla beståndet och då är jag säker på att byggproduktionen kommer att ta fart och gör att inflyttningshyran sjunker. Den här politiken borde det gå att träffa en bred överenskommelse om. En fastighetsskatt finns även som en långsiktig del eftersom fastigheter inte flyttas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.