Fler och fler länder styrs av diktatorer

Fler och fler länder styrs av diktatorer. Tyvärr lider demokratin nederlag efter nederlag då fler och fler länder går åt fel håll, ger makten till presidenter eller regeringschefer och andra har länge styrts av envåldshärskare och idag är det fler och fler som styrs av en ledare.

I Turkiet har man nyss haft ett val som skulle ge Erdogan mycket större makt. Vi har det senaste året sett hur han angripit oppositionella som haft en annan uppfattning och avskedat kanske uppemot 50 000 personer och kallat det statskupp. Men det var säkert ett led i att skrämma folk. Redan när valresultatet var klart kom beskyllningar om valfusk då röster räknats som inte hade stämplats och omräkning har krävts. I de tre största städerna var det nejsidan som vann. Förslaget som man röstade ja till var att flytta makt från parlamentet till president Erdogan.

EU har nu ett ansvar och se till att avbryta förhandlingarna om medlemsskap. Donald Trump har gratulerat Erdogan.

Donald Trump och USA,s demokrati är för mig en tveksam demokrati med så stor makt till presidenten. I USA har det också förekommit tal om valfusk och inblandning av Ryssland i valet. Det finns rapporter om rysk inblandning om stöd till Donald Trump där en person begärt immunitet för att vittna. USA har ju gett presidenten makt över kärnvapen och krig vilket jag tycker är demokratiskt tveksamt och att presidentkandidat kan endast bli den som har tillräckligt med pengar.

Ryssland är det tveksamt om det kan kallas demokrati då allt makt har koncentrerats till Putin och kretsar runt honom och har makt eller tar sig makt över i stort sett allt som rörs inom Ryssland och har har format där en överklass som tagit hand om alla ekonomiska tillgångar och ockuperat Krimhalvön. I flera av de gamla länderna i Sovjet som också är brutala diktaturer som.

De flesta länderna i mellanöstern är diktaturer av olika slag och jag betraktar Saudiarabien, Syrien, Iran, Irak med flera och även flera länder i Nordafrika som diktaturer. Även länder i mellanafrika har lång väg till demokrati. Den så kallade arabiska våren blev inget uppvaknande för demokratin. Sedan finns det militärt styrda länder som Thailand som inte är demokratier. Ja det finns även brist på demokrati i flera länder i Sydamerika.

Här måste FN ha en del att göra men det är svårt. I flera länder i Europa har det också varit framgångar för extrema högerkrafter och deras syn på demokrati är inte vad vi kallar demokrati och vi har sett hur den interna demokratin fungerat i Sverigedemokraterna där utrensningar har varit snarare regel än undantag.

Det behövs verkligen att demokratin kan utvecklas och ett stopp för mer makt till enskilda ledare

2 kommentarer

  1. Olle

    Och i Sverige verkar mer och mer styras av myndigheter med egen agenda, skogstyrelsen med tjänstemän medlemmar i bevara skogen ,vattenmyndigheten vad gäller minikraftverken här tjänstemän granskar efter eget intresse (medlemmar i föreningar som ser rött när man snackar kraftverk) ,jordbruksverkets kontrollanter som är medlemmar i djurens rätt osv. Dessa både fäller och verkställer straffen utan möjlighet för den enskilda att överklaga. Detta är också diktatur och rättshaveri !!

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag håller med dig det är alldeles för liten uppföljning av vad myndigheterna gör och jag har träffat höga myndighetsutövare under mina 20 år som kommunstyrelsens ordförande och de vet inte vad sin uppgift är

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>