Svårt att få företag investera i hyresrätt

Svårt att få företag investera i hyresrätt. Ja och det kanske inte är så konstigt eftersom det finns flera hinder. Dels bankerna de jag kallar procenterna som antagligen tjänar mer på att låna ut till äganderätter och dels att nya företag inte har pengar till en insats på minst 30% av byggkostnaden och då blir det en marknad för fastighetsägare som har ett äldre bestånd. Svårt är det därför att få till företag som bygger hyresrätter

Bland dem är en del inte beredda på det sätt som hyresgästföreningen agerar. Jag ser bara hur det är där jag bor och jag känner flera som står med lägenheter tomma då de har haft hyresgäster som inte vet hur man beter sig i ett hus där fler än de själva bor i och de upplever sig mer är mindre rättslösa över sin egen egendom.

Det är i Umeå flera som vill bygga hyresrätter vilket är kanonbra men de som bygger är de som redan har ett stort kapital bakom sig vilket jag tycker är synd. Även pensionsbolag och byggbolag har börjat bygga men jag är helt säker på att avkastningen över en längre tid är båttre över en längre tid än många andra investeringar man gjort. Jag är säker på att investeringar i bostäder är säkra investeringar och ger en bra och långsiktig avkastning och bra för pensionärerna.

Sedan har staten över alla år oavsett regering inte sett till att det finns en neutralitet mellan upplåtelseformerna där äganderätten gynnats av de skatteregler som finns och gjort det dyrare att bo i en hyresrätt än i äganderätter och bostadsrätter. Det är en skam för alla politiker på riksnivå som inte haft modet att rätta till detta då det går.

Ingen törs ju göra något åt ränteavdragen som är det som gynnar mest och ingen vill införa moms på hyran vilket skulle gör att inflyttnings hyrorna sjunker då momsen får dras av samtidigt som moms kommer in både på det nya och gamla fastighetsbeståndet och hyrorna behöver inte höjas i det gamla beståndet då den moms som fastighetsägaren betalar på alla driftskostnader får dras av.

Gör en underbar natt mellan partierna om skatten på boendet. Det tjänar främst de boende på men det blir attraktivare att bygga hyresrätter och risken för en bostadsbubbla minskar

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.