Nordea,s VD Wahlroos ljuger

Nordea,s VD Wahlroos ljuger. Ja det hävdar ekonomihistorikern Anders Ögren. Det fanns att läsa på Nyhetssajten Omni och den lägger jag ut i sin helhet och här är den.

”Nordeas ordförande Björn Wahlroos hävdar att skattebetalarna aldrig tvingats rädda Nordea, utan att statens räddningsinsatser på 1990-talet handlade om föregångaren Nordbanken. Det är ingenting annat än en fullfjädrad lögn, skriver ekonomihistorikern Anders Ögren på SvD Näringslivs debattsida. Ögren konstaterar att det i grund och botten rör sig om samma bank, även om den sedan dess genomgått fusioner och förändringar som till sist har resulterat i dagens storbank. Utan skattebetalarnas insats under 90-talskrisen hade det inte funnits något Nordea , skriver han.

I sin debattartikel går Ögren igenom Nordeas och Nordbankens kopplingar till den svenska staten genom tiderna. Han pekar på att banden historiskt sett varit starka, men att flytten inte ska ses som någon form av misstroendeförklaring. I stället bör man tolka flytten som ett tecken på att det osunda starka inflytandet som storbankerna har över politiken är på väg att lösas upp. Och det, menar han, är i längden positivt för konkurrensen. Slut citat Omni

Visst måste man instämma i Ögrens debattartikel som det redovisats i Omni. Jag såg att bland annat LO,s ordförande hade samma åsikt. All personal och alla pengar allt i övrigt fördes över från Nordbanken till Nordea. Sedan har staten under alliansregeringen sålt sina aktier i Nordea. Jag tycker det var dåligt av Nordeas VD att på detta sätt försöka inbilla folk något. Jag tror också att vi kommer att få se att många kunder kommer att lämna Nordea på grund av flytten till Finland

2 kommentarer

 1. Lars Flemström

  Visst är det samma bank. Hur har alla personkontona kunnat hamna hos Nordea, om det inte hade varit samma bank?

  Tyvärr tror många löntagare och pensionärer att man måste ha ett personkonto för att få sin lön eller pension. Eller att det är väldigt besvärligt att flytta lön- eller pensionsutbetalningarna till någon annan bank. Inget kunde vara mer fel. Googla på ordet ”lönekonto”, så får du se att alla banker erbjuder sådana. Men med den skillnaden att de, som du betalar till, inte får veta ditt personnummer om du inte uppger det särskilt.

  Banken lämnar däremot inte ut dina personuppgifter till någon utomstående, inte ens till dem, som du gör affärer med. Det finns en lagstadgad banksekretess, som alla banker utom Nordea är ytterst noga med att följa. Återigen: Hur har Nordea fått tag i dina personuppgifter, om det inte är samma bank, som tidigare hette Nordbanken? Om Nordea bara hade köpt Nordbankens gamla bankpalats, men inte övertagit själva banken, hade Nordea inte ens vetat att du har varit kund hos Nordbanken. Och inte heller kunnat kräva dig på betalning för eventuella lån i Nordbanken.

  Ska du verkligen ha ditt löne- eller pensionskonto i en bank, vars verkställande direktör blåljuger? Vem vet vad han ljuger ihop härnäst?

  Ta alltså och googla på ordet ”lönekonto” så får du även veta detta: ”Det är lätt att öppna ett lönekonto om du inte har ett redan. Alla svenska storbanker har lönekonton, men du kan även öppna ett lönekonto hos en mindre bank, hos försäkringsbolag och hos olika kreditbolag.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>