Bolagstämman i Nordea kan stoppa flytten och det är lönsamt att sitta i styrelsen

VD,n i Nordea bestämmer inte allt i bolaget. Det finns nämligen en organisation eller sammanslutningen av flera som kan stoppa detta nämligen aktieägarna på bolagsstämman och den ordinarie är i Mars. Frågan ska upp på ordinarie bolagsstämma som kommer nästa år. Det här har SvD,s näringsliv skrivit om. Dessutom räcker det med att en tredjedel av rösterna är emot. Det är väl klart att ett sånt här beslut inte är en fråga enbart för styrelsen och VD även om jag har svårt att tro att de som sitter i styrelsen inte har kollat bakåt att de har sin ägare med sig.

Följande sitter i Styrelsen för Nordea

» Björn Wahlroos, ordförande
» Lars G Nordström, vice ordförande
» Pernille Erenbjerg
» Robin Lawther
» Sarah Russell
» Silvija Seres
» Kari Stadigh
» Birger Steen
» Maria Varsellona
» Lars Wollung
Arbetstagarrepresentanter är varav en är supkeant
Hans Christian Riise (suppleant till den 31 oktober 2017)
Kari Ahola 
Toni H. Madsen 
Gerhard Olsson
Nationaliteten i styrelsen är 2 finländsk, 2 svensk, 1 dansk, 1 australisk, 2 norsk,1 amerikansk, 1 italiensk,

Det är också oerhört lönsamt att sitta i en bankstyrelse och här nedan ser ni vilka arvoden som utgår. Om du går in på Nordea och klickar på dessa namn så kanske det inte är förvånande att de flyttar verksamheten från Sverige.

ordföranden 294 600 euro, vice ordföranden 141 300 euro och
övriga ledamöter 91 950 euro.
Därutöver utgår arvode för arbete i styrelsens regelefterlevnadsutskott, revisionsutskott och riskutskott med 46 650 euro åt utskottsordföranden och 29 600 euro åt övriga ledamöter samt utgår arvode för arbete i styrelsens kompensationsutskott med 36 050 euro åt utskottsordföranden och 25 750 euro åt övriga ledamöter. Arvode åt ledamot anställd i Nordeakoncernen utgår inte.
Uppgifterna är hämtade från Nordeas hemsida. Visst är det lönsamt att sitta i Nordeas styrelse.

Det är inte heller några dåliga löner som ledningen och VD i bolaget har. Man verkligen fråga sig hur i all sin dar hinner de göra sig av med pengarna annat och om du tittat på personerna som sitter i styrelsen så ser du att de har flera välarvoderade uppdrag. Bland annat är vice ordföranden ordförande i Vattenfall. Nu ska man inte skylla arvodena på styrelsen för det är självklart valberedningen som lagt förslaget.

Så här ser valberedningen ut och vilka de representerar vid senaste bolagsstämman
17-01-25 19:40 | Pressmeddelande
Valberedningen för Nordea Bank AB (publ) inrättades efter beslut av årsstämman 2016 och består av Torbjörn Magnusson, valberedningens ordförande, utsedd av Sampo Abp, Mogens Hugo, utsedd av Nordea-fonden, Katarina Thorslund,utsedd avAlecta, Anders Oscarsson, utsedd av AMF och AMF Fonder, och Björn Wahlroos, styrelsens ordförande. Valberedningen offentliggör idag sina förslag till Nordeas årsstämma den 16 mars 2017. Förslagen kommer även att presenteras i kallelsen till årsstämman.

En kommentar

  1. Jan-Erik Brännström

    Lennart min vän. Tror du på fullt allvar att någon styrelseledamot skulle gå emot sin ordförande och Vd och rösta för att stanna kvar i Sverige. Den personen skulle åka ur styrelsen snabbare än stormen Irma och därigenom gå miste om sitt feta arvode. Det är två kaxiga herrar, Ordf och VD, som styr detta företag och det är dessa som sitter på leken……

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>