Vart tar USA vägen med Donald Trump

Vart tar USA vägen med Donald Trump. Jag har sagt det förut och säger det igen att han är i närheten av en diktatur. Han ogillar i högsta grad den fria pressen och det har han sagt länge men att han hotar med att dra in dess tillstånd för att de enligt honom skriver falska nyheter har man inte kunnat tro och det är ett tecken som är så nära diktatur som det kan vara. Här lägger jag ut enartikel från Omni som handlar om detta.

Donald Trump har sagt mycket negativt om den fria pressen sedan han meddelade att han ville bli USA:s president, men han har aldrig tidigare gått så långt som han gör nu. Det skriver CNN:s Chris Cilizza i en analys efter Trumps utspel på onsdagen där han hotade att dra in tillstånden för tv-stationer som enligt honom sprider felaktiga nyheter.

Två saker framstår tydligt efter Trumps utspel, skriver Washington Posts Callum Borcher. För det första gillar presidenten inte den fria pressen. För det andra så begriper han över huvud taget inte hur den fungerar. Att pressen kan skriva vad den vill, som presidenten hävdar, är helt enkelt inte sant, skriver Borcher.

BBC:s Anthony Zurcher konstaterar att det visserligen är otänkbart att Trumps hot skulle bli verklighet i USA i dag, men det finns en annan aspekt. I andra delar av världen är pressfriheten inte lika djupt förankrad. Deras ledare ser också vad presidenten gör. 
Slut citat Omni

2 kommentarer

 1. Dan

  Borcher är ju part i målet så han är ju inte det minsta trovärdig, men sedan går resonemanget inte ihop.
  Om pressen inte kan skriva vad den vill så är det ju per definition ingen fri press, och då spelar det ju mindre roll vad Trump gör. Även om det givetvis är tacksamt att skylla på Trump.
  Någon diktator är han inte och det amerikanska maktsystemet är uppbyggt på ett sådant sätt att det mer eller mindre är omöjligt att ha en envåldshärskare som president.

  I själva verket kontrolleras 90% av amerikansk media av fem bolag: Comcast, 21st Century Fox, Disney, Time Warner och National Amusements. (1983 var det 50 bolag som kontrollerade 90% av amerikansk media). Detta innebär givetvis en likriktning och att varje bolag kontrollerar en större andel av marknaden än tidigare. Knappast något man kan skylla på Trump.
  Att Trump vill begränsa möjligheterna att sprida fake news är inget unikt för honom. Även i Europa och Sverige pågår en kontinuerlig diskussion om yttrandefrihet, ändrad lagstiftning för exempelvis förtal osv.

 2. Michael Rönnlund

  Om Trump fick som han ville skulle han göra om USA till en diktatur typ Ryssland och Turkiet. De har båda sk ”demokratiska” val men inskränkt media bevakning och korruption ända in i domstolarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>