Blir det kärnvapen rustning i mellanöstern

Blir det kärnvapen rustning i mellanöstern. Mycket tyder på det då Trump vill riva upp avtalet med Iran. Den här gången överlåter han ansvaret på kongressen. Så här skriver nyhetssajten Omni.

Donald Trump har i praktiken lagt framtiden för kärnavtalet med Iran i kongressens händer. I sitt tal gav Trump kongressen 60 dagar att hitta ett sätt att öka pressen på Iran utan att införa nya sanktioner mot landet. Nya sanktioner skulle med all sannolikhet innebära att Iran lämnar avtalet.

Ett sådant scenario skulle troligen leda till att Iran återupptar arbetet med att försöka utveckla kärnvapen, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys.
Genom att överlåta ansvaret på kongressen kan Trump undgå skuld för konsekvenserna , skriver han.

SVT:s Stina Blomgren skriver att världens ögon riktas mot kongressen  i väntan på besked om vad som händer med avtalet, som tog 13 år att förhandla fram. Samtidigt som förespråkarna pekar på att omvärlden får insyn i Irans kärnenergianläggningar  så menar kritikerna att det ökat Irans inflytande i Mellanöstern på ett negativt sätt. 

Det här retar självklart upp Iran och så här skriver Omni om detta.

Irans president Hassan Rouhani går till hårt angrepp mot USA efter att Donald Trump riktad hård kritik mot Iran och kärnavtalet tidigare i kväll.
Trumps tal var fullt av förolämpningar och falska anklagelser, dundrade Rouhani i ett tv-sänt tal i kväll, enligt Reuters.

Den iranska presidenten sa också att USA blir allt mer isolerat i och med Trumps kritik mot kärnavtalet. Avtalet går inte att omförhandla, inskärpte Rouhani. Iran har aldrig, och kommer aldrig, böja sig för utländska hot. Och slut citat från Omni.

Trumps sätt att han ska fingra i allt och att göra det genom att hota bevisar på en total omognad som politiker. Sägs avtalet upp börjar samma ramsa som han har haft med Nordkorea. Då riskerar världen att få en ny kapprustning i mellanöstern och ett kärnvapenkrig kommer allt närmare. Det här bevisar även att han är en diktator eftersom han ska bestämma allt och då blir det aldrig någonsin förhandlingsvägen som råder varken inom USA eller med världen i övrigt. Det här hotar på sikt hela FN.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.