Kostnadsfria arbetskläder för anställda i äldreomsorg och hemtjänst

Kostnadsfria arbetskläder för anställda i äldreomsorg och hemtjänst. Det är ett förslag om det blir Socialdemokraterna styr landet efter höstens val. Det är ett bra förslag som ger mest för de som räknas som lågavlönade och som man inte kommit fram till i avtalsförhandlingar och som inte regleras i lag vilket skyddskläder gör som finns i arbetsmiljölagen

Personal i äldreomsorg och hemtjänst ska inte bekosta kläder de behöver i jobbet. Det är ett vallöfte från Socialdemokraterna som Stefan Löfven presenterade igår och det är ett bra förslag. Detta är en del av det trygghetsprogram vi Socialdemokrater lanserat, det största i modern tid. Sverige ska bli tryggare med en bättre välfärd och hårdare tag mot brottsligheten.

Sverige är starkare när vi håller ihop. Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas.
Självklart ska arbetsgivaren ta kostnaden för arbets- och skyddskläder som behövs för att undvika smitta, sjukdom eller olycksfall på jobbet även på arbetsplatser dominerade av kvinnor. Så är det på arbetsplatser dominerade av män, t.ex. i byggbranschen, industrin och räddningstjänsten.

Därför avger vi idag ett nytt vallöfte:
”Socialdemokraterna lovar att se till att reglerna ändras så att anställda i vård och äldreomsorg inklusive hemtjänst ska få arbetskläder som tillhandahålls av arbetsgivaren och utan kostnad för den enskilde arbetstagaren.En socialdemokratiskt ledd regering kommer alltid säkerställa att våra kommuner och landsting har tillräckligt med resurser för att klara välfärden och ge alla som arbetar i vården och omsorgen goda arbetsvillkor och en bra arbetsmiljö.
Läs om förslaget på socialdemokraterna.se
Jag tycker det är bra men jag tror inte de kommuner som har lägst skatt behöver mera pengar från staten. När alliansen styrde tillförde man statliga pengar till Stockholmskommuner och Vellinge kom som tappen en miljard i kostnadsutjämningen och egentligen inte skulle ha det och Umeå förlorade mest trots att vi är den kommun i Sverige som betalar mest per invånare till den

2 kommentarer

 1. Petter

  Förstår inte riktigt ,detta är ju lag sen 2015

  2015-11-25 |Från och med årsskiftet måste alla som jobbar i hemtjänst, särskilda boenden och LSS-boenden ha arbetskläder.
  Det är innebörden av en ny föreskrift från Socialstyrelsen. Enda undantaget är de som arbetar med LSS i vårdtagarnas hem.
  För Kommunal är de nya reglerna en stor framgång.

  Den nya förordningen heter SOFS 2015:10 och gäller alltså från och med 1 januari 2016. I föreskriften finns tydliga regler om arbetskläderna. Där står bland annat att:

  • arbetsklädernas ärmar ska vara korta.

  • arbetskläderna ska bytas dagligen.

  • underarmar och händer ska vara fria från armbandsur och smycken med mera.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Du har fel det finns ingen lag som säger att arbetsgivaren ska stå för arbetskläder. Det som arbetsgivare ska stå är skyddskläder

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>