Vad sysslar skogsstyrelsen med

Vad sysslar skogsstyrelsen med. De har stoppat avverkningar men inte betalt ut ersättning för detta. Ska man bevara skog för framtiden ska man ersätta markägaren för detta. Motivet som Skogsstyrelsen säger att de avvaktar rättsläget för fjällnära skog. Det kan inte vara någon nyhet för staten ska alltid ersätta den skada som uppstår. Nu har skogsägarna stämt staten för att de inte får betalt. Nu kommer dessa utredningar som säkert kommer att ta flera år bli dyrt för skattebetalarna, ungefär som skattefjällsmålen en gång i tiden.

Egentligen har det bevarats alldeles för mycket skog i Norrland och att spara all så kallad fjällnära skog är att lägga en död hand över skog i flera kommuner är fel. Rätt avverkad och med föryngringar växer skogen tillbaka och skogen är den produkt som är viktig för klimatomställningen. Av skog kan man till och med göra biobränslen för flyget.

I VK säger också Sven-Erik Bucht att skogsägarna inte ska komma i kläm. Här får regeringen köra över myndigheterna som inte följer reglerna och ersätter skadan och har man inte pengar att betala för detta ska man tillåta avverkning

3 kommentarer

 1. Skogsägare

  Bra att du ifrågasätter målsättningen med alltutökad bevarande av skog.Naturvårdsverket tillhör de största skogsägarna i länet med 37000 hektar och lägg därtill alla biotopskyddad hos privata skogsägare.Skogsindustrin går som tåget med stora investeringar ,nu senast ansökan om miljöprövning för en fördubbling av produktionen vid Obbolla pappersbruk.Skogsprodukter har en nyckelroll vad gäller bindande av koldioxid och dessutom är uthållig så borde någon säga halt åtminstone för att värna arbetstillfällen som går till spillo.Men vem?

 2. Olle

  Bra att du tar upp detta, problemet jag har upplevt själv är att när bedömningen vilken ersättning som ska utbetalas bedömer man värdet på skogen efter att beslutet om ”stölden” .
  Detta innebär då att eftersom skogen inte får avverkas är den heller inget värd och ersättning bedöms då till i princip 0 kr.

 3. Hans Forsberg

  Hej
  Om du läser din patikollega Isak Froms debattartikel i VK för några veckor sedan så klarnar säkert bilden.
  Skulle det inte var ”politikerstyrning” att gå in och köra över ett statligt verk som agerar enligt tidigare fattade politiska lagreglerade beslut??
  Vänlig hälsning
  Hans Forsberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>