Kommunens märkliga system

Kommunens märkliga system. Jag menar ett system som jag tror egentligen fördyrar och gör att det nästan aldrig blir färdigt. Systemet är att det inte är den som gräver sönder bland annat en gata eller något annat inte ska återställda detta utan det ska kommunen göra. I båda fallen är det ofta som man upphandlar tjänsterna hos entrepenörer.

Jag bor på Brogatan 3 där det nu skett nybyggnationer och efter gatan har man grävt upp och fyllt igen men nu ska då kommunen dit göra den nya trottoaren och laga gatan. NCC har gjort sin del färdigt förra och hade sina maskiner där och det hade inte tagit lång tid att färdigställa även Brogatan när man hade sina maskiner där.

Nu ska kommunen dit med sina maskiner troligast med de som man har avtal med och sedan ska man även fakturerar endera entreprenaden NCC eller fastighetsägaren. För mig är det en självklarhet att det har varit billigast och enklast att NCC gjort detta som hade den övriga entreprenaden. Man ska ha gjort det efter de regler kommunen har på samma sätt som den inhyrda entreprenaden.

Det här blir dyrare och den som får betala detta är varken Näslund som Fastighetsägare eller NCC utan det är vi som bor där oavsett det är hyreslägenheter eller i bostadsrätt.

Samma sak är det med det område som har hyrts på den lilla parken mot kyrkogården för att användas under byggtiden. Den tycker jag även borde återställas och göras i ordning av de som gjort jobbet där och ställas i ordning som det var tänkt att parken skulle se ut och som Näslund eller NCC skulle betala. Detta är ett större jobb men alla typer av maskiner som ska göra jobbet och köra bort det bärlager som använts för bygget har funnits här den senaste tiden och jag har fått frågan varför det är så här och att kommunens regler fördyrar och nu vet man inte när detta blir klart i stället för att det blivit klart nu strax innan alla flyttat in.

Jag å min sida har alltid haft åsikten att den som gräver sönder något som kommunen har ska återställa det till de krav som kommunen har eftersom jag vet att det system som kommunen har gör att det blir dyrbarare vilket jag tycker är del. Jag hoppas verkligen att den arbetsgrupp som tittar över den kommunala organisationen rättat till det vansinne som nu finns

2 kommentarer

  1. Caanita

    Vad som ska ingå i jobbet eller ej ska anges i anbudsförfrågan. Det går inte att komma efteråt och tycka si eller så.
    Samma sak gäller i allt anbudsförfarande oavsett om det är skola, vård och omsorg eller vad anbudet gäller. Där tror jag att många kommuner drar det kortaste strået och då ska man inte skylla på utföraren.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det får man inte göra enligt kommunens regler. De säger att det är kommunen själv som ska återställa vilket är märkligt. En sak är dock klar att kommunen ska fastställa vilka krav som ska gälla. Det kostar hur mycket som helst att etablera på nytt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>