Folk kan inte tänka klart

Folk kan inte tänka klart. Jag tror inte det eller varför eldar man. Det är i stort sett eldningsförbud i hela landet men respekten för detta verkar mycket liten. Det är fruktansvärt att folk inte bryr sig om detta utan brassar på med grillarna som vanligt. Det har också kommit in många anmälningar om detta och polisen hinner inte med alla. Det verkar som om folk inte tror förbudet gäller tex på ett badplats.

Jag tycker det är märkligt och det verkar som om man helt enkelt skiter i detta. Det är fruktansvärt torrt i markerna och det vet jag efter att ha tagit i promenad i skogen. Det har väl aldrig någonsin varit så stora bränder som nu och man befarar att släckningsarbetet på några ställen kan pågå året ut. Inte nog med att folk grillar och eldar utan polisen misstänker att en del bränder kan vara anlagda.

Skulle kunna tro att det är folk som kommer att elda när man är ute och plockar bär speciellt om temperaturen blev 8 grader i stället för 28. Nu blir det säkert en del som försöker göra politiska poänger av detta. Jag ska inte gå den vägen men man måste fundera om de små kommunerna har muskler för att klara av en större skogsbrand både med personal och med utrustning. Nu är det en stor brand i Härjedalen som nog är en riktigt stor kommun om man tittar på den yta man har.

Det är klart att det är svårt att dimensionera för något som aldrig hänt tidigare men att kommuner ska köpa in stora helikoptrar tror jag inte på men att EU borde ha stora brandstyrkor känns rätt för det har varit riktigt stora skogsbränder i många länder i Europa.

Det vore en viktig uppgift i stället för att tvinga länder att köpa kött som är fyllt med antibiotika. Där borde man stoppa användningen för där bildas resistenta bakterier som kan vara ett hot mot hela mänskligheten. Se till att folk respekterar de eldningsförbud som finns.

8 kommentarer

  1. E

    Personligen tror jag inte på ett EU brandförsvar. Det bör vara en självklarhet för länder att se till att de har en plan för att släcka bränder. Finns väl ingen som på allvar hävdat att kommuner ska stå för det. Däremot vore ett nationellt brandförsvar, med flygplan som kan vattenbomba, bra. Det borde ha införts efter de bränderna vi hade får något år sedan.

    En stor anledning till varför bränderna blir värre är ju för att vi saknar förmågan att släcka dem. Vad som kunde varit små bränder blir mycket större än de hade behövt bli. Nu behöver vi andra länders hjälp för att ordna upp situationen. De kanske ändå hade behövt komma trots att vi hade plan medförmåga att vattenbomba, men då hade vi som land varje fall tagit vårt ansvar. Att lägga över dessa viktiga uppgifter på EU är urbota dumt.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Men om ni nu har så många saker gemensamt så kan vi även har vattenbombare gemensamt. Det ät bättre att vi använder en del av pengarna vi satsar på EU till att gemensamt ha vattenbombare. Jag tror dessutom att där bränderna startar har det skett i små kommuner som har ont om resurser kanske frånst i form av personal men även utrustning

  2. Krister

    Folk som inte bevakar media eller som är invandrare och inte förstår språket ännu?
    Eller vad har du för förklaring?

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag har ingen bra förklaring. Möjligen är att det är så härligt att grilla i strålande väder att det väger över. Taken blir nog att det kan inte ta eld. Jag tror också rökningen kan bidra

  3. Anders

    Kommuner ska inte stå för utrustningen. Det ska staten göra. Det handlar om krisberedskap. Nu fick vi loss plan och utrustning från EU men det tog onödigt lång tid och var en bidragande faktor till att många bränder hann spridas vilket har försvårat arbetet. Vi kan heller inte förlita oss på att EU alltid har plan lediga om det brinner på fler ställen i Europa samtidigt.

    70% av Sveriges yta består av skog. När det blir så här torrt, vilket det även förväntas bli framöver är det tydligt att risken för bränder ökar. Då måste vi kunna göra en del själva också. Allt annat är oansvarigt.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Men oavsett vad du säger är det ett kommunalt ansvar med räddningstjänst och staten ger inga bidrag till kommunerna. Den första tiden efter upptäckten av en brand är viktig och då gäller det att släcka snabbt. Vi får väl se vad som kommer ut av detta men jag har sett att tillexempel i Vindeln där de köper ledningen av Umeå har det gått bra. När vi bildade gemensam nämnd sa dåvarande kommunalrådet att räddningstjänsten blev inte billigare som vi kanske trodde men kvaliten höjdes betydligt

      • Anders

        Om staten inte ger pengar till detta i dagsläget är det väl läge att ändra på den saken.
        Mycket talar för att antalet bränder kommer att öka på sikt och i ett större perspektiv har jag svårt att se att skogsbränder följer kommungränser osv. Det är inte rimligt att ha det på det viset. De skogtätaste platserna är också glest befolkade och tillhör kommuner med ont om resurser. Det blir en dyr smäll.
        Självklart ska vi samordna arbetet, men det är viktigt att staten tar sitt ansvar här istället för att skyffla över kostnaderna på kommunerna.

        En annan aspekt är att brandflygspaningen nedmonterats och är idag bara en spillra av vad det tidigare var.Tror det var 2003 som det plockades bort. Nu ser vi att det inte var vidare smart.

        • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

          Jag har kommenterat liknade frågor och det kan du läsa i kommentatorsfältet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.