Ryssland ett hot mot världsfreden

Ryssland ett hot mot världsfreden. Det är den uppfattning som gällt i stort sett sedan kommunisterna tog makten i landet. Undan för undan lade man under sig land efter land inte minst efter andra världskriget där Sovjetunionen bildades och andra länder blev med kommunisternas goda vilja lydstater och vi fick länder som bara för att ta några länder som Polen, Rumänien, Östtyskland och Ungern. Länder där folk levde under fattigdom och armod under kommunistflaggan. Som tur är sprack söndrades detta undan för undan och idag är flera fri från kommunistoket och Sovjetunionen

Ryssland är inte heller längre ett kommunistland utan har snarare gått tillbaka till tiden för kommunismen och är snarare ett nytt typ av Tsarvälde och högerinfluerat där många gjort sig enorma förmögenheter på att fått ta  statens egendomar. Det påstås till och från att Putin är oerhört rik. Västvärlden har med all rätta varit mycket skeptiskt till Putin och gamla östländer har gått med i Nato. Putin tar heller inte mycket för att använda krigsmakten som på Krim men även i andra länder. Han har haft enormt svårt att få några vänner i väst på grund av bland annat agerandet på Krim men framför allt på den enorma upprustningen av krigsmakten. Det är stora sanktioner som riktats mot ryssarna inte minst för ett par år sedan och sanktioner som slog hårt bland annat mot de svenska bönderna.

Nu sedan drygt ett år sedan har synen på Ryssland varit oförändrad förutom hos en enda person nämligen USA,s president Donald Trump. Det finns stora misstankar om att ryssarna blandade sig i valet i USA för att just stötta Trump. Man vet nog inte vad Trump har köpt sig för saknar han förnuft så har han ingen brist på pengar. Han lär ha köpt sig fri när det gäller kontakter med kvinnor

2 kommentarer

  1. Anders

    Vad grundar du det på? Rysslands agerande på Krim är möjligen ett hot mot Ukraina, men knappast ett hot mot några andra länder. Det finns ingen seriös bedömare som påstår det heller.
    De enda som utmålar Ryssland som ett hot är de som har ett intresse av ett nytt kallt krig eller de som är russofober. (Och andra som helt enkelt inte vet bättre)

    Man kan prata om bristen på demokrati eller frånvaro av fri press osv men det är inga faktorer som påverkar världsfreden. Snarare har Putins ”tsartendenser” bidragit till en politisk stabilitet och en ekonomisk tillväxt som snarare minskar risken för storkrig.

    Att Ryssland rustar beror på att de är omringade av NATO och känner sig hotade. Sedan har de gjort sig av med gammal sovjetmateriel och uppgraderat vapensystem till modernare grejer (precis som många andra länder). De har för övrigt redan slagit av på upprustningstakten.
    Rysslands försvarsutgifter är ca 10% av NATOs, ändå vill du få det till att det är Ryssland som är ett hot mot världsfreden.
    Förutom NATO och USA så är det Kina som står för den största upprustningen.
    Jag menar att är helt vansinnigt och mer en charad som tillåts pågå för att ingen vill tala om de riktiga hoten.

    Det verkliga hotet mot världsfreden är islamism och terrordåd samt naturkatastrofer.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Visst kan jag hålla med om att terror och naturkatastrofer kan vara ett hot mot världsfreden men knappast islamismen då det är mera ett inbördeskrig mellan olika delar av islam. Jag tror trots allt att Ryssland är ett hot mot freden om de trängs oin i ett hörn som bojkotterna gjorde. Nato har fått en märklig utveckling sedan Trump blev president där han krävt ökade anslag men jag tror trots allt att demokratin är starkare där än i Ryssland

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.