Socialdemokraterna vill höja pensionerna

Socialdemokraterna vill höja pensionerna. Det är de äldres tur att få några kronor extra att leva på. De borgliga har gapat och skrikit om pensionshöjningen att det är de tjänat mer eftersom de inte fatt att det kommer nya pengar till pensionsfonderna. Dels som du senare kan läsa genom att avgiften höjs. Jag är också besviken på att vissa företagare inte vet hur en förhandling går till. Det är löntagarna som får stå detta det räknas av i lön eftersom varje krona tar en del av löneutrymmet. Här kan du läsa lite mer om pensionslöftet och även lite mera runt detta.

Vi vill höja pensionerna  vad vill de borgerliga partierna och SD?
I regeringsställning valde alliansen att införda den orättvisa pensionärsskatten. Nu kan de inte säga om de ställer upp på vårt förslag om höjda pensioner eller inte. De borgerliga ledamöterna i pensionsgruppen har gått så långt att de kallar förslaget orättvist. Vi tycker tvärtom att höjda pensioner är moraliskt rätt. I vårt Sverige ska den goda ekonomin komma alla till del, inte minst dig som slitit hela livet för att bygga upp vårt samhälle. Frågan är vad de borgerliga och SD egentligen är beredda att göra för Sveriges pensionärer?

Vi vet att många äldre oroar sig över sin ekonomi och om pensionen kommer att räcka till. Vi socialdemokrater tror på ett starkare samhälle, där alla ska få en pension som går att leva på. Där den orättvisa skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer avskaffas.

Mot detta står alliansen, som införde pensionärsskatten i regeringsställning och som nu inte kan säga om de ställer upp på vårt förslag om höjda pensioner med upp till 600 kronor per månad, eller inte. Alliansens ledamöter i pensionsgruppen har gått så långt att de kallar förslaget orättvist. Vi tycker tvärtom att höjda pensioner är moraliskt rätt. I vårt Sverige ska den goda ekonomin komma alla till del, inte minst den som slitit hela livet för att bygga upp vårt samhälle.

Därför vill vi socialdemokrater:

” Höja garantipensionen och bostadstillägget för de pensionärer som har det allra tuffast ekonomiskt.
” Höja pensionen med upp till 600 kronor i månaden för dem som har en inkomstpension på 9 000 17 000 kronor per månad. Det handlar om personer som slitit i ett helt yrkesliv i lågavlönade jobb.
” Avskaffa pensionärsskatten helt till 2020.
” Förstärka det allmänna pensionssystemet genom en höjning av arbetsgivarnas inbetalningar.

Vi har hittills sänkt skatten för över 1,7 miljoner pensionärer. Vi har också höjt bostadstilläggen och fördubblat tandvårdsbidraget  två gånger. I genomsnitt har pensionärernas ekonomi förbättrats med 13 000 kronor per år. Det är viktiga pengar för de med lägre pension.

Detta är en bra början. Men det är ändå bara en början. Vårt långsiktiga mål är att pensionen ska vara minst 70 procent av lönen. Alla förtjänar en trygg och värdig pension.

Pension ska vara något att se fram emot, och inte betyda fattigdom. Den 9 september kan du ta ställning för en rättvis pension   valet är ditt! (

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.