Röjningsstöd en mycket bra åtgärd för skogen

Röjningsstöd en mycket bra åtgärd för skogen. Vi socialdemokrater går till val på att bygga ett starkare samhälle. För att klara detta behöver ännu fler ha ett jobb att gå till. Vi vill ta tillvara på hela landets jobbpotential inte minst inom de gröna näringarna.

Därför föreslår vi ett Röj-stöd för att underlätta för privata skogsägare att röja skog och därmed bidra till att skapa nya arbetstillfällen och grön omställning. ( (Röjningen i de svenska skogarna är kraftigt eftersatt och privata skogsägare behöver bättre villkor, samtidigt som det finns en stor jobbpotential i de gröna näringarna.

Dåligt röjd skog sänker tillväxten och produktionen av biomassa vilket försvårar övergången till ett fossilfritt samhälle. Dagens möjlighet till avdrag för kostnaden för röjning ger svaga, om några, incitament att prioritera kostnaden. ( (Ett Röj-stöd syftar till att göra det billigare för privata skogsägare att köpa tjänster för att röja skogsmark, vilket skulle skapa arbetstillfällen och fler och växande skogsvårdsföretag, inte minst i glesbygden. Röj-stödet är på så sätt en del i Socialdemokraternas politik för jobb i hela landet. ( (Ett Röj-stöd skulle vid fullt utnyttjande komma att omfatta över 1 000 årsarbeten. Förslaget beräknas kosta 200 miljoner kronor årligen. (

3 kommentarer

  1. erot

    Vem som helst orkar inte jobba som röjare,Jag röjde en sommar för 10år sedan,det resulterade i att ena hälsenan blev dålig och fotleden i den andra foten fick en benflisa lös, Min arbetsgivare sa att 80% av alla han anställde blev tvingade att sluta efter ett tag,Så vilka har ditt parti tänkt ska jobba som röjare?
    Polacker och Östeuropeer verkar vara av segare virke och det är ju dom som röjer i sverige nuförtiden, men det är ju importerad arbetskraft,är det till det ni ska ge bidrag?

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag har då röjt och skött om min skog.men du måste utbilda dem och se till att de har rätt utrustning.

  2. Olle

    Bästa åtgärden för att inte få skogen klassad som nyckelbiotop och få denna konfiskerad av staten är att röja. Röjer man inte klassas den väl som urskog till slut 🙂 :sen bör vi inte röja för hårt ,då ger sig älgen på tallen istället .Måste finnas lite sly och lövträd kvar till Älgmat eller annars minimera älgstammen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.