Bankerna kan inte tillåtas stoppa det stora behovet av bostäder

Tänker bankerna stoppa Bostadsbyggandet. Jag pratade idag med en fastighetsägare som menade detta. Han sa nämligen att han själv inte skulle eller kunde bygga när bankerna kräver 60% egen finansiering. Stämmer detta då blir det stopp i bostadsbyggandet och det blir än värre bostadsbrist än någonsin. Det troliga är att om det stämmer kommer det varken byggas bostads eller hyresrätter.

Visst vet vi att inte minst EU tyckt att hushållens skuldbörda är alldeles för hög och det är ingen annan än bankerna som är orsaken till detta. De har lånat ut men också haft räntor så de har kunnat skära guld med täljkniv. Det här är en omöjlighet att bankerna nu ska sätta stopp för bostadsbyggandet i Sverige.

Nu i dessa tider skulle det behövas ett ingripande från regeringens sida men någon sådan ser inte ut komma ännu på ett tag och blir det extraval så blir det inte förrän i April om det låser upp det läge som finns. Jag har ett flertal gånger efterlyst en ny bostadspolitik som skulle sätta fart på byggandet. Jag upprepar vad de skulle behöva göras. Momsbelägg hyran då fick man dra av momsen och hyrorna i nyproduktionen blev lägre. I det gamla bostadsbeståndet fick då fastighetsägarna dra av momsen på alla driftskostnader inklusive reparationer och allt under håll. Momsen kunde vara säg 7%. Gör upp om detta i de förhandlingar som ska hållas om politikens innehåll Stefan Löfven.

Jag såg att Anders Ågren tog upp i sin blogg det vi enades om nämligen befolkningsmålet på 200000 invånare. Det var ett klokt uppsatt mål som går att nå om inte bankerna sätter stopp för det och inte lånar ut till bostadsproduktion. Vi får hoppas på vett och sans och kan inte bankerna lånat ut har de tappat sin roll fullständigt. De som tjänat så enorma summor på bostadsmarknaden och som gett aktieägarna så stora utdelningar.

6 kommentarer

 1. Ulf Parde

  Jag ställer upp på ditt krav om du ställer upp på mitt krav att bankerna ska tvingas hantera kontanter.
  Taget? Du är ju van att göra politiska överenskommelser över blockgränsen.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag har tagit upp detta om bankernas skyldighet och nnu beror det nog på vilken regering vi får. Visdt kostar kontanthanteringen pengar men det måste ingå i bankernas ansvar. Vore det någon ruter i bankerna borde de dra skammens täcker över sig. Det behövs något nytt där man kan sätta in sina pengar och slippa dessa procentare

   • Ulf Parde

    Jag betraktar det som att Lennart och jag är i stort sett överens i denna fråga. Något säger mig att en del kantpartier kan tänka sig att köra hårdare mot bankerna. Desto större anledning för S, MP, C, L, KD och M att inte sitta i knät på bankdirektörerna.

 2. Björn

  Vilken typ av fastighet och var skulle den byggas Lennart? Både det och låntagarens kreditvärdighet avgör nivån på egna ställda säkerheter vid ett banklån.
  Många skriker sig hesa över hyran vid nyproduktion, men ingen tycks ha en lösning. Finns kanske någon hundralapp kvm/år att tjäna på enklare standard i lägenheten, men det mesta styrs ju av lagar och olika krav som generera stora kostnader för fastighetsägaren.
  Vad tror du att hyresgästföreningen tycker om din lösning med att momsbelägga hyran Lennart? Har själv ingen magisterexamen i matematik, men tror att det blir en hyreshöjning med = momssatsen.
  Finns en intressant artikel i Di angående problematiken på hyresmarknaden och varför det har blivit som det är. Den som är intresserad får söka rätt på den själv.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Fattar inte hyresgästföreningen att det är bra kan de lägga ner. Inflyttningshyran sjunker och i det gamöa beståndet blir det ingen höjd hyra. Det blir ett rättvisare system mella upplåtelseformerna.

 3. Kristoffer Grundström

  Kul att du med börjar se hur styret genom tiderna (inte enbart NU som vissa vill skylla ifrån sig med) har förvandlat Sverige till ett land av själviskhet/egoism med mera. Detta har även S hjälpt till med att skapa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>