Kostnadsutjämningen är inte lösningen för de små och fattiga kommunerna

Kostnadsutjämningen är inte lösningen för de små kommunerna. Enligt de förslag som lagts ska Umeå betala ännu mer trots att Umeå kommun är den kommun som betalar mest. Visst ska den förändras ständigt när det sker förändringar tex när det gäller barn och äldre. Umeå kommun betalar mycket pengar till länets kommuner redan idag. Den debatt som förts mot den syn som kommunen har tolkar jag som okunnighet och inget annat.

Många kommuner i vårt län ligger långt under medelskattekraften och jag tror det är runt 5 kommuner som inte ens täcker 50% av de intäkter som behövs som de får in via kommunalskatten. Det är inte kostnadsutjämningen som ska rädda de fattiga kommunerna som har för låga intäkter och till och med Umeå når inte upp till medelskattekraften. Det ska ju enligt regler som finns finnas en garanti till 115% av medelskattekraften. Men gör det verkligen det?

Problemet för kommunsektorn är att staten inte tillskjut medel för allt staten hittar på och under allianstiden fick inte kommunerna kompensation för vad man hittade på. Staten måste se till att man tillför resurser så kommunerna kan överleva ett tag till. Kostnadsutjämningen som kommunerna ska ha likvärdiga möjligheter att bedriva verksamhet. Ingen kommun ska behöva betala för en annan kommuns dåliga ekonomi. Umeå ligger på höga kostnader på de flesta områden vilket också innebär pengar till de som ligger under standarkostnaderna som ligger till grund för kostnadsutjämningen där man tar hänsyn till det mesta.

Min sluts är och har alltid varit att det är staten som ska ta ansvar för kommunernas intäkter som de ska bedriva verksamhet för och ligger långt under medelskattekraften. Jag har tolkat det så att Umeå menar att hålen ska inte tätas vi kostnadsutjämningen utan det ska staten göra. Det är klart att små kommuner har en mycket hög kostnad för sina centrala organisationer på chefsnivåerna. Umeå har en kommunchef och en ekonomichef men det har även Åsele med flera små kommuner.

2 kommentarer

  1. Andersson Tomas

    Hej, läs dagens debattartikel i Folkbladet och kommentera gärna vad Isak From distrikts ordföranden för socialdemokraterna i Västerbotten skriver om kostnadsutjämnings förslaget. Mvh Tomas Andersson

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag har läst den men jag tror att han är för lite insatt i kostnadsutjämningen. Det är en komplicerad utjämning och han försvarar att små kommuner ska få mer pengar och i den delen har han rätt. Jag anser och tycker att det är på inkomstsidan de ska få mera pengar och det är staten som ska se till detta. Det är flera kommuner i vårt län som har en egen skattekraft under 50% och då ser man att det är inte utjämningen på kostnaderna det ör fel på. I Finland och även Norge har man börjat slå ihop kommuner. Överbyggnaden i kommunen blir alldeles för dyr för de ska bland annat ha kommunchef, ekonomichef och många andra funktioner som är dyra. Vill staten ha kvar de små kommunerna måste de skjuta till inkomster åt kommunerna och det är inte utjämningen som ska fixa detta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>