Alliansen i Stockholms län klarar inte av sjukvården i länet

Alliansen i Stockholms län ansvarig för underskottet. Regionen går med enorma underskott även detta år och det är främst Karolinska sjukhuset det handlar om. De har förbrukat mer pengar och det är enorma kostnader det handlar om. Karolinska beräknar att man i år får ett underskott på hela 1,6 miljarder kronor. – Medan sjukhuset går på knäna och gör underskott går Locum (Region Stockholms fastighetsbolag) med överskott. Vi ska gneta och så plockar man ut pengar i andra ändan. Samtliga fackliga företrädare är ense om att patientsäkerheten är hotad.

De ska säga upp mycket personal nämligen 600 läkar- och underskötersketjänster för att klara budgeten. Påverkar det inte verksamheten har de haft mycket luft i organisationen. Det sätt som man upphandlade nya Karolinska var ett påhitt från Filippa Reinfeldt och överlät allt till marknaden med fyra avtal och mycket konsulter gör att hyran stiger hur mycket som helst. Så här ser hyreskostnaderna ut
Totala hyreskostnader, för både Huddinge och Solna:
• 2015: 1,255 miljarder
• 2016: 1,545 miljarder
• 2017: 1,766 miljarder
• 2018: 2,132 miljarder
• 2019: 2,087 miljarder (prognos) Karolinska räknar själva med att lokalhyrorna för 2019 kommer att stå för 10,1 procent av de totala kostnaderna. Det är inte billigt.

Det här var framför allt ett påhitt av moderaterna som fick med sig övriga alliansen. Jag tycker detta visar att stor Stockholms väljer gjorde ett dyrt misstag när man röstade på de borgliga. Nu väljer man att skära ordentligt i vården i stället för att höja skatten. De få betala en ganska ansenlig summa till kostnadsutjämningen som är till för att regioner ska kunna ha en likvärdig vård.

Region Stockholm har en skatt på 12:08 medan vi i Västerbotten har en skatt till Regionen på 11:30. I Västerbotten har vi tex en total skatt på över 34 kr, Umeå 34:15 medan Stockholms kommun har en total skatt på 29:82 och de som har högsta skatter ligger på runt 32kr och mellan de summorna ligger totala skatten i de andra kommunerna .

Regionens högre skatt beror främst på att de har all kollektivtrafik på regionen en trafik som är dyr men olika regionskatter beror också på hur man växlat mellan kommuner och regioner, därför är det mest rättvist att titta på totala skattetrycket. Stockholm främst har mycken kultur som staten betalar, där ingår framför allt de stora kulturinstutionerna. Men man ser att det blir oerhört dyrt på det sätt man byggt Karolinska och de har avtal som de aldrig går att komma ur. Hyran bara stiger och dessutom kan de inte göra avskrivningar. Det borgliga experimentet med Karolinska står skattebetalarna dyrt.

2 kommentarer

  1. Olle

    Hur klarar Region Västerbotten det ?? Om vi omsätter förlusterna per capita ?? Kul och se om du kommer till samma summa som mig ?

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      För Västerbotten är det en droppe i havet mot Stockholms län. De har gått in i ett avtal som de aldrig tar sig ur och det blir bara dyrbarare och dyrbarare ju längre tiden går. De har haft god ekonomi men de hade även ett stort underskott och i bloggen har jag visat på hur hyrorna stigit och kommer att göra det även i fortsättningen. I Västerbotten har man byggföretag som bygger och så äger man fastigheten vilket gör att man har bättre koll. Att använda modellen som man gör där man hyr lokaler kan man göra när det gäller tillfälligt men när det gäller långsiktigt ska man äga. Där har du den stora skillnaden även om länet har som de flesta länen problem. Min blogg handlade mest om detta med den modell man valt där man ska bedriva sjukvården

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.