Knarket ställer alltid till det

Knarket ställer alltid till det. Hur tänker folk i vissa lägen. Jag tänker på det som hände i Vilhelmina i går. SOS fick ett larm där man misstänkte en överdos av droger. Ambulansen åkte inte dit eftersom man upplevde adressen som hotfull då man kände till den. Då visste man säkert vilka som bor på den adressen och har mött de som bor där tidigare. De ville ha polisassistans för att åka dit. Polisen å sin sida åkte inte dit för man ansåg inte det förelåg något hot. Dessutom var hade de två och en halv timmes körning dit och då åker man inte dit för att hjälpa ambulansen. Ambulansen åkte inte dit för att de kände en risk att åka dit.

Jag för min del förstod problemet för båda men det kan inte vara akut då det skulle ta två och en halv timma för ambulansen. Jag såg att sonens mamma var orolig för sin son och det kan jag även förstå. Men om det är hotfullt för ambulansen beror det på att måste ha vetat hur läget var på platsen och nog kunde väl någon ha hjälpt ambulanspersonalen så att de kunde åkt och hämtat den som var misstänkt för en överdos. Han själv kan inte ha varit något hot.Jag lägger inte skulden på varken ambulanspersonalen eller polisen som var långt borta för att åka dit.

Det här är ytterligare ett bevis för att kampen mot knark och droger måste bli intensivare och effektivare. De som tar droger måste få hjälp att komma ur skiten. Det är däremot inte lätt om personen i fråga nekar. Det är därför så viktigt att jobba med förebyggande åtgärder för att så få som möjligt då en person som hamnar utanför kostar minst 30 till 40 miljoner i snitt för skattebetalarna totalt. Det tittade vi på i Umeå kommun och beslöt oss för att vi måste göra något och det gjorde vi. Problemet är att kostnaderna hamnar främst på den kommunala skattebetalarna medan det är staten och kriminalbården som blir vinnare ur ekonomisk synvinkel. Därför bör staten i högra grad sponsra kommuner med låg brottslighet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>