Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nu har Svenskt Näringsliv har förlorat sin trovärdighet som organisation.

Enligt mitt sätt att se på saken har organisationen Svenskt Näringsliv förlorat allt vad förtroende heter. Att påstå att arbetstagarnas lönerna måste hållas nere för alla arbetstagare på grund av stundande dåliga tider samtidigt som Näringslivstopparnas löner stiger med 26% under ett och samma år saknar all rim och reson.

Det är just detta som spär på de inkomst- och förmögenhetsklyftor jag länge påstått är ett stort problem i det svenska samhället och det är denna utveckling som rår för att Sverige har de snabbast växande inkomst- och förmögenhetsklyftorna i hela OECD.

Om Svenskt Näringsliv vill verka trovärdiga så kan de inte agera på detta sätt!

Att topparnas löner stiger 10 gånger fortare än arbetarlönerna och då från redan höga nivåer jämfört med arbetstagarna visar inget annat än att Svenskt Näringsliv vill använda de pengar man sparar in på låga löneökningar för arbetstagarna till att öka topparnas löner med astronomiska tal.

Den svenska samhällsmodell vi Socialdemokrater förespråkar kan aldrig acceptera att detta fortsätter. Vi säger klart och tydligt att den svenska samhällsmodellens stora mål är att se till att inkomsterna av allas arbete fördelas mer rättvist och det är detta vi måste se till i kommande avtalsrörelse.

Ska vinsterna fördelas mer rättvist innebär det att arbatarlönerna måste öka betydligt snabbare än topparnas löner – Något som Svenskt Näringsliv helt missat.

Det går aldrig att bli trovärdig som organisation om man säger en sak men gör en helt annan vilket Svenskt Näringsliv gör. Att organisationen Svenskt Näringsliv är girigheten personifierad råder det inga tvivel om.

Pengar till löneökningar saknas uppenbarligen inte bland Svenskt Näringslivs medlemsföretag – Därför vill jag se att facken tar en ordentlig strid denna gång – Kan topparna höja sina löner med 26% borde en generell höjning på åtminstone 3-5% inte vara någon omöjlighet för Sveriges arbetstagare.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

97 kommentarer

  1. Alexander

    Minst hälften av alla arbetande svenskar tjänar alltså under 26000 kr. Det har Anders Forss kommit fram till så naturligtvis är det så.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har sagt att majoriteten av svenskarna har en lön klart under den medellön på 32.000 du initialt kom dragande med.

      • Alexander

        Om medianlönen är 23000-26000 så innebär det att åtminstone hälften av alla svenskar tjänar under 26000, eller hur?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så kan det vara och den exakta siffran är egentligen av akademisk betydelse då medianlönen för alla yrkeskategorier vida understiger de 32.000 kronor/månad som du först målade upp.

          Men igen Alexander – Det var inte detta inlägget handlade om eller hur?

          • Alexander

            ”Så kan det vara”

            Vad då så kan det vara? DU säger att medianlönen är 23000-26000. Det betyder att MINST hälften av alla yrkesverksamma tjänar UNDER 26000.

          • Alexander

            ”Så kan det vara”

            Vad då så kan det vara? DU säger att medianlönen är 23000-26000. Det betyder att MINST hälften av alla yrkesverksamma tjänar UNDER 26000. Fast lite längre upp skriver du”medianlönen för alla yrken är 28000″. Du verkar ju inte ha koll på vad du skriver eller tycker.

            Naturligtvis har detta med ämnet att göra, fast som politiker blir det ju jobbigt när man ska stå till svars. Då kan man påstå att det inte har med ämnet att göra, eller att köra floskeln”vi kommer inte längre”. ProvA att säga framför spegeln ” JAG HADE FEL” ……

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är aldrig jobbig att stå till svars Alexander – Det ska man alltid göra. Om du tar dig tid at undersöka saken närmare kommer du att inse at jag har rätt – Då enkelt är det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kan man säkert komma fram till om man kör med ”cut and paste” på det sätt som du gör.

      Låt mig även påminna om att inlägget handlade om Svenskt Näringsliv och deras försök att hålla tillbaka lönerna för arbetstagarna så att ägarna ska kunna göra ännu större vinster och därmed spä på inkomst och förmögenhetsklyftorna än mer.

      • Alexander

        15.08 skrev du till Johnny Disenfeldt: ”Därutöver har alla som har lön på 30000 eller mer en bra lön”.

        27 December 14.49 skrev du på min fråga om genomsnittslönen:”32000 enligt SCB”

        Det är dina egna ord som svart på vitt säger att du anser att 30 000 är en bra lön och att genomsnittslönen är 32000. Förnekar du det?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Alexander detta var svar på två olika frågor som dessutom inte har med inlägget att göra över huvudtaget.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag driver aldrig med någon och som man ställer frågor får man svar Alexander.

  2. Alexander

    Anders

    Om medianlönen är 23000-26000, innebär det då att minst hälften av svenskarna tjänar under 26000? Ja eller nej?

    ”Så kommer du att inse att jag har rätt”

    Vad är det du har rätt om?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag har rätt om är att en majoritet av alla svenska tjänar långt under den medellön på 32.000 kronor per månad du ville hävda gäller i Sverige.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har besvarat den gång efter gång hela tiden – Läs mina svar så ser du att det är så.

          • Alexander

            Meningslöst att föra en diskussion med dig när du förnekar saker du tidigare skrivit. Du inger inte något stort förtroende.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag förnekar ingenting Alexander men ska du hänvisa till något ska du hänvisa till hela inlägget så att inte andemeningen i det jag skrivit går förlorad vilket den gör om man som du tar ord och/eller meningar ur sitt sammanhang och sätter dem i nya sammanhang.

  3. Alexander

    ”tar ord ur sitt sammanhang”

    Fast det är ju inte så. Du har ordagrant skrivit på det sättet. Enligt dig tjänar mer än hälften av alla arbetande svenskar under 26000, det är nämligen den högsta medianlönen du kan tänka dig. Du har också sagt att 30 000 är en bra lön vilket gör att många lärare hamnar i den kategorin. Berätta för Lärarfundet att deras medlemmar har bra löner och att Inga speciella satsningar behöver göras. Förresten så rapporterars det i dag om dåliga löneökningar. Och det är ditt parti som styr…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När jag pratar om att ta ird ur sitt sammanhang så menar jag att man inte kan kvotera enskilda meningar utan att kvotera inlägget i sin helhet.

      • Alexander

        Fast det gör ju ingen skillnad… Du säger att medianlönen kan vara 23000 vilket innebär att hälften av alla svenskar tjänar mindre än så. Är det som uppfattning eller är den 26000? Varför säger SCB ca 28000?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du måste läsa det jag skriver ingående för att kunna dra rätt slutsatser Alexander. Det enda jag säger rakt ut är att den medellön på 32.000 kronor per månad som du och Jonny försöker lansera inte stämmer – Medellönen eller för den delen medianlönen för alla yrkesarbetande i Sverige är betycdlit lägre än så och i det härad av 23.000 – 26.000 kr/månad som jag angett.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.