Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nu har Svenskt Näringsliv har förlorat sin trovärdighet som organisation.

Enligt mitt sätt att se på saken har organisationen Svenskt Näringsliv förlorat allt vad förtroende heter. Att påstå att arbetstagarnas lönerna måste hållas nere för alla arbetstagare på grund av stundande dåliga tider samtidigt som Näringslivstopparnas löner stiger med 26% under ett och samma år saknar all rim och reson.

Det är just detta som spär på de inkomst- och förmögenhetsklyftor jag länge påstått är ett stort problem i det svenska samhället och det är denna utveckling som rår för att Sverige har de snabbast växande inkomst- och förmögenhetsklyftorna i hela OECD.

Om Svenskt Näringsliv vill verka trovärdiga så kan de inte agera på detta sätt!

Att topparnas löner stiger 10 gånger fortare än arbetarlönerna och då från redan höga nivåer jämfört med arbetstagarna visar inget annat än att Svenskt Näringsliv vill använda de pengar man sparar in på låga löneökningar för arbetstagarna till att öka topparnas löner med astronomiska tal.

Den svenska samhällsmodell vi Socialdemokrater förespråkar kan aldrig acceptera att detta fortsätter. Vi säger klart och tydligt att den svenska samhällsmodellens stora mål är att se till att inkomsterna av allas arbete fördelas mer rättvist och det är detta vi måste se till i kommande avtalsrörelse.

Ska vinsterna fördelas mer rättvist innebär det att arbatarlönerna måste öka betydligt snabbare än topparnas löner – Något som Svenskt Näringsliv helt missat.

Det går aldrig att bli trovärdig som organisation om man säger en sak men gör en helt annan vilket Svenskt Näringsliv gör. Att organisationen Svenskt Näringsliv är girigheten personifierad råder det inga tvivel om.

Pengar till löneökningar saknas uppenbarligen inte bland Svenskt Näringslivs medlemsföretag – Därför vill jag se att facken tar en ordentlig strid denna gång – Kan topparna höja sina löner med 26% borde en generell höjning på åtminstone 3-5% inte vara någon omöjlighet för Sveriges arbetstagare.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

97 kommentarer

  1. Bergis

    Du har missat att svenskarna är satta i skuld genom höga bostadslån, konsumtionslån och billån. Den som är satt i skuld är icke fri och tiger på sitt jobb även om det innebär att höjdarna roffar åt sig. Arbetarna kan börja med att låna mindre och inte leva ovanför sina tillgångar. Först då vågar de gå i strejk. Gäller fackpamparna också som sitter i samma situation. Fackpamparna har lånat till dyra lyxvillor och vaktar sitt revir så de inte blir avsatta. Då slickar fackpamparna hellre Svenskt Näringsliv i röven istället för att företräda sina medlemmar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förvisso lånar vi allt för mycket och att vi gör så är resultatet av vårdslös nyliberal politik som velat uppnå precis det du beskriver.

  2. Alexander

    Med tanke på den löpande räkning Migrationverket har borde det inte vara några problem med löneökningar på 20% för Kommunals anställda. Uppenbarligen finns det pengar….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Statliga inrättningar som migrationsverket gör inga vinster – De anslag de får är till för at täcka kostnader.

  3. Ville-Valle

    …i gammal god ordning tar du upp ännu ett intressant ämne. Du skriver bland annat: ”Att organisationen Svenskt Näringsliv är girigheten personifierad råder det inga tvivel om.” Det finns det säkert olika uppfattningar om, men din syn på saken väcker också nya frågor. Vad anser du till exempel om de förtroendevaldas arvoden i Umeå som VK avslöjade för några veckor sedan? Kommunalråden, inklusive S-kommunalrådet, tjänar nästan en miljon kronor om året på sina förtroendeuppdrag samtidigt som kommunens undersköterskor knappt kommer över 20 000-kronorsstrecket. Region Västerbottens S-hövding tjänade cirka 1,2 miljoner kronor. Anser du till exempel att kommunalrådens förtroendeuppdrag är nästan fem gånger viktigare för samhället än undersköterskornas arbete? Så handen på hjärtat: har du någon uppfattning om vem eller vilka som på lokalplanet kan ha gett girigheten ett ansikte…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har skrivit om detta ämne i många blogginlägg och min inställning är glasklar – Nej de är inte värda dessa höga ersättningar. Lönen i sig är inte problemet utan problemet består i att ett fåtal individer samlar på sig oerhört många uppdrag som tillsammans skapar dessa löner.

      Det är därför jag föreslagit att det ska finnas ett tak på hur många uppdrag man kan ha och mitt förslag är att detta är max 5 uppdrag förutsatt att dessa 5 uppdrag ryms inom en sysslesättningsgrad på 100% – Dvs. heltidsarbete.

  4. Fredrik

    Problemet är och har alltid varit att det du beskriver inte är verkligheter för oss vanliga småföretagare, vi har inga sådana löneökningar alls som du pratar om, jag har själv haft noll procent i fem år för att pengarna skall finnas kvar i bolaget för investeringar och givetvis löner till anställda. Vi har svårt att klara 3-5 procent utan att behöva justera personalstyrkan. Och det är väldigt lätt från fackföreningar att prata om satsningar när man själv aldrig behöver stå för notan!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kan känna igen mig i din beskrivning Fredrik och att du har det som du har det beror på att många stora företag skatteplanerar och därmed betalar betydligt mindre skatt än dig i Sverige trots att de vinster de gör är gigantiska. Det jag skriver om handlar inte om småföretag utan om de stora drakarna som utan tvekan måste börja dra sitt strå till stacken.

      För övrigt anser jag att småföretag är att jämställa med arbetarklass.

      • Mr Sound

        Åh vad less jag blir på dina papegojargument om skatteplanering. För det första kan man knappast jämföra ett litet företag verksam i Sverige och ett som slåss globalt. För det andra följer dessa företag svensk lagstiftning. Varför riktar du inte om din ilska på imbecillerna som nu styr? Nä just ja, det är ju S… Och för det tredje – tror du denne Fredrik skulle få någon form av lättnad om ni nu skulle kräva in mer i skatt av exv SCA?

        Ingen kan väl vara så dum att man tror att S skulle ge företagare lättnader, oavsett storlek. Eller för den delen vanliga löntagare. Nä du Anders, ni använder människors privatekonomi som budgetregulator. Tyvärr, för dig och S, kommer fler att inse detta.

        Problemet i sak är givetvis att kostymen (läs tärande) är för stor, och det är knappast SCA, Volvos mfl fel. Det har ni lyckats med helt själv.

        Nu sitter ni i en båt full med hål och öser i stället för att laga hålen, det är sossepolitik. Ni är de nyliberala som du anklagar andra för att vara.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag har riktat kritik mot Magdalena ett flertal gånger därför att jag anser att hon inte gör tillräckligt för at stävja skatteplanernadet. Att företag som SCA som tillverkar i Sverige med hjälp av svenska råvaror och således skapar sina vinster ur det inte betalar skatt i Sverige är störande – Till och med mycket störande.

  5. Micke

    Bra skrivet Anders och viktigt öppna ögonen för folk som inte förstått hur utveclingen varit sen nyliberalismens start med Reagan och Thatcher.

    De rikaste 1% av befolkningen har globalt i stort sett tagit hand om 50% av all tillväxt ekonomiskt, i vissa länder som USA har de tagit i stort sett 70%. Mycket troligt var det dessa amerikaner som i desperation röstade på Trump men ack vad de kommer ångra sig.

    Här kommer en del läsvärt om hur den ekonomiska fördelningen varit sen nyliberalismens start på 80-talet –

    https://www.theguardian.com/business/2014/nov/13/us-wealth-inequality-top-01-worth-as-much-as-the-bottom-90

    http://www.bbc.com/news/business-35339475

    http://www.forbes.com/sites/meghabahree/2016/01/19/the-worlds-richest-1-just-got-a-lot-richer-while-everyone-else-didnt/#18edb17a4586

  6. Torvald Östensson

    Hej Anders.

    Det är lätt att bedöma och fördöma företagens och pamparnas girighet men inget är svart och vitt. Det finns många gråa zoner och vad jag vill säga att att jag som småföretagare och som jobbar 60-70 timmar i veckan har den klart lägsta inkomsten per timme räknat i företaget. Jag tror säkert att utrymme skulle kunna finnas men då måste också hela svenska befolkningen ta ett större ansvar genom att det som konsumeras i både handel och tjänster ska vara svensk producerat. Det handlar om konkurrens gentemot Asien,Baltikum etc. Glöm inte att det vi alla eftersträvar med låga priser i form av elektronik, mat, möbler, textilier, m.m. påverkar den svenska företags marknaden och således också statens intäkter. Handen på hjärtat.. Hur många av dina inhandlade julpaket är svensk producerade? Och glöm heller inte bort vilka som skapar 4 av 5 arbetstillfällen i Sverige i dag. Du skriver att du jämställer småföretag med arbetarklassen, bra och tack för det, ta det också vidare till de styrande som i dag gör allt tänkbart för att försvåra och fördyra för oss småföretagare. Det sista är nya elskatten ! ! Nu ska vi småföretagare också prioritera att låna ut pengar till staten i stället för att prioritera investeringar och tillväxt för att kunna möta upp den utländska konkurrens som (jag gissar)både Du och många andra stimulerar till genom att handla lågpris produkter.

    Mera svenska småföretag och mera svenska produkter och ett nytt styre som kan stimulera tillväxt med en mera neutral syn att det INTE ska straffas eller vara fult att kunna tjäna en slant för att det vågas ta stora risker som att belåna hus, besparingar, inte kunna ta ut löner eller avsätta tillräckliga pengar för att trygga sin pension. Denna uppoffring bidrar vi till, Vi småföretagare. Som sagt det är bara inte att prata om procent tal och höjningar av löner när Ni (S) inte tar ansvar för att hjälpa den stora motorn i Sverige att snurra nämligen Småföretagarna.

    God jul och Gott Nytt År.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När ja skriver om Svenskt Näringsliv så pratar jag inte om de småföretagare jag räknar till svensk arbetarklass utan om om de stora företagen som gärna lönedumpar och flyttar jobb till låglöneländer för att öka vinsterna.

      Jag delar helt och fullt din inställning om att vi måste bli duktigare på att köpa lokalproducerat och på att gynna svenska företag – Detta därför att ett sådant beteende gynnar alla och mest av allt för att det gynnar vår miljö.

      Du får gärna titta i äldre inlägg som jag skrivit – Inlägg som rätt detaljerat beskriver hur vi ska uppnå det du önskar.

  7. Alexander

    ”Genomsnittslönen på den svenska arbetsmarknaden är 32.000 kr”.

    SVT text sid 118. Hämtat från SCB. Kommer du ihåg diskussionen du hade med mig och Johnny? Duger det här som bevis?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det genomsnittet gäller inte flertalet – tar du hela offentlig sektor och största delen av arbetarkollektivet så når du inte över 30.000 kronor i genomsnittslön – Snarare någonstans i häradet av 23- 26.000.

      Dessutom är det grundlöner vi ska prata om – Inte löner som innehåller OB-ersättningar och andra former av ersättningar som beror på att man tvingats göra ett arbete som andra grupper inte gör.

      • Alexander

        Men kom igen nu! Är det så svårt att erkänna att du hade fel? Genomsnittslönen beräknas ju på alla som arbetar…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          När vi pratar löner måste vi titta på antalen som ligger över respektive under denna medianinkomst och gör vi det så ligger en stor majoritet under vilket gör att siffran blir missvisande.

          Dessutom är inte siffran rensad från OB och andra ersättningar vilket gör den än skevare.

          Vi ska jämföra grundlön utan tillägg om en jämförelse ska bli rättvis.

  8. Jonny Disenfeldt

    Snälla Anders,, att du inte förstår vad genomsnitt betyder är skrattretande.

    Dina löjliga bortförklaringar om OB etc skramlar tomt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är antalet människor vi ska titta på – Har du et antal med oerhört höga löner så lyfter detta genomsnittet.

      Faktum kvarstår majoriteten har löner under denna nivå om vi tittar på de breda massorna.

  9. Jonny Disenfeldt

    Genomsnittlig månadslön efter kön och sektor 2015

    Sektor Män Kvinnor
    Stat 36600 33900
    Kommun 29000 27700
    Landsting 42200 32800
    Privatanställda arbetare 27700 24800
    Privatanställda tjänstemän 43400 35400

  10. Alexander

    ”Det genomsnittet gäller inte flertalet”

    Genomsnittslönen för somaliska analfabeter är 14200 kr, och polska invalider 0 kr. Herregud, du visar verkligen att du är religiös. ALDRIG har du fel. En besatthet som påminner om jihadister. Tror du att folk får förtroende för politiker som inte kan erkänna att de var fel ute?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du räknar antalet som ligger på genomsinttslönen eller över och jämför detta med de som ligger under densamma så kommer du precis som jag att finna att de som ligger under är betydligt fler än de som ligger över.

  11. Alexander

    Anders

    Vad är, enligt dig, genomsnittslönen i Sverige på juldagen 2016? Kan du även förklara hur du kommit fram till ditt svar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mitt svar är att jag tittar på antalet människor som har lön över respektive under och gör man det ligger en övervägande del under detta genomsnitt. Tittar du på sjuksköterskor, undersköterskor, vårdbiträden, hotell & restaurang, vårdbiträden, personliga assistenter, buss. lastbils- och taxichaufförer, städare med flera stora yrkesgrupper hittar du väldigt få inkomsttagare som har 32.000 kronor eller mer i månadslön

      • Alexander

        Och vad är då genomsnittslönen? Sedan tror jag att du har lite problem med att skilja på genomsnitt och median…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inga som helst problem med att skilja på detta Alexander – Ska vi prata lönenivåer måste vi se hur stort antal människor som ligger över respektive under denna genomsnittliga lön.

          • Alexander

            Återigen, hur hög är genomsnittslönen i Sverige? Hur många ligger under 32 000 kr/mån och hur många över?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag påstår att väsentligt fler ligger under än över och det räcker mer än väl för att inse at vi behöver förändra skattepolitiken på ett sätt som innebär att vinsterna av allas arbete fördelas mer rättvist.

  12. Alexander

    ”Jag påstår att betydligt fler ligger under än över”

    Fast du har aldrig något som backar upp det du säger. Jag har redovisat sammanställningen för opinionsläget via status, det var inte trovärdigt. SCB säger att genomsnittslönen är 32000 kr. Det är också fel. Det enda du gör är att häva ur dig åsikter och sedan säga” så är det” när någon ber om källa eller fakta. Kan du redogöra för antalet som ligger under respektive över 32000 kr/mån? Du har heller inte kommenterat faktumet att lönerna ökade mer under Alliansen än under Socialdemokraterna….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du kan gå in och kolla statistiken själv Alexander så kommer du att finna att det jag säger är sant. Du kan ju börja med att titta på löneläget för de yrkesgrupper jag givit i tidigare svar.

      • Alexander

        Efter att ha tittat på nätet efter fakta har jag hittar att 52,6% av de arbetande tjänar mer än 32 pop kr…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den siffran är en fantasisiffra Alexander. I princip alla om arbetar inom offentlig sektor utom läkare och vissa tjänstemän ligger under den nivån, så även största delen av LO-kollektivet.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            jag har inte räknat på detta i detalj då det är ett stort arbete men ett grovt överslag baserat på de kollektivavtal som nu gäller ger vid handen att dryga 65% sannolikt fler ligger under den lönen rensat från OB och andra ersättningar som är just ersättningar och inte lön.

  13. Jonny Disenfeldt

    ”Dessutom är inte siffran rensad från OB och andra ersättningar vilket gör den än skevare.”

    Nu pratar vi om genomsnittliga månadslöner, inte tillfälliga löner. Om vi antar att person X får 32 000 :- i månaden i genomsnitt månad efter månad, så kan du då förklara för mig vilken roll det spelar om en andel av detta beror på OB tillägg ? Resultatet i plånboken efter skatt är precis samma sak, för övrigt är det en minoritet av de som arbetar som har t.ex OB-tillägg.

    DU vill beskatta en heltidsarbetande normalinkomsttagare i Sverige med väldigt mycket pengar, för ett par talar vi om ca 50 000:- mer i skatt per år. 50 000:- mindre per år att leva på ! Det värsta av allt är att inte ens dessa skattehöjningar räcker för att betala välfärden för massmigrationen vi upplevde 2015 under den rödgröna regeringens totalt inkompetenta styrning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi ska alltid jämföra grundlönen av den enkla anledningen att det är det som är lönen. OB ersättning är ersättning för att man jobbar på tider när vanligt folk är lediga på precis samma sätt som risktillägg utges när man som arbetstagare utför riskmoment.

      Exakt hur och för vilka skatten ska höjas har jag lovat återkomma till. Som jag sagt ett antal gånger kan vi kanske sänka skatten för låginkomsttagare och samtidigt bygga ut välfärden om vi kan stoppa skatteplanerandet och se till att svenska företag betalar den skatt de ska.

  14. Alexander

    ”Jag har inte räknat på detta i detalj”

    Och de siffror jag fått fram är att 52,6% tjänar mer än 32000 kr. Men naturligtvis har du rätt….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då har du helt enkelt kommit fram till fel siffra Alexander – Hade du varit ens i närheten av att ha rätt så hade genomsnittslönen med ditt räknetal hamnat betydligt lägre.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De siffrorna skulle jag vilja syna i sådana fall.

          Läser man SCB sidor noga så står det bland mycket annat att eftersom lönerna inte är jämt fördelade blir medellönen hög jämfört med medianlönen i många yrken vilket är precis vad jag framfört i mina svar.

          För män är medellönen 32.900 medan medianlönen är 28.800 tittar vi på kvinnor är medellönen 28.400 och medianlönen 26.100 vilket visar att jag har helt rätt i mina slutsatser om att det är en majoritet som ligger under den medellön du hänvisar till.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har inte fel Alexander – Läs SCB:s sidor så kan du se att de siffror jag anger för medellön och medianlön är korrekta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har skrivit om både genomsnittslön och medianlön och förklarat att genomsnittslön är missvisande vilket SCB själva påpekar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den frågan får vi svar på när deklarationerna för årets inkomster är granskade och klara.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          32.000 enligt SCB men medianlönen är lägre (28.600) än så av den enkla anledningen att de med de högsta lönerna drar upp snittet enormt mycket. Som exempel så når ingen av arbetstagarna i de 10 sämst betalda yrkesgrupperna upp till mer än max 22.400 kronmor per månad och till dessa grupper räknar du stora delar av hotell & restaurang, barnskötare, vårdbiträden och städare med fler yrkesgrupper.

          • Jonny Disenfeldt

            Först skulle jobbskatteavdragen helt bort tyckte du. När jag påpekade konsekvenserna backade du till slut och sa att endast högavlönade skulle bli av med dessa skattelättnader, man kan notera att de med mer än 28000 i månaden förut var högavlönade enligt dig, dvs högst normala inkomsttagare…

            Du resonerar ju helt utan insikt och utan att bry dig om fakta.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Se det svar jag givit på din andra fråga med samma innehåll – Min linje är klar och rak – De med höga löner ska betala mer i skatt medan lågavlönade ska ha samma eller till och med sänkt skatt för att skapa ett mer jämlikt Sverige och mindre klyftor.

            Det är du som försöker förvilla Jonny och då genom att klippa och klistra som det passar dig.

            Det är hög tid att du inser att den enda vägen för ett jämlikare och bättre Sverige stavas demokratisk socialism signerad Socialdemokraterna och satsningar på större jämlikhet och mindre inkomst- och förmögenhetsklyftor.

          • Alexander

            Så till slut erkänner du det jag och Johnny påpekat. Sedan är det intressant att även medianlönen är nära 30 000 kr. Du vet, den summan som du tycker var förbehållen högavlönade….

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Medianlönen för alla yrken ligger på 28.000 ungefär – Tittar man på många inom LO-kollektivet är medianlönen väl under 25.000 kronor per månad.

  15. Alexander

    ”´Medianlönen för alla yrken ligger på 28000 ungefär”

    Och en lön på 30000 innebar att man var högavlönad och skulle få höjd skatt. Grattis drygt hälften av alla svenskar som kliver upp och sliter! Anders behöver dina pengar till 500 000 nya invandrare/år…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du försöker vrida och vända på saker med du kommer ingen vart. Faktum är precis det jag säger – Nämligen att en överväldigande majoritet av svenskarna ligger under denna medianlön för alla yrken och de är för den gruppen 65% eller aningen fler som jag förespråkar en politik som bättre tillvaratar deras intressen.

  16. Alexander

    ”En överväldigande majoritet ligger under denna medianlön”

    En medianlön betyder att lika många ligger över som under….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det borde göra det men med den beräkningsmetod SCB använder blir det inte så vilket de själva säger på sidan.

  17. Erik white

    ”Nämligen att en överväldigande majoritet av svenskarna ligger under denna medianlön för alla yrken”

    Anders, du vet inte vad median är va?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Man har en median per yrkesgrupp och sedan väger man samman medianen för denna alla dessa medianer och delar med antalet yrkesgrupper och det är det som gör att även medianen blir missvisande. Har man stor lönespridning – Dvs. stor skillnad på högsta lönerna kontra de lägsta hamnar en betydande del under medianen vilket SCB själva påpekar för den som orkar läsa.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Någonstans i häradet 23-26.000 om man ska se till alla yrkesgrupper baserat på hur stort antal löntagare som finns inom varje grupp.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vad jag säger är att mer än hälften eller runt 65% ligger under medellönen på dryga 32.000.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Om man ska titta på alla grupper i samhället som arbetar så hamnar medianlönen någonstans i det häradet.

          • Jonny Disenfeldt

            Du säger att mer än hälften av Sveriges heltidsarbetande tjänar mindre än x, där x ”är i häradet 23000:- — 26 000:-”, vilket är X enligt dig då ? Vad är medianen ?

            Vad är en högavlönad enligt dig ? Tidigare var det någon som tjänade 28 000:- i månaden eller mer, gäller det fortfarande ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            En riktigt högavlönad människa har en inkomst som ligger på eller över gränsen för värnskatt – Därutöver har alla som har lön på 30.000 eller mer en bra lön och att jag betecknat siffran 28.000 som högavlönad stämmer inte.

            Att räkna ut detta är mycket tidskrävande men det ligger i det härad jag angivit dvs mellan 23.000 och 26.000.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.