Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Svenskt Näringsliv besvärade över att Forbes utnämnt Sverige till världens bästa företagarland.

Det är rätt lätt att förstå att det känns mycket besvärande för Svenskt Näringsliv att Forbes rankar Sverige som världens bästa land att driva företag – Alldeles speciellt så när Svenskt Näringsliv bedriver en kampanj med andemeningen att den svenska konkurrenskraften är hotad och att löneökningstakten därför måste dämpas och att ingångslönerna måste sänkas.

Forbes ranking av Sverige som världens bästa företagarland är således rena käksmällen för Svenskt Näringsliv.

Att Forbes som för övrigt är både seriöst, anrikt och känt för att visa sanningen rankar Sverige först är ingen tillfällighet om man läser hur de kommit fram till detta resultat.

Sverige sticker ut på många sätt – Mest av allt med att ha bland de lägsta vinstskatterna i världen och med att ha oerhört generösa regelverk för hur man kan flytta vinster till andra länder utan att betala skatt i Sverige.

Att Forbes anser att Sverige ligger i topp stämmer mycket väl överens med den slutsats jag kommit fram till för länge sedan och det är därför hög tid att vi slutar lyssna på Svenskt Näringslivs skrämselpropaganda och ser till att både arbetstagare och staten får sitt i form av högre löner och större skatteintäkter.

Forbes ranking av Sverige visar att det är hög tid att stoppa möjligheten att skatteplanera – En låg skattesats på vinster likt den vi har i Sverige är tillräckligt för att behålla förstaplatsen.

Forbes ranking av Sverige visar även att Sverige står sig mycket väl bad gäller lönernas inverkan på vinster och möjligheten att skapa tillväxt i företagen vilket gör att vi kan slå dövörat till för Svenskt Näringslivs hävdande av motsatsen.

Tittar man som företagare på vad man får för pengarna när man driver företag i Sverige med svenska arbetskraft så har Forbes helt rätt .

Effektiviteten hos de svenska arbetstagarna är stor som ett resultat av att de har god utbildning. Hög effektivitet skapar i sin tur effektiv och kostnadseffektiv produktion vilket innebär att svensktillverkade produkter står sig mycket bra i internationell konkurrens.

Därför kan Svenskt Näringsliv ta sitt snack om att lönerna är för höga och slänga detta på den soptipp där det hör hemma.

Vi ska inte sänka löner eller införa en reform med sänkta ingångslöner för att tillfredsställa girigheten hos Svenskt Näringslivs medlemmar. Ska något göras så är detta något i sådana fall att höja lönerna och se till att de ökade klyftor Svenskt Näringsliv förespråkar minskar snarare än ökar.

Forbes utnämning av Sverige till världens bästa företagarland visar med all önskvärd tydlighet att Sverige trots Svenskt Näringslivs påståenden om motsatsen är ett mycket företagarvänligt land.

”Hemligheten till en framgångsrim morgondag ligger gömd i de beslut vin fattar idag”

 

40 kommentarer

 1. Ville-Valle

  …om svenska företag täljer guld på välfärdens bekostnad som du insinuerar måste frågan ställas: Varför gick arbetarrörelsens flaggskepp A-pressen i konkurs 1992 trots att man hade ett stort antal tidningar och fick hundratals miljoner kronor i skattefinansierad presstöd. Flera av dessa tidningar inom A-pressen fick vardera nästan 20 miljoner kronor årligen i presstöd, till exempel Arbetarbladet, Dagbladet Nya Samhället, Dala-Demokraten, Länstidningen Östersund, Värmlands Folkblad, Västerbottens Folkblad och Östra Småland med flera.
  Efter konkursen tog S-partiet, tillsammans med övriga intressenter inom arbetarrörelsen, över dessa tidningar från konkursboet, men det gick åt fanders likt förbannat. Att många av dessa tidningar finns kvar i dag är tack vare de lokala borgerliga förstatidningarna, till exempel VK som tog över majoritetsägandet i Västerbottens Folkblad.
  Så frågan måste ställas: täljer svenska företag verkligen guld på välfärdens bekostnad, eller visar bara turerna med gamla A-pressens tidningar att arbetarrörelsen med socialdemokraterna och LO i spetsen är oförmögna att driva företag…?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   De gamla A-press tidningarna har alltid haft lägre upplagor och vinster än den borgerliga pressen och därför fått presstöd. Huruvida detta presstöd var rätt eller inte från första början är en helt egen fråga och något vi får debatera i ett separat inlägg.

   Dessutom har de fått än mer stryk i samband med att sociala medier vuxit.

 2. Jan

  Svenskt Näringsliv bryr sig inte om näringslivet namnet till trots. Bara direktörerna. SN strävar efter slavarbetskraft, högre direktörslöner och ökade aktieutdelningar. På strikt moraliska grunder är det rimligt att känna enbart förakt för den organisationen. En fackförening för direktörer!

 3. Micke

  Intressant.

  Svenskt näringsliv är enbart intresserade att köra skrämsel propagande så de själva kan behålla eller mest troligt utöka sina extremt förmånliga villkor.

  Riksdag bör snarast se till att stor företag börjar göra rätt för sig och även sätta ett tak för löneökningar inom Svenskt näringsliv.

 4. Olle

  Sluta med dit kommunistiska skitsnack .
  Varför hela tiden denna avundsjuka från din sida ,innovativa starka företag skapar välfärden . Du målar upp Sverige som en fattigstat .
  Det kommer att bli en fattigstat med S i styret några år.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Till att börja med är det inte skitsnack utan fakta, därutöver är jag på inget sätt avundsjuk. Det jag säger är att det är fel av Svenskt Näringsliv att begära dämpade löneökningar och lägre ingångslöner när Sverige redan är det bästa företagslandet i världen.

   • Olle

    Många utländska byggarbetare som bygger lägenheter i Umeå tjänar småslantar ,flera så låg timmersättning som 30 kr/tim. Och detta med beställarens goda minne ??

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Vilket jag skriver om i morgondagens inlägg.

     Jag har skrivit om detta tidigare och att det är så är åt h…..e tycker jag.

     Till att börja med ska vi inte konkurrera genom lönedumpning och försämrade arbetsvillkor – Dessutom innebär sund konkurrens att vi ska konkurrera på lika villkor vilket aldrig kan bli fallet om man jämför ett seriöst företag med ett som ägnar sig åt lönedumpning.

 5. Jonny Disenfeldt

  Vem är besvärad Anders ?

  ”One country headed in the opposite direction is Sweden, which moves up four spots to the top of the charts for the first time (Sweden ranked No. 17 in 2006). Over the past two decades the country has undergone a transformation built on deregulation and budget self-restraint with cuts to Sweden’s welfare state.

  Sweden’s government shrank jobless and disability benefits to encourage employment. The lower benefits allowed for tax cuts. The inheritance tax was scrapped in 2005 and the wealth tax was canned two years later. Taxes are still high relative to the rest of the developed world, but taxes paid as a percent of profit are down eight percentage points over the past decade and the country’s tax burden rank in the World Bank’s Ease of Doing Business has improved 11 spots during the time.”

  Stort tack alltså till alliansens politik …

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det jag avhandlade i inlägget står jag för och det är att det är orätt av Svenskt Näringsliv att kräva dämpade löneökningar och lägre ingångslöner i ett läge där Sverige räknas som det bästa företagslandet i världen.

   Dessutom anger Forbes precis som jag sa de låga vinstskatterna som orsak till placeringen.

   • Jonny Disenfeldt

    Du står där med byxorna neddragna vid anklarna som vanligt Anders, det måste vara besvärande…

    Som du själv påpekar… ”Att Forbes som för övrigt är både seriöst, anrikt och känt för att visa sanningen …” tas edan och läs igen vad de skrev ovan …

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det de skriver är att förstaplatsen beror på att vinstskatten för företag sänkts i flera steg.

     • Jonny Disenfeldt

      Nej Anders, du har ånyo fel, första platsen beror på ett antal faktorer. Man skriver ”Sweden ranked among the top 10 countries in seven of the 11 categories we measured.”.

      Forbes skriver och ger beröm just åt alliansens tdigare förda politik.

      Vidare skriver man ”The Scandinavian nation has a low level of public debt relative to other European Union countries, and it benefits from its free-trade policies.

      vilket ju stämmer, alliansen lyckades få ner statsskulden under sina år vid makten rejält och frihandel är ju bra, fast visst ja, det är ju DU emot, du vill ju stänga till Sverige införa extrema tullar och producera allt lokalt…

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är i grunden skatterna på vinsterna och hur enkelt det är att sätta upp och driva ett företag som ger betyget – Att man skulle berömma Alliansens politik går det inte att uttyda överhuvudtaget.

 6. Johan

  Att gömma sig bakom statik och se allt så trångsynt är fel!
  Anders åk ut med byggnads i Umeå en dag då de besöker utländska företag och om du känner en tolk så tar du med den.
  Sedan ställer du frågan till de anställda hur mycket de tjänar vilket du knappast kommer att få svar på.
  De tjänar extremt lite i timmen vissa under 30 kronor.

  Då blir min fråga till dig Anders. Hur ska vi höja lönerna då vi konkurrerar med dessa företag om vi räknar på samma projekt?

  Facken kan inget göra för vi har så jävla fega politiker som förhandlar i Eu.
  Hur ska detta lösas för det MÅSTE lösas snarast annars kommer det att bli ett praxis i Sverige och det kommer då inte att ge lönerna en skjuts uppåt utan en störtdykning neråt.
  Nu är det tyvärr så att detta ökar lavinartat här inom många yrken.
  Även om ni nu i din utopi ska gå armkrok med LO så kommer ni aldrig att kunna lösa detta.
  Detta får svenska arbetare att känna sig svikna i dubbel bemärkelse både från sitt fack och din regering!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Läs det inlägg jag kommer att publicera i morgon och även de inlägg jag tidigare publicerat i ämnet så ser du hur jag vill lösa detta för lösas ska det oavsett av om vi måste upp i EU-domstolen för att få rätt.

   Snabbt införande av det nya utstationeringsdirektivet tillsammans med tilläggslagstiftning är svaret du säker efter Jihan.

 7. Alexander

  Forbes visar alltså att Alliansens politik varit bra för företagsklimatet. Ett självmål av Anders Forss som antagligen återigen kommer att vända och vrida på allt för att ta sig ur. För han har ALDRIG fel….

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är just det de inte visar Alexander och allt går att vända och vrida på för att försöka bevisa något som inte stämmer och det är det du och Jonny försöker er på.

   Läser man på djupet så är huvudorsakerna till Forbes bedömning och ranking skatten på vinster, samt hur lätt det är att äga och starta ett bolag och i slutändan slussa vinster utan att skatta för dem via skatteavtal.

   • Alexander

    ”Allt går att vända och vrida på”

    Det är din specialitet. Från att ha påstått att genomsnittslönen är 25000 kr så har du vridit det till att det gäller vissa grupper.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag redovisade siffrorna för alla yrken uppdelad på mån och kvinnor både vad gäller medellön och medianlön.

     Tittar vi på specifika grupper inom LO kollektivt så är medianlönen nere på 18.800 kronor per månad.

     • Jonny Disenfeldt

      Om vi tar ett par som tillhör dessa extremt lågt avlönade som Anders nu talar om så vill han för detta paret höja skatten med ca 3000:- i månaden, Det vill säga paret får 3000:- mindre i hushållskassan varje månad att leva för …tjohej vad det kostar att rösta på Anders parti !

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Att jag vill höja skatten för lågavlönade är ditt eget påhitt Jonny – Jag har aldrig påstått att jag ska göra det, snarare har jag sagt att dessa ska slippa skattehöjningar och kanske till och med få sänkt skatt därför att jag vill beskatta välavlönade högre.

   • Jonny Disenfeldt

    Läs om Anders :

    ”Sweden ranked among the top 10 countries in seven of the 11 categories we measured.”.

    Top 10 i 7 av 11 kategorier, därför en 1:a plats >/b>

    ”One country headed in the opposite direction is Sweden, which moves up four spots to the top of the charts for the first time (Sweden ranked No. 17 in 2006). Over the past two decades the country has undergone a transformation built on deregulation and budget self-restraint with cuts to Sweden’s welfare state.

    Sweden’s government shrank jobless and disability benefits to encourage employment. The lower benefits allowed for tax cuts. The inheritance tax was scrapped in 2005 and the wealth tax was canned two years later. Taxes are still high relative to the rest of the developed world, but taxes paid as a percent of profit are down eight percentage points over the past decade and the country’s tax burden rank in the World Bank’s Ease of Doing Business has improved 11 spots during the time.”

    Som sagt, tack alliansen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag har både läst och analyserat och det som fällde avgörandet är det faktum jag nämnt i övriga svar – låga vinstskatter och lättheten i att äga och starta företag samt flytta vinstmedel utan beskattning.

     Man blir inte nummer 1 på Forbes lista genom att lönedumpa och rusta ner välfärdsstaten Jonny även om du vill påstå att det är så.

     Lär dig analysera.

     • Jonny Disenfeldt

      Lär dig läsa klartext istället för att uppfinna egna tolkningar.

      Ingen lönedumpning har för övrigt skett vilket du nu felaktigt påstod.
      Ingen nedrustning av välfärdsstaten har heller skett under alliansen (man satsade rekord mycket på skola/vård/omsorg).

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har haft en betydande lönedumpning framför allt beroende på arbetskraftsinvandring och bemanningsföretag. Jag gör inga egna tolkningar Jonny – Allt jag gör är kommunicerar kalla fakta på ett sätt som människor kan förstå och relatera till.

 8. Jonny Disenfeldt

  Anders skriver ”Att jag vill höja skatten för lågavlönade är ditt eget påhitt Jonny – Jag har aldrig påstått att jag ska göra det,”

  JO, du ville först avskaffa samtliga jobbskatteavdrag. SAMTLIGA Först efter en serie med argumentation från mig och andra med siffror på hur en sådan skattepolitik skulle påverka människor så ändrade du dig.

  Man kan notera att ditt parti (S) röstade emot varje steg av dessa skattelättnader för de som arbetar.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag skrev i originalinlägget att jag i den bästa av världar skulle avskaffa alla jobbskatteavdrag om jag fick välja fritt – Detta därför att jag anser att det var fel att gå denna väg men generella sänkningar för välavlönade. I nästa stycke skrev jag dock att vi inte lever i den bästa av världar och att detta därför inte är möjligt varför vi får använda andra metoder för att beskatta välavlönade högre.

   Det är precis så här det blir för sådana som du Jonny som rycker ord och meningar ur sitt sammanhang. Den som läser hela det inlägg jag skrivit förstår att jag vill höja skatten för höginkomsttagare och inte för låginkomsttagare.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Nej jag har aldrig påstått at det är dåligt utan bara att det är besvärande för Svenskt Näringsliv och deras ambitioner med dämpade och sänkta löner att Forbes rankar Sverige högst i detta sammanhang.

 9. Jonny Disenfeldt

  Tillägg :

  Anders Forss skriver även ”kanske till och med få sänkt skatt därför att jag vill beskatta välavlönade högre.”

  När jag påtalade för länfge sedan att normalinkomst var 28 000 i månaden så menade Anders Forss att detta var en hög lön som få hade. De med 28 000 i månaden var enligt Anders Forss välavlönade, dvs dessa skulle få HÖJD skatt med Anders Forss skattepolitik.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Precis – Jag skrev att om jag fick önska fritt så skulle jobbskatteavdraget bort men i meningen efter skrev jag inledningsvis att då detta inte är möjligt så måste vi korrigera saken på annat sätt – Något som klart och tydligt framgår om man löser hela inlägget snarare än gör som du och lyfter ut delar av en mening och sätter ihop denna med nya ord och meningar.

   • Alexander

    Med andra ord VILL du att lågavlönade ska få höjd skatt med nästan 2000 kr per månad. Det är din önskan…

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag har aldrig uttryckt att lågavlönade ska få höjd skatt – Snarare är det så att jag lovat att skatten för dessa inte ska höjas utan snarare sänkas för att uppnå ett jämlikare samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsklyftor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.