Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Orter med få invandrare har större sociala problem än de med många invandrare.

Reforminstitutet och Stefan Fölster har kommit med en mycket intressant rapport som SVT nyheter rapporterar om på sin hemsida. Jag har inte läst rapporten i sin helhet även om jag kommer att göra så i en framtid men det som står i artikeln är tillräckligt intressant för att leda till ett blogginlägg.

Länken till artikeln är följande: http://www.svt.se/nyheter/invandrarna-fa-i-manga-problemkommuner?cmpid=del%3Apd%3Any%3A20170114%3Ainvandrarna-fa-i-manga-problemkommuner%3Anyh

Enligt artikeln bygger rapporten på en Sverigeanpassad variant av FN:s utvecklingsindex och de resultat som publiceras i artikeln är oerhört intressanta och väl värda att debattera. 

Kategorierna som bedöms är skola, jobb, hälsa, pengar och en kategori som kallas hopplöshet och utanförskap och det som slås fast i undersökningen är att betrakta som mycket viktigt.

Rapporten slår fast att 4 av de 5 orter i Sverige som har sämst index över mänsklig utveckling har exceptionellt få invandrare jämfört med andra orter. Rapporten påvisar även att de 20 sämsta orterna har färre invandrare än genomsnittet medan de 20 bästa orterna har fler invandrare än genomsnittet.

En rapport som påvisar detta är sannolikt högst oönskad av SD men likväl påvisar den så långt jag kan bedöma efter att ha läst artikeln men inte rapporten i sin helhet något jag påstått länge – Nämligen att den dåliga samhällsutvecklingen är betydligt komplexare än isolerad till invandringen.

Ännu mer slående är att det finns orter med många invandrare där det kan påvisas att det är invandrarna som lyfter orten uppåt i detta index.

I slutet av artikeln slår Fölster fast att de politiska partiernas ovilja att diskutera och debattera de verkliga orsakerna till att samhällsbygget krackelerar öppnat för en pseudodebatt om invandringens effekter såsom varande större och värre än de faktiskt är.

Jag ska som sagt läsa rapporten i sin helhet så fort jag får tag på den – Fram tills dess tackar jag Reforminstitutet och Stefan Fölster för modet och dådkraften att avslöja att taktiken att skylla allt på invandringen är fel.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

147 kommentarer

  1. Alexander

    Kontentan är alltså att fortsätta med det som skedde 2015 och placera ut de i hela Sverige, då får vi färre problemområden. Tack Stefan!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som vanligt så vill du överdriva i syfte att avleda uppmärksamheten Alexander. Resultatet av undersökningar som denna är värda att både beaktas och tas på allvar och framför allt debatteras på grund av vad de kommit fram till i en seriös och djuplodad debatt.

  2. Alexander

    Det märkliga är ju att inte kommunerna tar till sig av detta och bara suger åt sig alla nyanlända. Vips så lyfter indexet. Hur högt är t ex Malmös?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur Malmös index ser ut kommer jag att uttala mig om när jag läst hela rapporten – Fram tills dess refererar jag till det som preseterades i SVT.s artikel.

  3. Alexander

    ”Som vanligt vill du överdiva”

    Nej, rapporten visar ju att ju fler invandrare desto färre problem. Eller?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Rapportens slutliga konklusion ska h´jag återkomma till när jag läst hela rapporten men som ett första intryck så är svaret ja vad avser de parametrar rapporten mäter.

      • Jonny Disenfeldt

        2013 var det … och då var orsakerna enligt rapporten :

        ”En mekanism är att priserna på fastigheter faller i problemorterna. I kombination med att kostnaderna för att bygga nytt har trissats upp år efter år av nya regler, avgifter och planeringsprocesser blir ett nybygge genast en stor förlustaffär.”

        ”Ett annat hinder är kollektivavtalens krav på att lönerna ska vara lika över hela landet. Det gör det svårt för en ort med produktivitetsutveckling att återställa sin konkurrenskraft. I det avseendet har Kramfors ungefär samma problem som Grekland eller Italien.”

        ”En tredje mekanism är en följd av det kommunala utjämningssystemet. Enligt en stor och ovanligt samstämmig forskningslitteratur har en omfattande utjämning störst negativa effekter på tillväxt i svaga orter som får stora bidrag. Därför leder utformningen av det svenska utjämningssystemet på sikt till ökande regionala klyftor.”

        http://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/forshaga-pekas-ut-i-rapport

        ”– Vi får inte glömma att Stefan Fölster vill ha fri arbetskraftsinvandring. Han söker ju argument och gör om ett FN-index så att det passar hans syften, säger Angelica Rage (S).”

        • andersforss (inläggsförfattare)

          För mig är Stefan Fölster en kunnig man och de fakta jag sett så långt är reella och jag ska med spänning läsa rapporten då de mätta parametrarna enligt mitt sätt att se på saken är viktiga att ha med i en mätning av detta skag.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har aldrig pratat om Stefans ideologiska hemvist utan bara om det som rapporten kommit fram till.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Rapportens slutsats då gäller på samma sätt idag som då och det rapporten tar upp tjänar bra som balans mot att beskylla invandringen för allt. Att så inte är fallet visas i rapporten med all önskvärd tydlighet.

  4. Alexander

    I styrelsen för Reforminstitutet sitter centerpartisten Kristina Jonäng som förespråkar fri invandring. Som Anders sade till mig, som man frågar får man svar….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vem som sitter i styrelsen spelar ingen roll – Det som spelar roll är vilka parametrarna som mäts är och vad dessa parametrar påvisar.

      • Robin

        Jag blir oerhört besviken då jag läser detta. Politiker som inte inser hur lätt det är att styra undersökningar och hur ofta det görs är ett stort problem.
        Det är tyvärr oerhört stor andel av undersökningarna som drar alldeles för långt gående slutsatser på ett allt för vagt underlag. I synnerhet då underlaget ofta är styrt. Då man dessutom lägger till att allt för många läser pressmeddelandena och utgår från att dessa undersökningar är en ”sanning” så blir felen ännu större. När ska politiker lära sig det och faktiskt lära sig att kritiskt studera och ifrågasätta undersökningar – inte utifrån en övertygelse man hade redan innan rapporten utan neutralt utifrån det underlag som faktiskt finns?

        Om du läser denna rapport och inte ser bristerna … ja då får jag bara än en gång bevisat ett av de stora problemen i dagens politik. Politikerna är för lätta att styra iom att de inte kan sålla i all ”information” de får utan bara väljer den som passar de åsikter de redan har.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag ifrågasätter alltid det som framkommit och då utan att värdera det som kommit fram utifrån min egen ideologiska övertygelse. Däremot verkar det som om du i allra högsta grad låter dig färgas av din övertygelse då jag efter att ha läst dina många kommentarer i samma fråga ser ut att ha bestämt dig för att allt som gått del i Sverige beror på invandringen till Sverige.

          Allt beror inte på invandringen vilket är det budskap jag sänder om och om igen till dig. Problemen i samhällsbygget beror på många orsaker av vilket dålig integration av invandrare utgör ett skäl. Det finns således ingen quick-fix på samhällsproblemen – Ska samhällsproblemen lösas måste vi gräva oss ner till botten och lösa alla de felkällor som skapar problemet. Gör vi inte det förblir problemet olöst.

  5. Alexander

    ”Vem som sitter i styrelsen spelar ingen roll”

    Då låter vi SD mäta parametrarna och ser vad de kommer fram till….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SD är fullt fria att göra egna undersökningar och publicera egna rapporter om de så önskar.

  6. Alexander

    Anders

    Om du inte visste det så har den här rapporten plockats sönder av fler forskare och ekonomer än det går att räkna. Har du verkligen missat det? Hur många namn vill du ha?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det mesta som kommer fram i rapportväg dissikeras och försöker motbevisas och det är därför det är viktigt att titta på helheten av rapporten och kritisera den om man inte samtycker. Plockar man bara valda delar och kritiserar dem faller kritiken enligt mitt synsätt.

  7. Alexander

    Anders

    Antar att du också hänvísar till Reforminstitutet när det gäller privatisering av sjukvård och sänkta skatter?

      • Alexander

        Vad tycker du om de rapporterna då? Alltså de som förordar fler avregleringar och sänkta skatter i kombination med avskaffad värnskatt?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om de tycker jag illa av den enkla anledningen att vi sett hur de steg som tagits i den riktningen misslyckats kapitalt under de år Alliansen hade makten i Sverige.

          • Alexander

            ”Om de tycker jag illa”

            Om du haft koll på Reforminstitutet skulle förstått du att de har en agenda. I princip fri invandring, sänkta ingångslöner, avregleringar och avskaffad värnskatt är några saker. Nu väljer du att lyfta ut en del som du tycker är bra, av den enda anledningen att du ska visa att SD har fel. Att sedan rapporten sågats med fotknölarna av ett flertalet tunga personer bryr du dig inte om.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag gör på precis samma sätt som SD gör när de försöker påvisa det de vill påvisa när de vill skylla alla samhällsproblem på invandringen. SD klipper och saxar fritt från en mängd källor för att bevisa det de vill framföra. Att jag väljer att påvisa att detta inte är sant genom att visa på resultatet från en välgjord rapport med sunda mätbara parametrar som påvisar motsatsen är därför naturligt och ett måste för att nyansera den snedvridna debatt om invandringens effekter som SD vill ska få spridning.

  8. Lars Flemström

    Och vad vill du ha sagt med detta? Du vill påskina något, och lovar att återkomma när du har läst rapporten. Vad är det du vill påskina? Det är väl annars självklart att små orter i glesbygd med hög arbetslöshet och långa avstånd till jobb och service inte drar till sig nya invånare.

    Det är väldigt fräckt av proffstyckare som Stefan Fölster att stämpla dessa orter och deras invånare som en sämre sort. Men detta är inget nytt agerande av tyckareliten. Under 1980-talet var det en proffstyckare, som betalades av Timbro, som åkte runt i glesbygderna och talade om för kommunpolitikerna där att deras kommuner var dödsdömda och inget att satsa på.

    Men du bodde väl inte i Sverige då, eh? Vem ska man egentligen lita på, om man har tänkt sig en ny karriär, som S-politiker, när man inte vet mer om landet man bor i än en genomsnittlig ungdomsförbundare, sett till antal levnadsår i detta land? Ålder och erfarenhet, jojo!

    Nu har väl dessa orter /kommuner ändå fått en påspädning i form av asylsökande, eftersom man haft tomma lägenheter som kunnat användas som flyktingförläggningar – vilket fått till följd av en del nya verksamheter har startats upp. Men när dessa flyktingar, som börjat etablera sig på orten, har fått uppehållstillstånd, så förflyttas de med milt tvång till massförläggningar i storstäderna, ”dit jobben finns”. Trots att det även i storstäderna går 200 sökande på varje ledigt jobb.

    Min linje är alltså att låta de människor, som vi har beviljat flyktingstatus i vårt land, få bestämma betydligt mer över sin egen integration. Och då inte minst själva få bestämma om de ska konverteras till helyllesvenskar eller förbereda sig för en framtid i hemlandet. De har kanske större nytta av att lära sig tala felfri arabiska än att lära sig svenska? Som de hur som helst torde ha lättare att lära sig i den lilla glesbygdskommunen än i storstaden. I stället för att ”ta i med hårdhandskarna” för att tvinga dem att göra som ”vi” vill.

    Den egna klasstillhörigheten styr i betydligt högre grad än vad Forss verkar tro mycket av den s.k. forskningen i politiskt kontroversiella ämnen. Att glesbygdsbor skulle vara en sämre sorts människor är gammalt rasbiologiskt bråte, som ständigt poppar upp.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Rapporter som denna tjänar ett stort syfte i att bringa balans i en annars infekterad debatt där hetsandet att skylla allt på invandringen är intensiv. Det är på det sättet jag ser rapporten i fråga – Som ett verktyg för att påvisa att allt inte är svart eller vitt och att samhällets problem går djupare än till att bara vara isolerade till invandringen.

      Jag påstår således inte att glesbygdsbor skulle vara sämre utan bara att andra faktorer än många invandrare styr samhällsutvecklingen och att problembilden är betydligt komplexare än många tror.

      Sedan har du fått en sak om bakfoten och det är att du tror jag vill göra karriär. Jag har inga sådana behov och den karriärresa jag gjort är mer än tillräcklig för att tillfredsställa mina behov på det området. Politik ägnar jag mig åt därför att jag inte stillasittande kan sitta och titta på hur samhället och välfärden monteras ner. Om det avtryck jag gör i den debatten innebär att jag på kuppen gör politisk karriär – So be it.

  9. Jonas E

    Alexander : Om invandringen skulle ligga bakom brottligheten så borde också brottsligheten ökat rejält, men nu har den ju inte det utan snarare sjunkit i förhållande till befolkningsmängd !.

    • Mr Sound

      Allvarligt? Är du totalt insnöad i din förnekelse?

      I november 2016 såg det ut så här; https://elisabethoglund.se/blogg/brottsfacit-november-2016-9-mord-39-mordforsok-33-fall-av-grov-misshandel-och-157-fall-av-misshandel/

      Detta är egentligen inget som sticker ut i det nya trygga landet Sverige, dagligen läser man om skjutningar, våldtäkter, misshandlar och mord. Att du Jonas försöker förminska de effekter vår befolkningsökning haft på vårt samhälle är skamligt.

        • Jonas E

          Statistiken talar sitt tydliga språk här – att det inte passar ”vissas” uppfattning är en annan sak ……
          De som tittade på Agenda i Söndags fick ta del av samma uppgifter – att SD sen försökte ifrågasätta det med en massa tyckande frångår inte vad statistiken faktiskt säger !…… största risken för att begå brott är socioekonomiska – inget annat, och har så varit under årtionden !.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Kan inte annat än hålla med Jonas – De socioekonomiska betingelserna är den största orsaken till kriminellt beteende.

          • Mr Sound

            Världsklass av er båda. I stället för att bemöta mig i sak (den ökade otryggheten, våldet och tramsrapporten) försöker ni släta över detta genom en dålig bortförklaringsmodell om socioekonomiska orsaker, för det framkom i Agenda (?), något som dessutom inte stämmer om man kontrollera med BRÅ.

            Enligt BRÅ 2005 försvann inte invandrarnas överrepresentation efter korrigering av socioekonomiska faktorer så era lögner kan ni hålla för er själva, dessutom är det ni som faktiskt är de som kan hållas skyldiga för den utveckling vi ser i samhället (skjutningar snart var dag etc).

            Hoppas ni kan stå rakryggat och titta in i brottsoffers ögon och skylla på socioekonomiska orsaker, blir lite ”we shall overcome” varning på det…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Problemen i det svenska samhällsbygget har många orsaker och att ensidigt peka ut invandringen som den enda orsaken är allt annat än korrekt.

            Det jag säger är att problemen som ska lösas är betydligt komplexare än bara varande isolerade till invandring och att de socioekonomiska levnadsbetingelserna har stor inverkan på hur samhället utvecklas och vem som blir brottsling. De socioekonomiska levnadsbetingelser som skapar brottslighet finns överallt och definitivt i områden med många invandrare.

            Det är därför vi säger att det är de socioekonomiska levnadsbetingelserna vi måste förbättra om vi ska minska brottsligheten. Brottslighet kommer inte med en speciell hudfärg eller en viss etnicitet utan brottslighet uppstår på grund av socioekonomiska levnadsbetingelser och det är den insikten fler borde ha om vi ska ha en seriös debatt i ämnet.

          • Mr Sound

            Men ni får helt enkelt tro vad ni vill för fakta talar sitt tydliga språk. I BRÅ 2000 stod det att 85% av ungdomsrånarna var invandrare eller födda av invandrare, hur siffrorna ser ut idag kan man ju fundera över. Lägg där till att enligt BRÅ är invandrare fortfarande överrepresenterad i brottslighet även om man korrigerar för socioekonomisk orsaker. Därför är rapporten trams.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Rapporten är inte alls trams då den påpekar en oerhört viktig sak som avgör om vi ska lyckas med samhällsbygget eller inte – Nämligen att problemet inte är så litet att det går att härleda till invandring som varande enda orsak till problemen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Och om jag förstår saken rätt så har rapporten nu uppdaterats med utvecklingen sedan dess. Men som jag sa i inlägget så ska jag återkomma med en djupare analys när jag läst den i sin helhet.

      Dessutom är 2013 från Alliansens tid vid makten vilket gör den än intressantare och det den kommit fram till gäller fortsatt så vitt jag kan se och förstå.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Våra hjärtan ska alltid vara öppna för att ge och ta emot kärlek. Ett öppet hjärta innebär dock inte att vi inte ska följa lagar och regler.

      • Jonny Disenfeldt

        Nej, du har nog inte förstått något Anders.

        Verklighetens Sverige 2017
        ”Hultsfred är bland de kommuner som under det senaste året tagit emot flest nyanlända av alla i proportion till sin befolkning. I skolan är var tredje elev idag nyanländ.”

        ”Hultsfreds kommun ger sen några veckor tillbaka inte nyanlända som flyttar in till kommunen hjälp från socialtjänsten.
        Syftet är att stoppa inflyttningen eftersom kommunledningen anser att situationen blivit ohållbar och att den lilla kommunen får dra ett orimligt tungt lass i
        förhållande till andra.”

        ”För att som det är nu så har vi extremt hög arbetslöshet bland utlandsfödda men i stort sett ingen arbetslöshet bland övriga. ”

        http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6607953

        Läsvärt : Framtidsstaden ”Om Sverige i morgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då?” av Lars Åberg

        http://www.sydsvenskan.se/2016-01-15/han-har-gjort-segregationen-i-malmo-till-en-bestseller

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Situationen för det som rapporten tar upp är lika relevant idag som någonsin tidigare. Sedan är det självklart så att alla kommuner solidariskt ska ta emot sin andel av de som kommer i förhållande till den storlek de utgör av Sveriges totala befolkning. Om alla kommuner förfar på det sättet så klarar vi av detta tillsammans.

          Det är därför jag hela tiden tjatar på om att integrationspolitiken måste vare effektiv.

  10. Alexander

    ”För mig är Stefan Fölster en kunnig man”

    Som vill avskaffa Las, ha sänkta löner och avskaffad värnskatt. Fast nu passar hans kompetens….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Stefan Fölster är en klok man – Att tycka att han är en klok man betyder inte att jag behöver tycka om allt det han föreslår.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I just detta fall presenterade han fakta som fyller sitt syfte – Syftet som handlar om att upplysa alla om att lösningen på samhällets problem är betydligt komplexare än att skylla alla problem på invandringen.

  11. Eva

    Samtidigt vill man inte undersöka om kriminallitet oxh invandrare har en sammanhäng. Den senaste var från 2005,och det menar de lärde att då behövs ingen ny undersökelse,den gamla håller. Invandrare tycker jag är ett vidt begrepp,all den stund människor kommer från alla delar av världen. Nu kan man väl inte blunda för att det varit en del ja många intermezzor med ’svenska flickor/kvinnor’ och invandrare! Ja det skrivs ju invandrare i pressen! Men vem är det,ska alla invandrare bli dömt utifrån några som kommer från land som har en helt annan kultur vad gäller kvinnors plats i samhället? Är det rättfärdigt? Blir det inte lite märkligt att vi ska ha rapporter som vi vet visar positiva resultater,men har en rädsla för och ta tag i det som vi förmodligen får en mer negativt resultat. Och ska vi då inte finna lösningar på det som vi ser inte fungerar utifrån rapporten. Det känns lite som strutsen! Det är mina tankar!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De tankarna är långt ifrån fel Eva. man kan inte generalisera och dra en hel grupp (dessutom en oerhört blandad sådan) över en kam bara för att några få utmärker sig genom att missköta sig.

      Debatten behöver balanseras och det vi ska debatera är inte förövarnas etnicitet utan vilka orsaker som fått förövarna att begå brottet. Min uppfattning är att en stor orsak stavas segregation, dålig integration och därmed en känsla av utanförskap och misslyckande.

  12. Alexander

    Eftersom att Anders vill skuldbelägga mig för min framtoning eller klädsel, och insinuerar att det är därför jag blivit påhoppad ska jag berätta hur det har gått till:

    1. Oprovocerat påhoppad av ett ”ungdomsgäng” som varit på fler personer på stan. Gick att läsa om det i VLT på måndagen. Jag ber om ursäkt….

    2. Står i en krogkö och ett ”ungdomsgäng” tränger sig före med knuffar och hot. De blir avvisade av vakterna. Jag ber om ursäkt….

    3. Är på väg hem på cykeln och stannas av ett ”ungdomsgäng” som ”behöver en cykel”… Lyckas ta mig därifrån. Jag ber om ursäkt….

    Jag vet att det inte spelar någon roll vad jag skriver eller säger, för Anders Forss vet alltid bäst. Vill ändå påstå att oprovocerat våld är betydligt vanligare än vad han tror. Fast om någon provoceras av min frisyr, kläder eller hur jag ser ut ska jag naturligtvis ändra på det….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Exakt hur det yttrat sig i ditt fall kan jag inte säga med exakthet då jag inte var närvarande när det hände men att en och samma person blir påhoppad gång efter gång borde rent statistisk innebära att man sagt, gjort eller signalerat något som den som hoppar på personen inte gillat eller uppfattat som stötande – Detta om man ska tro den forskning som finns på området.

      • Alexander

        Som sagt, det är mitt fel att jag under 20 års tid på stan blivit påhoppad tre gånger av invandrargäng. Antar att jag inte visade ”respekt”. Anders, du kan väl gå en runda i Västerås centrum och berätta vilka som klär sig fel, signalerar något eller helt enkelt har ett opassande utseende?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          När tillfälle ges och jag är i Västerås så ska jag ta mig tid att träffa dig för en ordentlig diskussion utan förutfattade meningar.

          Jag har vid några tillfällen stått inför potentiellt hotfulla situationer med risk för att bli rånad runt om i världen men med vänlighet och ordets makt har jag lyckats lösa dessa situationer utan att bli påhoppad vilket för mig visar att det går så länge man tar den man möter och/eller hotas av på allvar genom att behandla denne som den människa av kött och blod de är.

          Detta fungerar sannolikt inte alltid och högst sannolikt inte om man träffar sådana som är höga på diverse droger och/eller av hat bestämt sig för att terrorisera någon. Men att en och samma person ska råka ut för det flera gånger sänder till mig en signal om att det måste finnas någon annan och djupare orsak till detta.

  13. Nils

    Tror den där rapporten är ett beställningsjobb.
    Ingen förnuftig människa kan förneka att husby,Rinkeby eller Rosengård har större sociala problem än exempelvis Sorsele och Glommersträsk.
    Det finns fattiga och arbetslösa på många orter i Sverige men det är bara i ”invandrarområden” som det kastas sten på ambulans och brandkår.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Problemen ser olika ut i olika delar av Sverige och det enda jag försöker säga med den här rapporten som grund är att lösningen på samhällets problem är betydligt djupare och betydligt komplexare än att i helhet skylla dem på invandringen.

  14. Olle

    Då borde Malmö vara en väldigt Social stad , och de ligger i Brottsstatistiken i klass med Neapel. Kom nu inte och säg att det inte beror på invandringen. Detta är statens fel att de bara tar in invandrare utan att ha en plan för hur dessa ska tas omhand. Många av dessa som begår brott är andra generationens invandrare som aldrig fått en chans i samhället.Så länge vi inte kan ta hand om dom ska vi inte ta in fler.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det ena utesluter inte det andra Olle och du har helt rätt i att det är statens ansvar att se till att segregationen bryts och att de som begår brott får en integration som innebär att utanförskap och hopplöshet byts mot gemenskap och framtidshopp.

      Det är i det lösningen på detta komplexa problem ligger – I bättre integration och i åtgärder som återställer välfärdssamhället och de sociala trygghetssystemen.

  15. Alexander

    ”Jag har vid några tillfällen stått inför potentiellt hotfulla situationer med risk för att bli rånad”

    Du har alltså uppträtt provocerande eller haft en framtoning som de stör sig på. Varför gör du så?

    ” Med ordets makt har jag lyckats lösa detta”

    Bra. Jag föredrog att springa i stället för att ta risken att samtala med dem. Du kanske ska åka till Malmö och prata buset tillrätta?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I detta fall handlade det om att bli utsatt för rån och i det läget så var att stanna kvar och samtala med dem som hade för avsikt at råna det som löste problemet.

      • Alexander

        Fast varför provocerar du fram rånhotet med ditt beteende? Vad säger du om att åka ut i förorterna och prata de kriminella tillrätta? Ta med barnen…..

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag pratar med människor av olika slag varje dag och det var ju precis det jag gjorde pratade med de som hade för avsikt at försöka råna.

          • Alexander

            Fast du har ju provocerat fram rånhotet genom ditt agerande. Varför beter du dig så?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            På inget sätt -snarare varit på fel plats vid fel tidpunkt men som jag skrev så har munnen och det faktum att jag resonerade med dem som varande människa av samma kött och blod som de löst problemet.

  16. Mr Sound

    Nästan pinsamt av dig Anders att referera till den där rapporten utan en liten koll på verkligheten. För allvarligt, ser det ut som orter med många invandrare har färre sociala problem? Ta Tensta, Bergsjön mfl som exempel.

    Räcker med de dagliga nyhetsrapporteringarna för att smula sönder den där tramsrapporten. Men tyvärr verkar vissa oinsatta svälja allt med hull och hår om det tilltalar sin egen ståndpunkt, för det är enda jag kan tänka mig som ligger till grund för detta blogginlägg, om denna rapport.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Varför skulle det vara pinsamt – Rapporten finns och det den talar om är fakta baserat på vad som mätts.

      • Mr Sound

        Ja, det är pinsamt för du verkar faktiskt tro på skiten utan att ens fundera på om verklighetens karta stämmer överens med Fölsters. Att det ständigt rapporteras om div ”sociala problem” från (för)orter med hög andel invandrare borde rimligtvis få den mest liberala invandringsvurmaren (läs du) att tänka till men inte då, du fortsätter visa upp den naivitet som fått svensk ekonomi och samhälle på ruinens brant.

        Du är minsann en okunnig politiker när det kommer till invandringen och dess effekter, känslomässiga argument och oförankrade rapporter är i huvudsak det du lyfter fram. Du kan ju försöka ge ett exempel på en ort med färre invandrare än exempelvis Tensta som har högre brottslighet (läs sociala problem)?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig sagt att orter med många invandrare saknar problem – Det jag säger och det rapporten tydligt påvisar är att det finns betydligt djupare orsaker till samhällets problem än bara invandring och den slutsatsen är viktig om vi ska ha en sansad och seriös debatt om hur vi ska lösa samhällsproblemen.

      • Robin

        Problemet är väl bara att du inte vet vilken fakta som mätts.
        Är det inte så att du bara har sett delar av rapporten baserade på ett pressmeddelande, dvs ”slutsatser” från personer som med stor tveksamhet kan sägas vara neutrala och sakliga OCH som dessutom vill nå ut med sin rapport i mediabruset?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har givetvis tittat på rapporten som sådan och på vilka parametrar som mättes och det jag anser vara det viktigaste av allt är att den fyller sin funktion som verktyg för att påvisa att det finns djupare problem i samhällsbygget än bara invandringen.

  17. Krister

    Min äldste son är polis och åker ”radiobil” i sitt jobb.
    Han säger att dom åker betydligt mer till Järva
    än Lidingö. Den 31 december 2014 hade 90,7 %
    av befolkningen utländsk bakgrund (Rinkeby).
    Lidingö hade 46 859 invånare 30 juni 2014.
    Med övriga orter på Järva som Rinkeby, Kista
    och Husby så kan man jämföra område mot
    område. Ditt ex faller på sin orimlighet.
    Av verkligheten.

    Rinkeby 18000 invånare
    Tensta 19000
    Husby 12000
    Kista 12000

    Lidingö 47000 invånare

      • Jonny Disenfeldt

        Rapporten skrevs 2013 av en marknadsliberalsnubbe som vill ha helt fri arbetskraftsinvandring och som kom fram tlll att de främsta problemen var bland annat :

        ”Ett annat hinder är kollektivavtalens krav på att lönerna ska vara lika över hela landet. Det gör det svårt för en ort med produktivitetsutveckling att återställa sin konkurrenskraft. I det avseendet har Kramfors ungefär samma problem som Grekland eller Italien.”

        ”en följd av det kommunala utjämningssystemet. Enligt en stor och ovanligt samstämmig forskningslitteratur har en omfattande utjämning störst negativa effekter på tillväxt i svaga orter som får stora bidrag. Därför leder utformningen av det svenska utjämningssystemet på sikt till ökande regionala klyftor.”

        • andersforss (inläggsförfattare)

          För mig är rapporten främst ett bra verktyg för att påvisa att samhällsproblemen är betydligt djupare än bara invandringen. Ska problemen lösas så är det många andra saker vi måste lösa för att skapa ordning och reda och ett välmående Sverige. Effektiv integrationspolitik är en åtgärd följd av många andra såsom restaurering av de sociala trygghetssystemen, återupprättande av välfärdsstaten och minskade inkomst- och förmögenhetsklyftor bara för att nämna några.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag hyllar inte rapporten i sig men väl att den lyfter upp viktiga fakta som syftar till att skapa en mer balanserad debatt om vad som gått fel i samhällsbygget.

            man blir inte brottsling på grund av sin hudfärg eller på grund av sitt etniska ursprung – Brottsling blir man därför att de socioekonomiska levnadsbetingelserna man lever under triggar brottslighet.

          • Robin

            Du inser inte problemet med att hänvisa till en rapport och sedan i samma rapport välja vissa delar som man anser relevanta och intressanta medan man kan bortse från andra?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag bortser inte från någon del utan refererar till rapportens slutsatser och de är klara och tydliga och ytterst relevanta i debatten om hur problemen i samhällsbygget ska åtgärdas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.